Alene hjemme

De fleste hunder sover når de er alene hjemme. Noen få herjer vilt, bjeffer, uler, river i stykker og gjør fra seg over alt. Problemet kan løses, men det krever innsats.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kristin Aukrust og Siv Aslaksen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap videofilmet 20 hunder minimum 4 timer i 2 dager, alene og i sitt vante hjemmemiljø.

De fleste forsøkshundene tok adskillelsen med stor ro.

- Alle hundene sov mesteparten av dagen, i gjennomsnitt 84,6 prosent av tiden. Også i våken tilstand lå de fleste i ro, i gjennomsnitt lå de 95,3 prosent av tiden, forteller de to.

Leker og tyggebein eierne hadde lagt igjen ble ignorert av samtlige hunder.

'Å lese aviser er noe av det beste jeg vet når menneskene er borte'
"Å lese aviser er noe av det beste jeg vet når menneskene er borte"

- Eierne av hunder uten problemadferd trenger ikke ha dårlig samvittighet for å la hunden være alene, ut fra det vi fant.

Noen får problemer

Men to av hundene ødela gjenstander de ikke hadde lov til å ta.

- En viss andel av hundene får allikevel separasjonsproblemer, som for øvrig også kan oppstå når hunden står i hundegård, løpestreng, i et rom for seg selv eller i bur.

De vanligste symptomene er at hunden ødelegger ting, bjeffer, piper, uler eller gjør fra seg.

Aukrust og Aslaksen understreker at disse og andre symptomer ikke nødvendigvis betyr at hunden misliker å være alene, men at de også kan skyldes helseproblemer, kløe i tennene eller annet.

Et videokamera kan oppklare saken også for vanlige hundeeiere.

- Kanskje er noen raser mer disponert for separasjonsproblemer, men det finnes ikke gode studier på dette ennå. Derimot vet vi at separasjonsproblemer kan oppstå når som helst i hundens liv, sier Kristin Aukrust.

'Ferdiglest'
"Ferdiglest"

- De kan skyldes endring i eierens jobbhverdag, flytting, omplassering, endring i sosiale forhold, en uventet lang adskillelse eller spesielle traumatiske opplevelser for hunden, fortsetter hun.

Må lære å være alene

Hva gjør man så om hunden legger seg til hjemme-alene-fester av uønsket karakter?

- Dessverre krever det ofte stor innsats å få bukt med problemet om man først har fått det. Heller ikke finnes det et klart svar på hvordan man skal angripe det, sier Kristin Aukrust.

- To hunder med samme symptom kan ha helt forskjellig motivasjon. Løsningen vil avhenge av hunden, omgivelsene og eierens rutiner.

Kjerringråd finnes det flust av, men det som hjelper puddelen Fido er ikke nødvendigvis løsningen for bulldogen Bjarne. Det hundeforskerne derimot er helt sikre på, er at forebygging er mye enklere enn å løse problemet når det har oppstått.

Men for en nyinnkjøpt valp kommer ikke evnen til å være alene hjemme av seg selv - den må læres.

'Begynn tidlig med å lære hunden å være alene hjemme, foreslår Kristin Aukrust.'
"Begynn tidlig med å lære hunden å være alene hjemme, foreslår Kristin Aukrust."

- Grunnlaget legges allerede hos oppdretteren. God sosialisering skaper trygge og harmoniske valper.

- Dernest bør hunden øves gradvis i være alene så fort den har blitt trygg på sin nye omgivelser. Hvor fort man kan gå fram vil variere fra hund til hund, sier Aukrust.

Ikke straff!

For mye alenetid kan oppleves traumatisk for hunden og ødelegge læringen.

- Begynn tidlig, gå gradvis fram, unngå negative opplevelser og straff aldri hunden for noe den har gjort alene hjemme, understreker hun.

Mange hundeeiere har forestillinger om at hunden kan handle ut fra ønske om å ta hevn for isolasjonen. Helt misforstått, ifølge Aukrust.

- En dame fortalte hvordan hunden tok hevn hver gang hun gikk ut på byen om kvelden for å kose seg. Den var “sur fordi den ikke fikk være med”.

- Denne hunden hadde lært å være hjemme alene på dagtid, men ikke om kvelden. Det var nok til å utløse problemadferd.

Powered by Labrador CMS