Denne artikkelen er produsert og finansiert av Veterinærinstituttet - les mer.

Det er viktig å gjennomsteke hamburgere for at de skal være trygge å spise.
Det er viktig å gjennomsteke hamburgere for at de skal være trygge å spise.

E. coli-utbruddet: Mistanken peker mot hamburgere

Mattilsynet og Folkehelseinstituttet melder om nye sykdomstilfeller i det pågående utbruddet med som startet i sommer. Nå ha de funnet en mistenkt i saken.

Det er nå totalt meldt om 15 pasienter i alderen fra under 5 år til 55 år som er blitt syke med bakterien E. coli O26:H11. De syke er bosatt over hele landet.

Det var i juli i år at Folkehelseinstituttet varslet Mattilsynet om et nasjonalt utbrudd med mage-tarmbakterien som kalles EHEC. Det er en gruppe av E. coli som forårsaker alvorlig sykdom. 

Det var da påvist smitte hos et fåtall personer, bosatt i ulike deler av landet. 

Satte i gang etterforskning

Det ble derfor satt i gang etterforskning av utbruddet i samarbeid mellom Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger.

Veterinærinstituttet deltar i oppklaringen av utbruddet sammen med Mattilsynet og Folkehelseinstituttet ved å analysere prøver og bidra i diskusjonen om mulige smittekilder.

Escherichia coli finnes i tarmen hos mennesker og varmblodige dyr. Disse er som oftest ufarlige, men noen grupper av E. coli kan gi sykdom hos mennesker. Enterohemoragisk E. coli forkortet til EHEC er en del av gruppen Shigatoksinproduserende E. coli (STEC). Det er en av gruppene av sykdomsframkallende E. coli. 

Overføres fra dyr til kjøtt

Drøvtyggere, og særlig storfe, regnes som det viktigste reservoaret for STEC og finnes særlig i tarmen. Herfra kan bakterien overføres til kjøtt ved slakting. 

Ved oppmaling av kjøtt vil bakterier, som i utgangspunktet er på overflaten av kjøttet, blandes inn i kjøttmassen. Derfra fordeles de slik at det kan være noen deler av kjøttmassen som har mye og andre som har lite eller ingen bakterier.

Matbakteriolog og forsker ved Veterinærinstituttet Taran Skjerdal, forteller at burgere og andre matvarer med oppmalt kjøtt som er lite eller er medium stekt, vil kunne ha bakterien i den rå delen av kjøttet. 

Hamburgeren må gjennomstekes

Bakterien kan gi den svært alvorlige sykdomstilstanden hemolytisk uremisk syndrom (HUS). Den kan føre til akutt nyresvikt. Barn, eldre og de med nedsatt immunforsvar er spesielt utsatt. 

Skjerdal påpeker at det derfor er ekstra grunn til å passe på at burgere er gjennomstekt før de gis til barn. Dette gjelder også burgere som har vært fryst.Powered by Labrador CMS