Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Helsepersonell prøver prototyp av de nye ansiktsmaskene.
Helsepersonell prøver prototyp av de nye ansiktsmaskene.

Ansiktsmasker i 3D-utskrift gir bedre smittevernutstyr til sykehus

Denne uken starter forskere og studenter storproduksjon av det nye utstyret på 3D-printere. Antagelig kan de lage oppimot 250 pr dag.

Forskere ved NTNU i Gjøvik har utviklet et bedre design på ansiktsmaskene, som er en del av smittevernutstyret til helsepersonell.

Det startet for få dager siden.

Laboratorieleder Tor Erik Nicolaisen og student Bjørn-Magnus Kristiansen kom over en Facebook-gruppe for folk som har interesse for 3D-printing. Her var det lagt ut oppskrifter på hvordan ansiktsvisir kan produseres.

De så at her kunne NTNU hjelpe til. Universitetet har både kompetanse og utstyr til å «masseprodusere» slike ansiktsmasker. En gruppe studenter og ansatte startet å jobbe med saken.

Nå, noen dager etter, er 45 3D-printere i gang med å produsere maskene. Og de regner med å kunne levere 200-250 om dagen til sykehus som trenger det.

Ny og bedre design

På Facebook-gruppa fantes ulike forslag og modeller av ansiktsmasker til utskrift. Forskere og studenter ved NTNU tok utgangspunkt i den modellen de mente var best.

De produserte denne og fikk testet den på Gjøvik kommunes teststasjon og ved teknisk avdeling på Sykehuset Innlandet. Dermed fikk de tilbakemeldinger om forbedringer av designet.

– Nåværende modeller har ikke mulighet til å stramme reima bak hodet uten at man må ta av seg masken. Det er ikke en god løsning. Derfor lager vi en modell som har en strikk som enkelt kan strammes, forteller Bjørn-Magnus Kristiansen. Han studerer produktutvikling ved Institutt for vareproduksjon og byggteknikk, NTNU, og er en av flere studenter som har bidratt i denne dugnaden.

– Vi fikk tilbakemeldinger om behov for bedre dekning på sidene, for å øke tryggheten i bruk. I tillegg hadde bremmen en åpning i toppen. Den har vi tettet igjen i det nye designet, sier han.

Slik ser bremmen på visiret ut i designprogrammet.
Slik ser bremmen på visiret ut i designprogrammet.
Og sånn ser et eksemplar ut, ferdig printa.
Og sånn ser et eksemplar ut, ferdig printa.

Bedre komfort

– Komforten er også forbedret, forteller Tor Erik Nicolaisen ved samme institutt på Gjøvik.

– Standard ansiktsmaske er ikke beregnet på å brukes i mange timer. Vi fikk se bilder av helsepersonell som hadde hatt på seg slike en hel dag. De hadde fått åpne sår i panna. Derfor har vi i det nye designet lagt inn et område med skumgummi mot panna, forteller Nicolaisen, som legger til at de ikke tar noe betalt for arbeidet eller de enkleste modellene.

Bremmen til ansiktsmaska er laget på 3D-printer. Det gjennomsiktige visiret er av polykarbonat, skåret til med laser av Kjell Are Refsvik ved Institutt for design, NTNU.

Det er også gjort noen endringer i den nye utførelsen som gjør at den er raskere å produsere.

Oppskriften, selve prosessbeskrivelsen med liste over materialer, deler forskerne ved NTNU videre i gruppa på Facebook. Med den er det mulig å produsere enklere versjoner med laminat-ark, hullmaskin og strikk.

(Video: Tor Erik Nicolaisen)

Prosessen vil bli del av undervisning

Fra idé til ferdig produkt tok det 3-4 dager.

Nicolaisen berømmer studentene som har sittet på hver sin hybel og utviklet designet, fra kladd og prosessbeskrivelse til print-ferdig løsning.

Nicolaisen forteller at kommunikasjonen rundt utviklingen foregikk i Microsoft Teams. Det kan virke som vel detaljert å nevne det i denne saken, men – interaksjonsdesignere ved NTNU har meldt fra at de gjerne vil bruke denne Teams-dialogen i undervisning senere, som eksempel hvordan en designprosess foregår på kort tid.

Powered by Labrador CMS