Et svart område dekker noe av jordkloden.
Astronautene Matthew Dominick og Jeanette Epps tok bilde av solformørkelsen over deler av Canada og USA 8. april 2024, slik den var synlig fra Den internasjonale romstasjonen

Total solformørkelse over Nord-Amerika
– slik så den ut fra verdensrommet

I hele fire minutter fikk innbyggerne i Dallas i Texas oppleve at en solskinnsdag ble mørk som natten.

Hele 32 millioner mennesker kunne se den totale solformørkelsen 8. april 2024 hvis de så ut av vinduet hjemme. Midt på en ellers solrik dag ble solens stråler blokkert av månens mørke.

Det er første gang dette århundret at en solformørkelse strekker seg ut over Mexico, USA og Canada. Derfor har den fått navnet Den store nordamerikanske solformørkelsen.

Kart over USA, Mexico og litt av Canada. En ganske smal stripe strekker seg fra Mexico og østover til Maine og Øst-Canada.
Den mørke stripen viser hvor solformørkelsen traff det nordamerikanske kontinentet.

Nordamerikanerne la ut bilder og videoer av den spesielle begivenheten på sosiale medier.

For dem som var så heldige å være i for eksempel Dallas i Texas, varte den totale solformørkelsen, hvor solen er fullstendig dekket av månen, i hele fire minutter.

Over hele USA og i de to nabolandene var det feiringer av den mytiske og sjeldne begivenheten. Folk sto klare med formørkelsesbriller og ventet på at dagen plutselig skulle bli til natt.

Flere mennesker sitter i sammenleggbare tur-stoler og ser opp mot himmelen med solbriller på.
Solformørkelsesbriller er helt nødvendig hvis du vil se en total solformørkelse. Når solen forsvinner ut av månens skygge, kan det sterke lyset skade øyets hornhinne.

Ikke alle hadde tid til å delta i festlighetene. Men selv de som var travelt opptatt på jobb, kunne ikke unngå å få med seg solformørkelsen. Bilister måtte for eksempel plutselig ha fjernlyset på.

Solformørkelsen sett fra verdensrommet

Vi trenger ikke gå mange år tilbake før solens plutselige forsvinning fra himmelen ble forbundet med stor mystikk.

I dag vet vi at månen i sin fase rundt jorden møter solen, slik at lyset fra solen blokkeres av månen. Siden månen ikke er veldig stor, skjer formørkelsen bare noen få steder på jorden.

Diameteren på den totale solformørkelsen var omtrent 200 kilometer da den var på sitt største. Det var altså en stor, svart sirkel på 200 kilometer i lengde og bredde som beveget seg over Nord-Amerika.

Det ses tydelig på videoer tatt opp fra satellitter i bane rundt jorden:

Som videoene viser, var solformørkelsen mer eller mindre synlig i svært store områder på jorden.

Selv om den totale solformørkelsen bare dekket en kule på 200 kilometer i diameter, kunne nesten hele kontinentet oppleve delvis solformørkelse.

Blinkskudd

Her har fotografen John Kraus tatt bilder av hele sekvensen, der månen går inn foran solen, og samlet det i ett bilde:

Her har Kendell Rust fanget et fly foran solformørkelsen.

Det er en opplevelse å se solformørkelser fra fly, og Red Bull benyttet anledningen til å være på vingene og ta PR-bilder:

Du kan finne mange flere bilder her på X og her på Instagram, og NASA har også delt en rekke bilder på Flickr – blant annet dette blinkskuddet:

En svart kule med hvitt lys rundt det hele, mot svart himmel.
Den totale solformørkelsen sett fra Indianapolis Motor Speedway mandag 8. april 2024.

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS