Denne artikkelen er produsert og finansiert av Havforskningsinstituttet - les mer.

Jan Hinriksson på jobb ute i Langenuen for å merke gravide pigghå-hunner for Havforskningsinstituttet.
Jan Hinriksson på jobb ute i Langenuen for å merke gravide pigghå-hunner for Havforskningsinstituttet.

Fiskeekspertens beste fisketips

Han var på 200 fisketurer i året og har fisket 88 arter. Fiskeekspert Jan Hinriksson gir deg sine beste fisketips.

Det tok ikke lang tid før Jan Hinriksson lærte seg å fiske da han vokste opp i Valdres.

– Jeg har vel fisket omtrent siden jeg kunne gå. Bestefaren min gravde ut to dammer på stølen som han satte ut fisker i. Det var sånn det startet.

Og siden har det bare fortsatt: i konkurranser, på fritiden og på jobb. Han er tekniker og stangfiskeekspert, rett og slett en av Havforskningsinstituttets beste stangfiskere. Kanskje den aller beste.

40 turer for en havål

Jan Hinriksson har fisket totalt 88 ulike arter. Den han jobbet lengst for å fange, var en havål.

– Det tok lang tid. Jeg hadde vel 40 turer i løpet av et halvt år før jeg fikk den. Det er egentlig en sommer- og høst-fisk, men jeg fikk den i januar. Og det var den våteste høsten og vinteren vi hadde hatt på lang tid, sier han og ler.

Hvor mye fisk han har fanget opp gjennom årene, aner han ikke.

– Det har blitt noen tonn.

Fanger fisk for merking

På Havforskningsinstituttet er Hinriksson ofte ute i felt og fisker for merkeprosjektene på makrellstørje og pigghå. Eller for å skaffe prøver, for eksempel når fisken ved Fedje-ubåten skal analyseres for kvikksølv.

Etter at han begynte med fisking på jobb, har det blitt mindre på fritiden.

– Før jeg begynte på Havforskningsinstituttet, snittet jeg på 200 fisketurer i året. Nå ligger jeg på 30-40 turer, og da er det mest i ferskvann, sier han.

– Jeg er mye på sjøen for jobben, så da får jeg dekket saltvannsbehovet.

Strømforholdene er viktig

Fiskestedet har mye å si for fiskelykken. Så hvor er de beste plassene?

– Det kommer helt an på hva du skal fiske etter. I sjøen er det fordel med litt strøm og vannutskiftning. Da er det også mer næringsrikt for fisken, sier han.

– Men for mye strøm kan også gjøre det vanskelig, legger han til.

De beste stedene

Selv har eksperten mange favorittsteder.

– Jeg har et par steder jeg ikke kan fortelle om, sier han og smiler.

Men hvis du vil prøve agnfiske fra land, kan dypvannskaier være et godt sted å begynne. I bergensområdet anbefaler han Steinestøkaien, Salhuskaien og Frekhaugkaien.

– Strømsundene i Øygarden er også gode. Prøv bakevjene bak små nes. Der får du sirkulerende vannstrømmer. Da står det ofte fisk i kantene. Der ute er det veldig moro å duppfiske etter lyr, sier han.

Flo og lys er viktig

Hvilken tid på døgnet du er ute og fisker, påvirker også fiskelykken din. Det skyldes ikke minst flo og fjære.

– Det er ofte best når det flør, for da kommer det mer næringsstoffer. Det stemmer likevel ikke alltid. Du kan også finne veldig gode fiskeplasser på fjærende plasser, sier han.

Flo og fjære er imidlertid ikke alt. Også lyset har noe å si.

– Noen steder er det best om natten, da trekker fisken oppover. I skumringen blir lyren veldig ivrig. Mens mange flyndrearter, som rødspette, er mest aktive den siste timen før solen går ned.

Ifølge den erfarne stangfiskeren er skiftende vær det beste fiskeværet.

– Mange er godværsfiskere, men i ferskvann er det ofte bedre med god vannføring i elvene. Og da må det regne. Men dette går også den andre veien. Hvis det har vært lange perioder med lavtrykk og regn, kan det lønne seg å komme seg ut akkurat når det skifter til høytrykk og sol, forklarer han.

Jan Hinrikssons beste fisketips

  1. Kom deg ut! Du må jo fiske, først og fremst. Vær med venner. Slapp av og la hodet rydde seg selv når du står og kaster. Det hjelper å ha litt tålmodighet.
  2. Prøv agn! Hvis du aldri har fisket med agn, anbefales det på sterkeste. Da åpner det seg nye muligheter for mange nye arter. Og det gjør det mer sannsynlig å komme hjem med fisk. Agn funker på en sluk, men passer best på en vanlig krok. Og så kan du tilpasse kroken til det du er på jakt etter eller størrelsen på agnet.
  3. Location, location, location! Sted har mye å si. Gjør research på den arten du er på jakt etter. Selv om fiskeplassen din funker godt i juli, funker den ikke nødvendigvis like godt i desember. Sjøkart og norgeibilder.no er gode steder å begynne forberedelsene. Gulesider sine kart er også bra. Der kan du blant annet se dybde og hvilken type bunn det er.
  4. Bytt plass! Folk står ofte på den samme plassen og kaster kontinuerlig. Hvis du ikke får fisk, beveg deg. Prøv et annet sted.
  5. Enkelt utstyr er ofte godt nok! Skal du prøve deg på kveite, funker det ikke med en enkel teleskopstang. Men på det aller meste funker det med enkelt utstyr.

Jan Hinrikssons agntips:

  • Feit fisk er bankers. Det er få arter som sier nei takk til en bit med feit fisk som sild og makrell. Og makrell er jo lett å tak i om sommeren.
  • Formen har noe å si. Fra båt funker det med lange biter for å få bevegelse, i stedet for at det bare henger en klump.
  • Hvis du bruker reke, bruk alltid hodet. Det gir mye lukt, og lukt er viktig.
  • Er du på jakt etter flatfisk, kan det være lurt å kombinere agn. Små, luktrike agn som reke og blåskjell fungerer ypperlig. Er du virkelig i hugget, kan du jo grave etter sandmark eller børstemark.
  • Det er mye god agnfisk i importbutikker, ikke minst akkar.
Powered by Labrador CMS