SmartCare er en elektronisk styrt binge-løsning som gjør at kalven kan være sammen med moren sin etter fødselen.
SmartCare er en elektronisk styrt binge-løsning som gjør at kalven kan være sammen med moren sin etter fødselen.

Vant pris for forskning på ku og kalv

Forsker ved Veterinærinstituttet Julie Føske Johnsen vant Innovasjonscamp 2019 under konferansen Mat og landbruk denne uken. Johnsen og hennes gruppe fikk prisen for prosjektideen SmartCare, en elektronisk styrt binge-løsning som gjør at kalven kan være sammen med moren sin etter fødselen.

– Å vinne denne prisen betyr at forskningen vår på ku og kalv kan bli omsatt til en praktisk løsning i nær fremtid, forteller Julie Føske Johnsen.

Hun jobber som forsker på seksjon for husdyr, vilt og velferd ved Veterinærinstituttet og har doktorgrad innen dyrevelferd og ku-kalv systemer i melkeproduksjon.

SmartCare er altså en løsning som gagner kua og kalven, siden de får være mest mulig sammen den første tida når de trenger det mest. På gårder med melkeproduksjon blir de aller fleste kalver skilt fra kua rett etter fødselen.

Forskning viser at det er helsemessige fordeler ved å ha ku og kalv sammen. I tillegg er det et markedspotensiale i å møte forbrukernes forventninger.

Morsatferd, diing, omsorg og samvær er naturlige atferder dyra er høyt motiverte for. Undersøkelser viser at en av fire økologiske bønder allerede lar ku og kalv gå sammen utover den pålagte dieperioden. I stedet for å slippe kalven inn i kufjøset, foreslår vi et nytt, fleksibelt system for eksisterende løsdriftsfjøs og nybygg.

Les hele saken på Veterinærinstituttets nettsider.

Powered by Labrador CMS