Le Pen har lyst hår til rett under ørene, hvit penjakke og ser betenkt ut.
Nasjonal samlings leder, Marine Le Pen, snakker med journalister etter at de foreløpige resultatene i det franske valget er klare.

Valget i Frankrike: 
– Valgdeltakelse har vært avgjørende

Rekordhøy valgdeltakelse har bidratt til å snu Marine Le Pens ytre høyrepartis ledelse, mener Frankrike-ekspert.

– I år har det vært avgjørende at det var rekordhøy valgdeltakelse. Det er flere som har kommet opp av sofaen og primært bidratt til den republikanske fronten, sier førsteamanuensis Kjerstin Aukrust i fransk litteratur og områdekunnskap ved Universitetet i Oslo. Hun uttaler seg på bakgrunn av den siste prognosen i det franske valget som kom søndag.

Prognosene viser at venstreorienterte Ny folkefront ligger an til å ta flest seter i Frankrikes nasjonalforsamling. Ytre høyrepartiet Nasjonal front ser ut til å bli tredje størst.

Stemmer på den som kan slå ytre høyre

– Det er en valgtradisjon i Frankrike at man stemmer på den kandidaten som kreves for å slå ytre høyre, og den republikanske fronten ble sterkere enn forventet i år, sier Aukrust.

Den republikanske fronten er en betegnelse på når franske velgere mobiliserer for å stemme på alle andre mulige kandidater enn dem som representerer ytre høyre fløy.

– De stemmer på den kandidaten som er best plassert for å slå ytre høyre, uavhengig av hvor de står politisk.

Høyeste deltakelse på over 40 år

Det er likevel for tidlig å spekulere på hvem som blir venstreorienterte Ny folkefronts statsministerkandidat, mener hun.

Tre timer før valglokalene stengte, hadde nesten 60 prosent av velgerne avlagt stemme, og valget kan bli valget med høyest deltakelse på over 40 år.

– Dette resultatet var absolutt en overraskelse, sier Aukrust.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS