En ny trend viser at barn imiterer TikTok-videoer og nå bruker hudpleieprodukter mot aldring i stor stil.

Ny trend på TikTok: Barn bruker hudprodukter mot aldring – er det farlig?

Hudpleievideoer sprer seg på TikTok og har nå nådd et yngre publikum. Men hvor ille er det, og hva bør foreldre gjøre?

«Vi er generasjon alfa-influensere og vi er så klart besatt av hudpleie», sier en amerikansk jente i en TikTok-video mens hun er omgitt av produkter som ansiktsrens og ansiktsmist.

Videoen er kanskje laget med ironisk distanse, men den er likevel betegnende for hvordan generasjon alfa, barn født etter 2010, ser ut til å ha kastet seg på den nye hudpleiebølgen på TikTok.

Flere medier, som CNN og BBC, rapporterer at barn helt ned i åtteårsalderen har begynt å etterspørre ulike hudpleieprodukter for å få glass skin, altså perfekt hud. De vil også unngå rynker.

Men hudleger har advart mot fenomenet fordi produktene kan inneholde ingredienser som ikke er egnet for barn, og som kan utløse irritasjon og allergi.

@justtkass Switching night time routines with my 9 year old sister 🫶🏼✨😂 #littlesister ♬ Funny Song - Funny Song Studio & Sounds Reel

Her bytter en TikToker hudrutiner med sin ni år gamle søster. I videoen bruker hun produkter som inneholder eksfolierende syrer, som kan være sterke selv for voksen hud. (Video: @justtkass)

Forskerne kjenner igjen trenden

Det finnes imidlertid ingen tall på om problemet er like stort i Skandinavia, understreker Jørgen Serup, professor og overlege ved hudklinikken på Bispebjerg Hospital. Men i sitt arbeid har han sett at interessen for hudpleie starter tidlig.

– De siste årene har gruppen av unge jenter som er storforbrukere av kosmetikk, økt, sier Serup.

En av dem som har opplevd trenden på kroppen, er Cæcilie Johansen, lege og doktor i dermatologi. Hun eier også Instagram-profilen Makeupandmedicine.dk, der hun deler kunnskap om hudpleie med sine følgere.

Både blant hennes yngre nieser og i klassen til hennes eldste barn er også tolv år gamle jenter blitt svært interessert i hudpleie.

Derfor er det veldig vanlig å se jenter bruke lommepengene sine på produkter de har sett på TikTok, sier hun.

Om eksem

Irriterende kontakteksem: En irritasjon forårsaket av visse ingredienser i et produkt. Reaksjonen avhenger av kontakttiden og den irriterende virkningen.

Allergisk kontakteksem: En regelmessig og livslang allergi forårsaket av irriterende eller allergifremkallende stoffer. Symptomene er vanligvis kløe og påfølgende avskalling.

Kilder: Cæcilie Johansen og sundhed.dk

Kan føre til allergi og eksem

Men foreldre bør være påpasselige, forklarer Jørgen Serup:

– Det er ikke direkte farlig, men det kan ha mange komplikasjoner. Hvis du tenker deg at en tolv år gammel jente bruker produkter i stor skala, vil noen av dem utvikle allergi av det. Det vil også være noen som får eksem og kanskje kviser.

Han mener derfor at det er «galskap» at barn begynner å bruke mange av disse produkter, og han fraråder det på det sterkeste.

Noen av produktene inneholder hormonforstyrrende eller allergifremkallende stoffer, og det er det ikke smart å bruke på ung hud, forklarer Cæcilie Johansen:

– Det er ikke hensiktsmessig for barn å bruke mange forskjellige produkter i ansiktet i så ung alder. Hvis de ikke har snakket med foreldrene sine, har de heller ikke noe grunnlag for å vurdere hvilke ingredienser som er i produktet.

Det er ikke bare barn som kan få negative reaksjoner.

En dansk studie fra 2009 viste at 60,5 prosent av kvinnene og 39,5 prosent av mennene i alderen 18-41 år har opplevd rødhet eller utslett ved bruk av kosmetikk, inkludert kremer og lignende produkter.

En spansk studie fra 2014 anslår at 2-4 prosent av alle besøk hos hudlege skyldes pasienter som har fått kontakteksem etter bruk av hudpleieprodukter.

Et eksempel på mild allergisk kontakteksem på øyelokkene etter påføring av et kosmetisk produkt.

Kraftig kost – også for voksne

Ifølge CNN får amerikanske hudleger stadig flere henvendelse fra foreldre med barn med alvorlig bivirkninger etter bruk av ulike produkter. Det kan dreie seg om irritativt kontakteksem – eller i verste fall allergisk kontakteksem.

Hudprodukter kan inneholde eksfolierende syre og A-vitamin, noe som er «kraftig kost» selv for voksen hud, påpeker Cæcilie Johansen:

– Vitamin A, retinol, brukes til å redusere rynker for å fjerne solskadene man får gjennom livet. Det er følsomt for sollys og brytes derfor ned på huden hvis du bruker det om dagen.

Retinol brukes derfor vanligvis i kveldsrutinen, men det er det mange barn som ikke vet, sier Johansen.

Resultatet kan bli irritert hud.

– Retinol er ikke noe for barnehud, enten de er 8-9 eller 10-12 år, sier Johansen.

Om retinol/A-vitamin

Barn og tenåringer bør ikke bruke retinol. Det er imidlertid en god idé å introdusere det i 20-årene. Retinol øker produksjonen av kollagen, noe som betyr at det kan redusere linjer og rynker.

Når du bruker retinol, bør du begynne med å bruke det noen ganger i uken og trappe opp etter hvert som du tåler det.

Det er viktig å bruke fuktighetskrem og solkrem sammen med retinol.

Kilder: Cæcilie Johansen og Harvard University

Foreldre må følge med

Akkurat nå er Cæcilie Johansens innboks på Instagram full av henvendelser fra foreldre som trenger råd til barna som har gått seg vill i hudpleiejungelen.

Hun mener at foreldre bør følge med på hvilke produkter barna er interessert i.

Johansen mener også – når det gjelder om hudpleie til barn – at man ikke bør reparere noe som ikke er ødelagt.

– Dette er en pedagogisk oppgave. Og det hjelper ikke nødvendigvis å skremme og forby, men å ta en prat før man slipper barna løs på sosiale medier.

Tre typer produkter er trygge

Hvis barnet ditt ønsker å bli introdusert for hudpleie, finnes det tre typer produkter som er mindre skadelige, ifølge Cæcilie Johansen:

  • Ansiktsrens: Dette anbefaler Johansen til sitt eget barn. Brukes på en bomullsdott for å fjerne forurensningspartikler og overflødig talg fra huden.
  • Fuktighetskrem: Det er viktig at den er Svanemerket, da det stiller krav til om det er problematiske ingredienser i produktet.
  • Solkrem: Akkurat som voksne bør også barn bruke solkrem under alle omstendigheter hvis UV-indeksen er over 3.

Produktene trenger imidlertid ikke være en del av den daglige rutinen. Men hvis barnet velger å bruke dem, er det viktigste at det er fornuftige produkter, forklarer Johansen.

Hvis barna får kviser, bør man ikke tro at jo flere produkter man bruker, jo bedre er det. Hvis man merker en stor økning i antall kviser, bør man oppsøke lege.

– Min egen gutt får en og annen kvise her og der, og det er ikke noe som får meg til å finne frem reseptblokken. Begynner det å bli hyppigere og hyppigere, og spesielt hvis det påvirker barnet, bør man gå til legen, sier Johansen.

«Less is more»

Jørgen Serup mener barn bør bruke så lite kosmetikk og hudpleie som mulig. Unntaket er solkrem om sommeren.

Cæcilie Johansen mener «less is more» gjelder både for voksne og barn.

Å bruke mange produkter er helt unødvendig, mener Johansen. Samtidig kan for mange lag med produkter skade overhuden, noe som kan føre til eksem og betennelse i huden, slik New York Times har skrevet om.

Det er ansiktsrens, fuktighetskrem og solkrem som gjelder. Hvis en voksen person opplever pigmentforandringer, kan man finne noe som hjelper mot det, forklarer hun.

Flere amerikanske dermatologer anbefaler det samme. Jo flere produkter man bruker, desto større er risikoen for hudirritasjon.

Cæcilie Johansen erkjenner imidlertid at hudpleie kan være en form for egenomsorg - på samme måte som å drive med yoga eller lese bøker.

– Men man kan gjøre dette uten å utsette huden for risiko for eksem. Og man kan ha denne stundens glede uten å måtte bryte opp i 8-, 10- eller 13-trinns rutiner, sier Johansen:

– Hudpleie for de aller minste bør ikke være trendbasert, men basert på sunn fornuft. På den måten unngår vi at barn får eksem og i verste fall allergi.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

LES OGSÅ

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS