Annonse

Denne artikkelen er produsert og finansiert av aldring og helse - les mer.

Ny Alzheimer-medisin godkjent i EU – kan bli tilgjengelig i Norge i 2026

For aller første gang er en medisin som kan bremse utviklingen av Alzheimers sykdom, blitt godkjent i EU, og dermed også i Norge gjennom EØS-avtalen.

Alzheimer-medisinen retter seg mot opphopning av et stoff mange forskere mener er en sentral årsak til utvikling av Alzheimers sykdom.
Publisert

Legemidlet lecanemab, som går under merkenavnet Leqembi, er utviklet av svenske Bioarctic i samarbeid med japanske Eisai, og er allerede godkjent i land som USA, Japan, Kina og Storbritannia.

Lecanemab er beregnet for behandling av mild kognitiv svikt og mild demens forårsaket av Alzheimers sykdom. Dette er den første godkjente sykdomsmodifiserende behandlingen mot Alzheimers sykdom. 

Medisinen virker altså ikke bare på symptomene, men påvirker det man mener er selve sykdomsutviklingen i hjernen ved Alzheimers sykdom.

Alzheimer-medisinen først avslått

– Det er ikke overraskende at EU-kommisjonen fulgte anbefalingen fra EMA, EUs legemiddelbyrå, 15. april i år. Det har imidlertid tatt lang tid, sier Selbæk.

EMA avviste først medisinen i juli i fjor.

– At EMA snudde skyldtes at produsenten kom med ytterligere informasjon, som gjorde at avveiningen mellom nytte og risiko bikket ned på nyttesiden, forklarer Selbæk.

Helt konkret retter Alzheimer-medisinen seg mot opphopning av beta-amyloid i hjernen. Beta-amyloid er et stoff mange forskere mener er en sentral årsak til utvikling av Alzheimers sykdom. 

Lecanemab fjerner nesten all synlig amyloid på bildediagnostikk, men har samtidig kun vist moderat symptomlindring i kliniske studier, altså studier på pasienter.

– Det er litt merkelig at effekten på symptomene er såpass liten selv om medisinen nesten fullstendig fjerner stoffet mange mener forårsaker sykdommen. Det kan tyde på at andre faktorer også spiller inn, eller at behandlingen rett og slett startes for sent, sier Selbæk i Aldring og helse-podden.

Podkast: Er Alzheimerbehandlingen på vei til Norge og kan slankemedisin påvirke demens?

I denne episoden får du siste nytt om Alzheimer-medisinen lecanemab, som nå er godkjent i EU og trolig på vei til Norge. Vi ser også nærmere på slankemedisiner som Ozempic og Wegovy, som ifølge ny forskning kan ha en uventet effekt på demens. Du får dessuten høre hva nordmenn mener om alderdom og ansvar, ifølge årets Helsepolitiske barometer. Til slutt går vi helt ned på cellenivå og spør: Kan vi påvirke aldringsprosessen ved å fjerne gamle, «pensjonerte» celler?

Hele episoden kan du høre nederst i artikkelen.

Han presiserer at medisinen bare er godkjent for pasienter som ikke har to kopier av risikogenet APOE ε4, et gen som øker risikoen for bivirkninger.

Bivirkninger av medisinen kan være hjernehevelse og små blødninger, noe som krever regelmessig MR-oppfølging av pasientene.

Når kommer medisinen til Norge?

Selv om medisinen nå er godkjent, gjenstår det en del spørsmål før den kan tas i bruk i Norge.

– Prosessen for å avgjøre hvordan den vil bli gjort tilgjengelig, ikke minst hvordan utredning og behandling skal finansieres, vil ta tid, sier Selbæk.

– Jeg tipper det tidligst kan skje neste år. Men det er fortsatt et åpent spørsmål, for prosessen er omfattende og involverer mange aktører, forteller han i Aldring og helse-podden.

Han peker også på at medisinen er svært dyr på nåværende tidspunkt. I USA er Leqembi priset til 26.500 dollar i året. Helsevesenet i landet rigger seg for en stor økning i bruk av medisinen, som gis som en intravenøs infusjon annenhver uke i ett år.

I Storbritannia har legemiddelorganet NICE (National Institute for Health and Care Excellence) opprettholdt sin beslutning om ikke å anbefale lecanemab i det offentlige helsevesenet. NICE vurderer at verken lecanemab eller det lignende legemidlet donanemab gir tilstrekkelig nytte i forhold til kostnadene. De beskriver effekten som beskjeden, og mener den ikke forsvarer ressursbruken behandlingen krever.

– Hvis han fortsatt er i den posisjonen han er i nå, etter høstens valg, tror jeg helse- og omsorgsminister Vestre vil måtte ta stilling til dette. Det vil innebære en betydelig kostnad for norsk helsevesen dersom medisinen skal tilbys gjennom det offentlige, for eksempel på blå resept, forteller Selbæk.

Referanser:

Christopher H. van Dyck mfl.: Lecanemab in Early Alzheimer’s Disease. The New England Journal of Medicine, 2023. DOI: 10.1056/NEJMoa2212948. 

Gareth Iacobucci: Benefits of Alzheimer’s drugs remain too small to justify costs, says NICE. BMJ, 2025. (Sammendrag) Doi.org/10.1136/bmj.r1270 

Powered by Labrador CMS