Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Agder - les mer.

Forskere tror eksamen vil bli en saga blott om noen år.
Forskere tror eksamen vil bli en saga blott om noen år.

Forskere spår 10 måter kunstig intelligens vil prege de neste årene: – Jeg tror ikke eksamen vil finnes om fem år 

Forskerne spår revolusjoner i arbeidsliv og kulturliv, i krig, politikk, helse og underholdning.

Det siste året har kunstig intelligens for alvor satt preg på verden. 

For de fleste av oss har tekst- og bildeverktøy som ChatGPT og Midjourney vært de mest synlige, men under overflaten ulmer det en revolusjon.

Podcast: Spår kunstig intelligens fem år frem itid

I denne episoden av podkasten Game Over? kommer professor Morten Goodwin og førsteamanuensis Per-Arne Andersen med ti spådommer om hvordan kunstig intelligens vil endre verden frem mot 2029. Du finner episoden nederst i artikkelen.

1. Et nytt våpenkappløp

De neste fem årene vil bli preget av at mektige land som Kina, USA og India lager stadig kraftigere våpen basert på kunstig intelligens.

– Et land finner kanskje opp en dronesverm som er svært intelligent og kan skape store ødeleggelser. Da vil andre land jobbe hardere for å skape enda mer ødeleggende våpen, tror Goodwin.

– Et land finner kanskje opp en dronesverm som er svært intelligent og kan skape store ødeleggelser. Da vil andre land jobbe hardere for å skape enda mer ødeleggende våpen, tror Morten Goodwin.

Andersen påpeker at våpenkappløpet allerede har begynt, og at kunstig intelligens spiller en rolle på dagens slagmarker.

– I dag sitter det generaler og tar avgjørelser i krigen, men jeg tror kunstig intelligens vil kunne ta mye bedre strategiske avgjørelser enn oss mennesker, sier han.

Og landet forskerne tror vil få overtaket i det militære KI-kappløpet? Jo, Kina.

2. Underholdningen vår lages av KI

Om fem år vil det ikke bare være mulig at kunstig intelligens blir brukt for å lage filmer, musikk, bøker og videospill – det vil være den nye normalen, tror Goodwin.

– Utviklingen på dette området går lynraskt, og dette er verktøy som finnes allerede, sier han.

Forskeren tror ikke fagforeninger for eksempel i Hollywood vil ha mye å stille opp med.

– Fagforeninger kan kreve hva de vil, men om teknologien virkelig fungerer, så har det ikke noe å si. På 1980-tallet stod fagforeningene for typografer sterkt, men det spilte ingen rolle da datamaskinen og printeren kom.

3. Utdanning vil bli annerledes

Forelesninger og eksamen er bare «SÅ 2023». Det finnes bedre måter å lære på, og kunstig intelligens vil forme måten vi lærer på.

– Jeg tror ikke eksamen vil finnes om fem år. Hvorfor skal vi teste noe som kunstig intelligens kan gjøre bedre enn oss? Det kommer fortsatt til å finnes høyskoler og universiteter om fem år, men de vil ikke være slik som vi tenker på dem i dag, sier Goodwin.

– Folk som mister jobben kan føle at de mister identiteten sin, og at de ikke er relevante i samfunnet lenger. Jeg tror det vil bli mange demonstrasjoner mot at kunstig intelligens skal ta over, sier Per-Arne Andersen.

Men ikke hele utdanningssystemet vil bli kullkastet, tror forskerne.

– Barneskolen og ungdomsskolen er så sentrale for å lære å være menneske, være sosial og de andre grunnleggende tingene, at de kommer til å bestå. Men de vil få ny teknologi til å hjelpe seg, sier Goodwin.

4. KI er med på viktige beslutninger

Vi spør allerede ChatGPT om råd til å skrive bryllupstaler og møteoppsummeringer. Så hvorfor skal ikke politikerne ta kunstig intelligens med på råd i viktige avgjørelser?

– I stedet for å sette ned utvalg og slite med eksperter som er uenige, så kan kunstig intelligens hjelpe politikerne å ta beslutninger om alt fra sykkelstier til nye sykehus, sier Goodwin.

