Frankrikes president Emmanuel Macron utenfor et valglokale i Le Touquet-Paris-Plage.

Hvorfor oppløste Macron nasjonal­forsamlingen?

PODCAST: Hva kan konsekvensene være for et Frankrike som risikerer å havne med en ny regjering ledet av det ytre høyre like før OL braker løs i Paris og andre franske byer?

Mange franskmenn våknet med hodepine i dag. Det som var et varslet valgnederlag for Macrons parti og en forventet seier for Marine le Pens parti Nasjonal Samling, fikk en helt ny vending og ble en politisk tsunami. 

Den franske presidenten kunngjorde på TV kort tid etter at resultatene ble offentliggjort at han oppløste nasjonalforsamlingen og kalte til nye parlamentsvalg.

Hvorfor gjorde han det ingen annen fransk president har gjort før ham for et europavalg? Hadde han flere muligheter, eller var dette det siste kortet Macron kunne spille for å beholde reell makt ovenfor sinte velgere frem til neste president valg i 2027? 

Er dette en kjempetabbe eller en genistrek? Hva kan konsekvensene være for et Frankrike som risikerer å havne med en ny regjering ledet av det ytre høyre like før OL braker løs i Paris og andre franske byer?

Dette er noen av spørsmålene som Kjerstin og Franck tar opp i denne episoden av Frankrike forklart.

Om podcasten:

I podkasten Frankrike Forklart møter du førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap Kjerstin Aukrust ved Universitetet i Oslo og førsteamanuensis i fransk kultur og samfunn Franck Orban ved Høgskolen i Østfold. De inviterer kompetente og frankofile gjester til samtale om temaer som er viktige for å forstå det som skjer i Frankrike i dag, og for å vite mer om landets historie, politikk og kultur. Du finner også podcasten på Itunes og Spotify, samt på Facebook, der alle referanser som gis i episodene blir lagt ut.

Få med deg ny forskning:

Om podcasten

I podkasten Frankrike Forklart møter du førsteamanuensis i fransk litteratur og områdekunnskap Kjerstin Aukrust ved Universitetet i Oslo og førsteamanuensis i fransk kultur og samfunn Franck Orban ved Høgskolen i Østfold. De inviterer kompetente og frankofile gjester til samtale om temaer som er viktige for å forstå det som skjer i Frankrike i dag, og for å vite mer om landets historie, politikk og kultur. Du finner også podcasten på Itunes og Spotify, samt på Facebook, der alle referanser som gis i episodene blir lagt ut.

(Foto toppbildet: Tom Egil Jensen, Institutt for journalistikk)

Powered by Labrador CMS