Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

Fiber finner du blant annet i havre, bygg, kli, hvete, ris, belgfrukter, grønnsaker og frukt.

Lite fiber i svangerskapet er koblet til økt ADHD-risiko hos barnet

En ny studie viser en sammenheng mellom inntak av lite fiber under svangerskapet og økt risiko ADHD-symptomer hos barnet ved tre til åtte års alder.

Kosthold kan påvirke helsen gjennom hele livet. En studie fra 2020 tyder på at mors kosthold hos både mennesker og dyr under svangerskapet påvirker utviklingen av hjernen og risiko for senere sykdom hos barnet.

– Det er godt kjent at psykiatriske symptomer og sykdommer kan skyldes både genetiske faktorer og miljøfaktorer. Blant mange mulige miljøfaktorer har det vært stor interesse for å studere effekten av ernæring og miljøgifter på mental og somatisk helse.

Det sier psykiater og forsker Berit Skretting Solberg ved Institutt for biomedisin på Universitetet i Bergen (UiB).

Sammen med sine kolleger har hun sett på sammenhengen mellom kostholdet hos mor under svangerskapet og barnets risiko for å utvikle ADHD symptomer.

Symptomer ved tre, fem og åtte års alder hos både gutter og jenter

I studien brukte de data fra om lag 22.000 mor/far/barn-trioer fra den norske Mor, far, barn-studien (MoBa). 

Mors inntak av kostfiber ble beregnet fra svar på spørreskjema innhentet omkring uke 22 i svangerskapet. Det ble brukt som en indikator på kostholdets kvalitet ved dette tidspunktet:

– Vi fant at lavt inntak av kostfiber i svangerskapet er knyttet til høyere nivå av ADHD-symptomer hos barn ved tre, fem og åtte år, sier Solberg.

Sammenhengen ble funnet både hos gutter og jenter og var relativt stabil fra tre til åtte års alder.

Fiber finner du blant annet i havre, bygg, kli, hvete, ris, belgfrukter, grønnsaker og frukt.

Tydelig, men moderat effekt etter justeringer

I en studie fra 2016 ble det vist at personer med ADHD ofte har et relativt usunt kosthold. Det har imidlertid vært vanskelig å fastslå om dette er et resultat av ADHD-symptomer som impulsivitet og dårlig planlegging eller om et slikt kosthold også kan bidra til ADHD-symptomene.

For å få mer kunnskap om mulige årsakssammenhenger ble resultatene i denne studien korrigert for kjent genetisk risiko for ADHD, sosiodemografiske faktorer og for mors energi- og sukkerinntak.

– Selv etter denne justeringen var det en tydelig, men moderat effekt av mors kosthold på barnets ADHD-symptomer, sier Solberg.

Trengs mer forskning for å klargjøre årsakssammenhengene

Sammenhengen ble funnet i en stor gruppe kvinner med relativt sunt kosthold og høyt inntak av fiber. Solberg utelukker derfor ikke at effekten kan være større i grupper med mer varierende kosthold.

– Som ved andre observasjonsstudier er det likevel vanskelig å trekke klare årsakssammenhenger fra en slik undersøkelse, sier Solberg.

Hun understreker at det er nødvendig med videre studier for å tydeliggjøre årsakssammenhengene.

Samtidig sier hun at studien tyder på at det er mer enn arv som kan påvirke ADHD-risikoen:

– I vårt samfunn vil arvelighet utgjøre den sterkeste risikofaktoren for ADHD, men siden ADHD, som andre nevroutviklingsforstyrrelser, er multifaktoriell, tyder studien på at også mors kosthold kan påvirke nivået av ADHD symptomer hos små barn.

Referanser:

Berit Skretting Solberg mfl.: Maternal Fiber Intake During Pregnancy and Development of Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder Symptoms Across Childhood: The Norwegian Mother, Father, and Child Cohort StudyBiological Psychiatry, 2023. Doi.org/10.1016/j.biopsych.2023.12.017

Linchao Yu mfl.: Butyrate, but not propionate, reverses maternal diet-induced neurocognitive deficits in offspringPharmacological Research, 2020. Doi.org/10.1016/j.phrs.2020.105082

Elisabeth Toverud Landaas mfl.: Vitamin levels in adults with ADHD. BJPsych Open, 2016. Sammendrag. Doi:10.1192/bjpo.bp.116.003491

Powered by Labrador CMS