5. Arbeidslivet revolusjoneres

Om fem år kommer det ikke til å være så mange oppgaver som må gjøres av mennesker, tror forskerne. Men jobbene som blir gjort av mennesker, vil bli mer meningsfulle.

– Jeg tror vi misforstår arbeidet i dag. På den ene siden trenger vi penger til mat, husleie og andre nødvendige ting. På den andre siden trenger vi å finne mening i tilværelsen. Vi blander disse tingene sammen uten at de har noe med hverandre å gjøre, sier Goodwin.

Et av hovedspørsmålene vil være hvem som tar fortjenesten når arbeidstakere blir erstattet av kunstig intelligens – vil det komme arbeiderne eller kapitaleierne til gode? Det vet vi ikke ennå. Men sikkert er det at det vil bli frustrasjoner og demonstrasjoner.

– Folk som mister jobben, kan føle at de mister identiteten sin og at de ikke er relevante i samfunnet lenger. Jeg tror det vil bli mange demonstrasjoner mot at kunstig intelligens skal ta over, sier Andersen.

6. «Koding blir noe vi gjorde før i tiden»

Programvareutvikling er en av jobbene som vil forsvinne om få år, tror forskerne.

– Koding kommer til å bli noe som vi gjorde før i tiden. Vi kommer heller til å trene opp dataprogrammene til å skrive programkode for oss, sier Goodwin.

Men vi mennesker er ikke helt ute av bildet. Det er nemlig viktig at noen vet hvordan de skal få dataprogrammene til å lage de rette tingene.

– Kjøpskompetanse blir viktigere. Om jeg skal bestille en ny nettside eller en app fra en algoritme, må jeg skjønne hva jeg vil ha, sier forskeren.

7. Kroppen reparerer seg (tilsynelatende) selv

Nanoroboter er bitte små roboter som allerede i dag blir brukt innen helseforskning. Forskerne tror at disse vil få mer innslag av kunstig intelligens innen 2029, slik at de kan helbrede ødelagte muskler og vev, eller ta seg av svulster i kroppen.

– Jeg tror også at aldringsbekjempelse med kunstig intelligens vil bli stort de neste fem årene. Det betyr at kunstig intelligens ikke bare reparerer skader, men kanskje også finner ut hvorfor vi eldes, sier Goodwin.

I stedet for botox kan det altså være at det er en liten hær av roboter man får sprøytet inn for å ta knekken på rynkene.

8. Utforsking av verdensrommet

Interplanetarisk utforsking kan ta tusenvis av år. Da blir det fort upraktisk å gi oppdraget til mennesker. Kunstig intelligens derimot, vil være godt egnet til turen.

– Om det er fysiske eller virtuelle roboter er ikke så viktig. Men jeg tror de vil bli sendt opp innen 2029, og at det er Elon Musk som vil gjøre det, sier Goodwin.

9. Gjennombrudd for generell kunstig intelligens

Generell kunstig intelligens er en teknologi som ikke bare er god på én ting (som ChatGPT er på tekst eller Midjourney er på bilder), men som mestrer mange ting like godt som mennesker kan.

– Jeg tror ikke vi vil få dette innen 2029, men kanskje får vi en slags Frankenstein-KI som setter sammen mange ulike former for kunstig intelligens, sier Andersen.

Heller ikke Goodwin tror vi får ekte generell kunstig intelligens de neste fem årene, men han tror det vil komme et uventet gjennombrudd som bringer oss nærmere.

10. KI-assistentene kommer

Glem Siri og «Hey Google». Nå kommer de digitale assistentene som vet hva du vil ha før du vet det selv.

– Disse assistentene kan være i mobiltelefonene våre som i dag, men de kan også være fysiske roboter. For eksempel kan det være at smarthus kommer med robotassistenter som har maten klar til deg akkurat når du kjenner at du blir sulten, sier Andersen.

Vil du vite mer om hvordan KI kommer til å prege 2024, kan du høre hele episoden:

 

Powered by Labrador CMS