Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Agder - les mer.

Kvinne trener hjemme.
På sekunder kan du helt gratis få et treningsprogram som kan passe akkurat dine behov. Nå har forskere undersøkt om ChatGPT kan passe som personlig trener.

Kan ChatGPT bli din nye personlige trener?

Forskere testet treningsprogram laget av ChatGPT.

ChatGPT har ført til mange endringer i samfunnet allerede. Folk ber om hjelp fra den kunstige intelligensen til alt mulig, også til trening. 

Men kan du bruke den som personlig trener? Det ville et internasjonalt team av forskere se nærmere på.

For å teste den kunstige intelligensen ble det diktet opp fem forskjellige personer. Disse hadde ulike kjønn, alder, sykdommer, diett og treningsmål som skulle tas hensyn til.

– Ikke så verst

Dette ble skrevet inn i ChatGPT, som ga fem forskjellige treningsprogrammer som varte i 30 dager. Så ble programmene vurdert av over 30 treningseksperter fra hele verden. 

Én av dem er professor Stephen Seiler ved Universitetet i Agder (UiA). Han forsker på trening og jobber blant annet med Olympiatoppen og sykkellaget Uno-X.

Professor Stephen Seiler ved Universitetet i Agder (UiA) forsker på trening, og jobber blant annet med Olympiatoppen og sykkellaget Uno-X.

– Resultatene kunne nok vært bedre, men alt i alt var de slettes ikke så verst, sier Seiler.

– Du kan også fortsette dialogen med ChatGPT og få et enda mer spesifikt program. Det valgte de å ikke gjøre i denne studien, men du ville nok fått enda bedre resultater ved å fortsette dialogen, sier Seiler.

Forskerne konkluderer med at ChatGPT kan gi trygge anbefalinger for trening. Men den sier også at den kunstige intelligensen ikke tilbyr kompleksiteten og tilpassingen som trengs for langvarig trening og forbedring av helse.

Mister neppe jobben 

Treningsprogrammene var først og fremst opptatt av at personene skulle beholde sin fysiske form, ikke forbedre den.

Selv om resultatene er gode, betyr ikke det at personlige trenere vil miste jobben.

– Dette er et eksempel på et treningsprogram som du ville ha fått av en personlig trener etter din første time. Men det må tilpasses personen etter hvert som treningen fortsetter, sier Seiler.

Professor Morten Goodwin ved UiA er en av Norges fremste eksperter på kunstig intelligens. Han er heller ikke bekymret for jobbutsiktene til personlige trenere.

– Jeg har sett lister over yrker som er spådd vil forsvinne med fremveksten av kunstig intelligens. Personlige trenere er langt nede på disse listene. Maskiner kan ikke gjøre det som er menneskelig, sier Goodwin.

Professor Morten Goodwin er ikke bekymret for jobbutsiktene til personlige trenere.

Ikke alle har råd til PT

Koblingen mellom kunstig intelligens og fysisk aktivitet er kanskje ikke åpenbar for mange. Men tematikken har blitt skrevet om mye den siste tiden, også i store magasiner som TIME Magazine.

– Det er lett å tro at disse verktøyene bare kan brukes til å produsere tekst siden de er språkmodeller. Men det er jo i språk du finner kunnskap. Å bruke kunstig intelligens til trening er spennende, sier Goodwin.

Seiler trekker frem et annet poeng som forskningen ikke har sett på: kostnad.

– Det er langt fra alle som har råd til en personlig trener. Dette kan være en god start for de som ikke har råd eller som bare er nysgjerrige, sier Seiler.

Powered by Labrador CMS