Annonse

Saken er produsert og finansiert av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse - les mer.

Tre kvinner på skolen.
Nyankomne flyktninger flest har stort behov for informasjon om sine muligheter.

Karriereveiledning er en viktig nøkkel til arbeidslivet for flyktninger

Karriereveiledning er viktig for at flyktninger skal kunne ta informerte og gode valg om utdanning og arbeid og få varig tilknytning til arbeidslivet. 

Publisert

I 2022–2023 undersøkte forskningsstiftelsen Fafo hvordan ordningen med obligatorisk karriereveiledning for flyktninger som er nye i Norge, fungerer. 

Det er de fylkeskommunale karrieresentrene som har ansvaret for å tilby karriereveiledningen. Kommunene har ansvar for introduksjonsprogrammet.

Undersøkelsen viste at god kommunikasjon og tydelig avklaring av roller mellom karrieresentrene og kommunene var en utfordring.

– Å finne gode løsninger på denne utfordringen virket avgjørende for at karriereveiledningen skulle fungere godt. Vi ba derfor Fafo om å kartlegge gode grep og suksessfaktorer i samarbeidet mellom de to nivåene av forvaltning.

Det sier fagdirektør Cathinca Fritzvold Hatlem i Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir).

Stort behov for karriereveiledning

– De fleste nyankomne flyktninger vet lite om mulighetene for utdanning og arbeid i Norge. De har et stort behov for informasjon om hvilke muligheter de har. Personlig tilpasset karriereveiledning kan hjelpe dem til å se hvordan de kan bruke kompetansen de har fra før best mulig, forklarer Hatlem.

Mange flyktninger trenger veiledning om hvordan de kan få godkjent og dokumentert kompetansen sin. Videre trenger de informasjon om hvordan de kan bygge på med mer kompetanse og utdanning. 

I tillegg trenger de fleste praktisk informasjon om hvordan de kan komme seg inn på det norske arbeidsmarkedet. 

Karriereveilederne prøver å hjelpe flyktningene med å finne løsninger som tar hensyn til kompetansen de allerede har, deres ønsker for fremtiden og mulighetene som finnes i Norge.

Å få kartlagt kompetanse og karriereveiledning er både en rettighet og en plikt som nyankomne flyktninger har i integreringsloven. Karriereveiledning kan bidra til at flyktninger får bedre oversikt over og klarer å bruke de mulighetene de har på utdannings- og arbeidsmarkedet i Norge mer effektivt. 

På lengre sikt er dette også med på å øke sjansene deres for å få en stabil tilknytning til arbeidslivet. 

På den måten kan karriereveiledning være med på å redusere utenforskap og gi bedre inkludering i utdannings-, samfunns- og arbeidsliv.

Bedre samarbeid mellom kommuner og fylkeskommuner

Men for at karriereveiledningen skal fungere i praksis, er det viktig at ulike offentlige instanser samarbeider best mulig.

– Undersøkelsen viser at kommunene og fylkeskommunene må samarbeide tettere og bedre. Blant annet gjennom møter og utveksling av informasjon i forkant av karriereveiledningen. På denne måten kan veiledningen bli best mulig tilpasset den enkelte flyktning og gi økt utbytte, sier Hatlem.

Undersøkelsen viser også at det er viktig å tilpasse tidspunktet og omfanget av veiledningen best mulig til den enkelte flyktning.

– Mange har nytte av karriereveiledning kort tid etter at de har kommet til Norge. For andre er det riktig å vente til litt senere i introduksjonsløpet før de er klare til å nyttiggjøre seg veiledningen, sier Hatlem.

For at en nyankommen flyktning skal lykkes med å komme i arbeid, er det viktig at karriereveiledningen blir individuelt tilpasset. Både i innhold og omfang. 

En av suksessfaktorene forskerne i Fafo trekker frem, er såkalt prosessorientert karriereveiledning.

– For de fleste flyktninger vil ikke én enkelt samtale være nok til å dekke behovet for både informasjon og personlig veiledning. De fleste har behov for flere samtaler slik at det blir en prosess gjennom introduksjonsprogrammet, sier Cathinca Fritzvold Hatlem.

Hun sier videre at erfaringene er at flyktningenes mål og ønsker kan endre seg etter hvert som de får mer kjennskap til det norske samfunnet. 

– De har derfor nytte av karriereveiledning, ikke bare i oppstarten, men også på senere tidspunkt i introduksjonsløpet, sier hun.

Referanse:

Hedda Flatø og Rebekka Ravn Lysvik: Karriereveiledning for flyktninger: Gode grep i samarbeid mellom kommuner og karrieresentre. FAFO-notat, 2024. 

Oppfølging av rapporten

For å følge opp Fafos anbefalinger, arrangerer HK-dir og karrieresentrene fylkesvise samlinger for alle kommuner i hele landet i 2024 og 2025.

Powered by Labrador CMS