Det er noe i det. Huden til gravide kan «gløde» litt ekstra.

Er det sant at gravide kvinner stråler og har en spesiell glød?

I teorien kan hormonene under svangerskapet gi kinnene en fin, rosenrød glød.

Du har kanskje hørt noen si til en gravid kvinne at hun «stråler». Eller at huden hennes «har en spesiell glød»?

Men er disse komplimentene bare et uttrykk for ren fantasi og fascinasjon over at den gravide kvinnen bærer på et lite mirakel i magen?

Eller ligger det noe (vitenskapelig) i det?

– Gravide kvinner har svært høye nivåer av hormonene progesteron og østrogen. Det betyr at de vanligvis føler seg bra fysisk og psykisk, sier Jacob Alexander Lykke, fødselslege ved Rigshospitalet i København.

Hormonene påvirker også blodårene våre, noe som kan ha en effekt på huden, forklarer Iben Marie Miller, som er dermatolog og konsulent i Novartis, et selskap som utvikler medisiner mot hudsykdommer.

– Østrogen utvider blodårene slik at de blir større under svangerskapet, rett og slett for at den gravide kvinnens kropp skal få nok blod og for at fosteret skal kunne overleve i mors kropp, sier hun.

– Utvidelsen av blodårene og den generelle økningen av blod i kroppen, som øker med rundt 30 prosent under svangerskapet, skjer også i huden. Denne prosessen kan kanskje føre til rødere kinn og en vakker glød.

En mer strålende hud

Forskning, som blant annet denne 2017-studien, viser også at de hormonelle endringene under svangerskapet øker produksjonen av oljer i huden.

– Tilførselen av olje til huden gjør at den ser mer skinnende ut, noe som også kan ha sammenheng med at noen opplever at huden skinner, sier Iben Marie Miller.

Den økte produksjonen oljer kan imidlertid også føre til kviser.

– Dette viser hvor ulike endringene i huden kan være. Så selv om utvidelsen av blodårene kan gi en ekstra rosa farge på kinnene og lipidene kan gi et skinnende utseende, er det veldig individuelt fra person til person, sier Miller.

Selv om Miller mener at hormonforandringer kan være en forklaring, understreker hun at det mangler forskning på området.

Hvert hårstrå blir tykkere

Men det ser ut til at hormonene under svangerskapet er litt av en vitaminpille når det gjelder huden – og ikke minst håret.

– Det høye nivået av østrogen under svangerskapet gjør det nye håret tykkere og sterkere. Man mister også mindre hår når man er gravid, forklarer Jacob Alexander Lykke.

Faktisk kan man se effekten av hormonene på det enkelte hårstrå, forklarer Iben Marie Miller:

– I tillegg til økt hårvekst ser man en økning i diameteren på hvert enkelt hårstrå. Fordelene med graviditet forsvinner imidlertid ganske raskt etter fødselen, og noen opplever hårtap, sier hun.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS