Bildet illustrerer de ulike stegene i prosjektet som skal bringe prøver fra Mars til jorden.

NASA må endre Mars-plan: Ber om gode ideer

Den opprinnelige planen blir for dyr og vil ta for lang tid.

NASA må revurdere planen for å bringe prøver fra Mars til jorden.

– Konklusjonen er at et budsjett på elleve milliarder dollar er for dyrt, og en returdato i 2040 er for sent, sier NASA-sjef Bill Nelson i en uttalelse.

NASA ønsker nå å engasjere samarbeidspartnere for å komme frem til en billigere og raskere løsning.

Å hente tilbake prøvene var ventet å koste mellom fem og sju milliarder dollar, ifølge The New York Times. Håpet var at prøvene skulle nå jorden i starten av 2030.

Høsten 2023 leverte en uavhengig komité en rapport som konkluderte med at oppdraget vil bli enda dyrere. Det vil koste mellom åtte og elleve milliarder dollar.

Et team innad i NASA har vurdert rapporten. De sier seg enig i kostnadsestimatet og fant ut at prøvene sannsynligvis ikke kan leveres før i 2040 med dagens plan.

At prøvene kommer så sent, er uakseptabelt, sa Nelson på pressekonferansen, ifølge The Washington Post.

– Det er i tiåret vi skal lande astronauter på Mars.

Prøver ligger klare

Mars-roveren Perseverance har utforsket Jezero-krateret siden 2021. En del av oppdraget har vært å samle inn prøver med grus og stein.

Perseverance har nå samlet inn mer enn 20 prøver fra ulike interessante geologiske formasjoner.

Planen har vært å hente prøvene til jorden. Slik kan forskere gjøre grundige analyser av unikt materiale fra Mars.

Jezero-krateret har en spennende historie. Det har etter alt å dømme vært fylt med vann. Det gamle elvedeltaet i enden er et egnet sted å lete etter spor av liv, dersom det noen gang oppstod på Mars.

Innebærer å skyte en rakett fra Mars

NASA har i samarbeid med den europeiske romorganisasjonen ESA jobbet med et konsept for hvordan prøvene kan hentes ned.

Det var tenkt at en rover kunne samle inn prøvene. Senere ble det bestemt at Perseverance selv skal levere prøvene til et landingsfartøy. Eventuelt kan to mini-helikoptre steppe inn.

Landingsfartøyet er tenkt å ha med seg en rakett. Prøvene skal settes inn i raketten og skytes ut i bane rundt Mars. Det vil være første gang en rakett tar av fra Mars.

Earth Return Orbiter fra ESA vil så plukke opp prøvene og reise hele veien tilbake til jorden.

Det er et komplekst prosjekt, understreker Bill Nelson.

– Det er ingen liten oppgave å lande og samle prøvene på en trygg måte, skyte opp en rakett med prøvene fra en annen planet – noe som aldri har blitt gjort før – og trygt transportere prøvene mer enn 53 millioner kilometer tilbake til jorden.

– Vi må tenke utenfor boksen for å finne en vei videre som både er rimelig og returnerer prøvene innen en akseptabel tidsramme.

Åpner for forslag

NASA åpner for forslag fra selskaper og ekspertise innad i NASA for hvordan oppdraget kan gjennomføres billigere og raskere. Tidsfristen for å sende inn forslag er 17. mai.

Videre skal romfartsorganisasjonen finansiere studier av noen av forslagene. Fra høsten vil det lages en revidert plan for veien videre.

Det å gjøre Mars-raketten mindre og velge bort noen prøver var forslag som ble nevnt på pressekonferansen, ifølge Space.com.

NASA er fortsatt innstilt på å bringe prøvene hjem.

– Jeg tror det er riktig å si at vi er forpliktet til å hente prøvene som er der – i det minste noen av disse prøvene, sa Nelson.

– Vi opererer med forutsetningen om at dette er et viktig nasjonalt mål.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS