Sverd med Ulfberth-inskripsjonen var utbredt i Europa i vikingtiden. Ulfberth er et frankisk personnavn. På sverdene kan det ha blitt brukt som en form for «varemerke». Anders Lorange lagde i 1889 denne flotte illustrasjonen som viser fire Ulfberth-sverd funnet i Norge.

Ulfberth-sverdet kan ha vært en eksklusiv merkevare for vikingene

PODCAST: Det er funnet nesten 3.000 vikingsverd i Norge. Noen av dem er mer eksklusive enn andre. Hør mer i denne episoden av Forskningspodden.

Her finner du podcasten:

Du kan lytte til podcastene våre på de fleste plattformer. F.eks. Apple Podcasts og Spotify.

Forskere har  oppdaget likheter mellom leprabakterien i skjeletter fra middelalderen i England – både i ekorn og i mennesker.

Ekornpels var  svært ettertraktet blant eliten i England, spesielt på 1000- og 1100-tallet. Mange hadde også ekorn som kjæledyr.

Selv om norske og nordiske smeder var flinke, er det også funnet mange importerte vikingsverd her i Norge og nabolandene våre. 

Noen av disse har en helt spesiell inskripsjon og et høyere karboninnhold som gjør dem ekstra sterke. Ulfberth, sto det på sverdene. Nå skal noen av dem, og mange andre vikingsverd, stilles ut på Vitenskapsmuseet i Trondheim.

Falske nyheter om at EU vil innføre «karbonpass» og nekte reparasjon av biler eldre enn 15 år, florerer i sosiale medier i forkant av EU-valget. 

Hvem er det som står bak desinformasjonen? Og hva vil de oppnå?

Du har kanskje hørt noen si til en gravid kvinne at hun «stråler». Eller at huden hennes «har en spesiell glød»?

Stemmer det?

For første gang har forskere sett at en orangutang tygger noen bestemte blader og smører grøten på et sår. De tror den store apen selvmedisinerer seg. Bladene kan nemlig hindre infeksjon og sopp. 

Her finner du forskning.nos podcaster

Dette er forskning.nos egen podcaster, laget av journalister i redaksjonen. Podcasten finnes også på Soundcloud.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS