Hva om det ikke er gluten som er problemet?

PODCAST: Hva feiler det egentlig de glutensensitive? Hva slags skjærefjøl bør du kjøpe? Og hvorfor er Skandinavia fullt av arabiske mynter fra vikingtiden? Hør mer i denne episoden av podcasten vår.

Bjørnar Kjensli og Nina Kristiansen i forskning.no-studioet.
Publisert

Her finner du podcasten vår:

Du kan lytte til podcasten vår på plattformer som iTunes og Spotify.

De dukker opp på boplasser, på markedsplasser, i nedgravde skatter og spredt rundt der folk bodde. Nordboere må ha hatt god kjennskap til arabiske mynter med mystiske skrifttegn.

– Vi snakker om kanskje en milliard sølvdirhemer som strømmet i retning Skandinavia og vikingenes verden i årene mellom 800 og 950, sier myntforsker Svein H. Gullbekk.

Fenomenet har flere navn: glutenintoleranse, glutenallergi og ikke-cøliakisk glutensensitivitet – også kjent som NCGS.

Det handler om folk som kjenner at de blir dårlige av gluten, men som ikke har cøliaki eller den mer sjeldne hveteallergien eller hudcøliakien (Dermatitis herpetiformis).

De har riktignok mange ulike plager, som diare, forstoppelse, oppblåsthet, utmattelse, depresjon, angst, muskelsmerter, magesmerter, hodepine og/eller tåkehjerne.

Men det er nok ikke gluten som er problemet.

Hvilke skjærebrett er best for miljøet? Og hva er best for helse og hygiene?

De fleste av oss går for plastbrett eller trefjøl. Men hva er best av de to?

Og hva med titan, glass og silikon?

Dette er spørsmål forskning.nos lesere har sendt inn til redaksjonen.

Opptatt av helse, psykologi og kropp?

Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.

Meld meg på nyhetsbrev

Powered by Labrador CMS