Lance Armstrong vant Frankrike rundt sammenlagt syv ganger, men ble fratatt alle titlene sine da det viste seg at han hadde vært dopet på EPO.

EPO: Dopingmiddel og kroppens medisin mot høydesyke

PODCAST: Det er ikke bare uetisk, men potensielt farlig å dope seg på EPO.

Ofte sier vi at luften blir tynnere jo høyere vi befinner oss, og det stemmer på sett og vis, fordi luften er mindre trykket sammen høyt over havet. Ved havoverflaten er lufttrykket og oksygentrykket høyest. 

Når vi beveger oss oppover i høyden, avtar trykket mye mer enn det som forekommer under variasjoner ved havoverflaten. Du trenger altså ikke å være bekymret for å få nok oksygen dersom yr.no melder at et kraftig lavtrykk er på vei. 

Ved 5.500 meter er barometertrykket og dermed også oksygentrykket halvert. Derfor kommer det tilsvarende lave mengder med oksygenmolekyler inn i lungene våre når vi puster i denne høyden. Lave mengder oksygen i luften er problematisk for kroppen fordi hjernen, hjertet og alle våre andre organer er avhengig av nok oksygen for å overleve.

Om podcasten:

Gal Medisin er en podcast om psykiatri og legemiddelbehandling, som tar for seg mange forskjellige spørsmål. Hvordan kan vi behandle psykiske lidelser? Hvordan påvirker rusmidler, legemidler og andre stoffer vår fysiske og psykiske helse? Episodene kommer 1-2 ganger i måneden og podcasten ligger også gratis tilgjengelig på Spotify, Apple Podcasts og andre plattformer.

Podcasten er produsert, av overlege og førsteamanuensis Erik Sveberg Dietrichs ved Senter for psykofarmakologi, Diakonhjemmet sykehus, samt Universitetet i Oslo og UiT Norges arktiske universitet.

Mange, mange lungeblærer

Oksygenet i luften blir tilgjengelig for kroppens organer ved hjelp av 700 millioner små lungeblærer. Når vi puster inn, vil luften først gå gjennom nese eller munn og fortsette videre inn i luftrøret som går ned gjennom halsen. 

På vei ned mot lungene passerer luften stemmebåndene, før luftveiene deler seg som en Y. De to korte armene av Y-en kalles bronkier og går til hver sin lunge. Til slutt ender luften opp i lungeblærene, med en diameter på bare en tiendedels millimeter. 

Lungeblæreveggene ligger tett mot hverandre og har sammenlagt en stor overflate. Hvis man hadde brettet ut alle sammen, ville arealet vært 140 kvadratmeter. Over denne enorme overflaten drifter oksygen og karbondioksid i hver sin retning, til og fra bitte små lungekapillærer – blodårer som ligger på andre siden av de tynne lungeblæreveggene. Dette samspillet er helt avgjørende for at vi kan leve.

Hvis mindre mengder oksygen drifter over veggen, for eksempel når vi beveger oss oppover i høyden, må kroppen iverksette tiltak for å unngå alvorlig skade. Et av tiltakene er å gi større frislipp av et hormon som er kjent for de fleste. 

Erytropoietin er bedre kjent under forkortelsen EPO. Normalt produseres EPO i nyrene, men stoffet kan også inntas som et legemiddel og øke kroppens utholdenhet. Det brukes derfor til doping. 

Doping og høydehus

Mange kjente dopingskandaler vært forårsaket av EPO-bruk. Lance Armstrongs syv Tour de France-titler ble vunnet mens han brukte EPO. Årsaken til at det fungerer, er at EPO gir økt produksjon av røde blodceller i benmargen. 

Etter fire til fem dager vil flere røde blodceller befinne seg i blodet. Dette øker muligheten for oksygenopptak når blodet passerer gjennom lungekapillærene og møter oksygen som drifter over lungeblæreveggen. En påfølgende økning av oksygentilbudet i blodet gir prestasjonsøkende effekt for en idrettsutøver. 

Bruk av høydehus, eller høydetrening, gir også økt EPO-produksjon. Siden oksygentrykket i luften er lavere i høyden, vil oksygenmetningen i blodet falle, og EPO-produksjon i nyrene øker. Fordi røde blodceller overlever i blodsystemet mellom 100 og 120 dager, vil effekten av høydetrening eller inntak av EPO vare lenge, til tross for at man drar ned i lavlandet for å konkurrere.

 Kinesiske hamstere

I 1990 ble EPO satt på listen over forbudte dopingmidler. Nylig hadde forskere klart å produsere stoffet ved hjelp av eggstokkceller fra kinesiske hamstere, slik at man kunne behandle mennesker med blodmangel. 

Det ble fort klart at den nye EPO-medisinen kunne brukes av atleter for å øke prestasjonsevnen i utholdenhetsidretter, derfor skulle EPO bli forbudt for idrettsutøvere. 

Det er imidlertid vanskelig å finne gode metoder for å finne ut om utøverne er dopet. Det var først i 2000 man fikk en god metode for å finne ut om atletene hadde fått i seg EPO som ikke var produsert av deres egen kropp. Ettersom doping-EPO er produsert i kinesiske hamsterceller, er strukturen litt annerledes enn på EPO som vi lager i våre egne nyrer. 

Nå fant man en metode for å skille de to typene med EPO fra hverandre. Strukturforskjellen benyttes derfor av dopingjegerne til å avsløre regelbryterne. Kampen mellom uærlige utøvere og dopingjegerne er imidlertid et kontinuerlig kappløp. 

Man kan i tillegg til hamsterprodusert EPO også innta stoffer som stimulerer kroppen til å produsere mer av sin egen EPO i nyrene. Derfor utvikler forskere hele tiden nye tester for å kunne fange opp idrettsutøvere som jukser for å vinne. Dette er viktig, ikke bare for rettferdig konkurranse, men også fordi det kan være farlig å dope seg. 

Høyt antall røde blodceller i sirkulasjonen gjør blodet mer tyktflytende, noe som kan ha uønskede effekter på hjertet og karsystemet. Derfor er det ikke bare uetisk, men potensielt farlig å dope seg på EPO.

Kilde: 

På livets grense – Hvordan kroppen takler ekstrem natur. Humanist forlag 2017 - 

 

Få med deg ny forskning

MELD DEG PÅ NYHETSBREV
Du kan velge mellom daglig eller ukentlig oppdatering.

Powered by Labrador CMS