Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Isbre ved Ny-Ålesund ved 79 grader nord.

Forskere advarer mot vippepunkter i en ny rapport

Verden er nesten på vippepunktet. En ny rapport advarer mot at noen av de farlige punktene kan nås allerede med dagens temperaturer.

Et vippepunkt oppstår når en liten endring utløser en forandring som ofte er rask og ikke mulig å snu. Effektene kan være positive eller negative.

Andreas Max Kääb.

I følge en ny rapport om de globale vippepunktene har verden nådd et viktig stadium. Jordsystemet er i ferd med å nå vippepunktene.

I hvert fall noen av dem. Rapporten har funnet over 25 slike vippepunkter. Et par er ikke langt unna. Korallrev og innlandsis kan vippe allerede på dagens oppvarmingsnivå. Andre nærmer seg vippepunktet hvis utviklingen fortsetter.

Andreas Max Kääb, professor i geomatikk ved Institutt for geofag på Universitetet i Oslo, er en av forskerne bak rapporten. Han er hovedforfatter for delen om isbreer. Rapporten ble lansert på klimatoppmøtet i Dubai.

Dårlige nyheter for isbreene

Kääb understreker at tinende isbreer kan forårsake alvorlige naturfarer.

– Isbreer i seg selv utgjør sannsynligvis ikke noen vippepunktstrusler for jordsystemet på regionalt eller globalt nivå. Men de kan ha stor innvirkning lokalt ved isbreer eller daler, sier han.

– Betydelig nedsmelting, eller til og med at isbreer forsvinner i enkelte regioner, kan ha avgjørende effekter for menneskelig bruk og for økosystemer i bredalen og nedover. For eksempel gjennom store endringer i vannføring i elveløp eller økte naturfarer, sier Kääb.

Fem vippepunkter

Med global oppvarming som nå er på vei til å bryte en og en halv grad, vil minst fem vippepunkter i jordsystemet sannsynligvis utløses. Blant dem er kollaps av store isdekker og utbredt dødelighet av varmtvannskorallrev, ifølge rapporten.

Den konkluderer med at «business as usual» ikke lenger er mulig med de raske endringene i natur og samfunn som allerede skjer. Og flere kommer. 

Forskerne viser til at det er viktig å fase ut fossilt brensel. Også vekst i nullkarbonløsninger er viktig. 

De gir seks viktige anbefalinger for å endre kurs raskt, inkludert koordinert handling for å utløse positive vippepunkter.

Her er noen av vippepunktene i The Global Tipping Points Report 2023.

Referanse:

Timothy M. Lenton mfl.: The Global Tipping Points Report 2023. University of Exeter, 2023.

Om rapporten

Professor Tim Lenton ved University of Exeters Global Systems Institute har ledet arbeidet med The Global Tipping Points-rapporten. Han har hatt støtte fra 200 forskere fra over 90 organisasjoner i 26 land.

The Bezos Earth Fund har finansiert rapporten.

(Artikkelen er oppdatert 11.01.24 med presisering i tittel om at dette er forskere som advarer og at det finnes flere vippepunkter)

forskning.no vil gjerne høre fra deg!

Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS