Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norsk institutt for naturforskning - les mer.
Foretrekker kongeørn områder der det er mye husdyr?
Forskere har studert hvor ørnene flyr, og hva de gjør i løpet av dagen.

I prosjektet gikk forskerne gjennom flere år med data fra GPS-merkede ørner på Fosen i Trøndelag for å få bedre kunnskap om hvordan kongeørn beveger seg.
Et hovedmål var å se om kongeørner tiltrekkes områder med husdyr.
9 merkede kongeørn
Forskerne skiller mellom det de kaller territorielle og ikke-territorielle kongeørner. De territorielle har etablert seg i et revir med partner, mens ikke-territorielle ørner holder ikke til i et fast par og revir.
I studien fulgte forskerne posisjonene til fire territorielle og fem ikke-territorielle ørner. De ble GPS-merket på Fosen i perioden fra 2017 til 2023.
Jennifer Stien er en av forskerne bak rapporten. Hun trekker fram hvilke spørsmål som har vært sentrale i prosjektet:
- Hvordan oppfører ørnene seg gjennom året?
- Vender de hver sommer tilbake til de samme områdene, kanskje der de ble født?
- Hvordan varierer tid i luften og andre bevegelser gjennom døgnet?
- Hva har husdyr å si for hvor ørnen flyr?
Fløy til kyst, innland og naboland
De territorielle ørnene holdt seg innenfor sine relativt små territorier gjennom hele året, i dette tilfellet på Fosenhalvøya i Trøndelag.
De ikke-territorielle, altså ørnene som ikke hadde fast partner, kunne bevege seg over store områder gjennom året. Alle var innom kyst- og innlandsområder. Noen var også innom våre naboland Sverige og Finland.
Enkelte ørner fløy svært langt, fra Lebesby i Finnmark om sommeren, til Sande i Møre og Romsdal om vinteren. Andre forholdt seg til mindre områder, for eksempel mellom Vefsn i Nordland og Krokom i Jämtland i Sverige.
Tilbakela under 23 kilometer
Selv om de ikke-territorielle ørnene kunne tilbakelegge store avstander, forflyttet de seg grovt sett mellom de samme områdene gjennom året. I snitt fløy de mindre enn 23 kilometer i rett linje per dag. Men den daglige distansen varierte mye mellom individer.
Lengste registrerte distanse i løpet av en dag var 355 kilometer, mens på enkelte dager var ørnene mer eller mindre stasjonære.
Alle vendte i løpet av året tilbake til nærområdet der de antageligvis ble født. De returnerte til det samme området på forsommeren hvert år, men tilbrakte ikke lengre perioder i disse områdene.
Mest aktive på dagtid
Alle de merkede ørnene var mest aktive og fløy de lengste distansene midt på dagen. Mellom mai og september var både territorielle og ikke-territorielle individer mest aktive mellom klokka 11:00 og 16:00.
Men i juni og juli var noen individer også aktive om natten. Disse kunne fly mer enn 5 kilometer i løpet av 15 minutter.
Var i sauebeiter og kalvingsland
Forskerne fant at ikke-territorielle individer oppholdte seg både i sauebeite og kalvingsland for rein om sommeren. Hvor mye tid de brukte i hvert område var avhengig av hvor mye av dem det var innenfor deres områder.
GPS-dataene tydet likevel ikke på at ørnene aktivt oppsøkte sauebeiter rett etter lammeslipp eller kalvingsland for rein i kalvingsperioden.
– Det var ingen tegn til at ørner oppsøkte disse områdene i større grad tidlig på året, når lam og reinkalver er små, enn senere om sommeren når de har vokst seg større, forklarer Stien.
Han forteller at det heller ikke var tegn til at ikke-territorielle kongeørn brukte mer tid i sauebeiteområder med mye sau enn i områder med mindre sau.
– Lite tydet på at ikke-territorielle kongeørner aktivt oppsøke områder med husdyr i den perioden de er lett tilgjengelige byttedyr, forklarer Stien.
GPS tilfører ny kunnskap
Studien viser at GPS-merking av kongeørn gir et unikt innblikk i kongeørnas daglige liv og bevegelsesmønster.
Stien forteller at kongeørner kan drepe både rein og sau. Spesielt små kalver og lam er utsatt. Fremtidig arbeid bør derfor fokusere på å skaffe gode estimater på hvor mange husdyr som går tapt.
– Der tapene er store, må vi finne effektive metoder for å redusere dem. Vi mener GPS-sporing av både ikke-territorielle og territorielle fugler vil bidra til dette, sier Stien.
Referanse:
Jennifer Stien mfl.: Movement patterns and diurnal activity of golden eagles (Aquila chrysaetos) in Norway. NINA Rapport, 2025.