Her ser man et bilde tatt av James Webb-teleskopet, med stjernen Earendel i utheving til høyre.

Dette vet forskerne om den fjerneste stjernen vi har sett

James Webb har sett på stjernen i lang tid  og navnet høres ut som noe fra Ringenes Herre. 

Den er mer enn 28 milliarder lysår unna. Ingen vet helt hva slags stjerne dette er, men noen tror den er en slags representant for de aller første stjernene som ble tent i universet. 

De kalles population III-stjerner, og da er den i så fall den første population III-stjernen som er funnet, men dette er svært usikkert, ifølge denne studien om Earendel fra 2022.   

Selve stjernen er en svært ny oppdagelse. Den ble ikke oppdaget av James Webb-teleskopet, men tilfeldigvis sett av Hubble-teleskopet i begynnelsen av 2022. 

Men når du ser på bilde av stjernen, ser det ikke ut som en stjerne i det hele tatt. Det ser ut som en strek av lys som er smurtutover. Men stjernen er egentlig så langt borte at ikke noe teleskop skal greie å fange den opp. 

Den eneste grunnen til at vi kan se stjernen er at lyset fra stjernen har gått gjennom detsom kalles gravitasjonslinser.

Det er et fenomen som skjer når lys fra stjerner blir strukket og bøyd av svært massive objekter, som for eksempel andre galakser. I dette tilfellet ligger det en samling med galakser mellom oss og Earendel. 

Einstein selv forutså at slike linser kunne eksistere, men at det ville være umulig å se effekten av dem. Du kan lese mer om dette på forskning.no. 

Gravitasjonslinse-effekten fungerer som et forstørrelsesglass og forstørrer stjernen et sted mellom 1.000 og 40.000 ganger, ifølge astronomen Matt O'Dowd. Han snakket nylig om Earendel-stjernen i en Youtube-video av PBS Spacetime

Og James Webb-teleskopet brukes nå til å undersøke stjernen fra universets tidligste tider. 

«Kort tid» etter Big Bang

Basert på rødforskyvningen av lyset – altså hvor mye lyset er strukket ut på grunn av universets utvidelse – er stjernen mer enn 28 milliarder lysår unna. 

Dette kan høres umulig ut. Ifølge rådende teorier om universet, skjedde Big Bang for omtrent 13,8 milliarder år siden. Men universet utvider seg hele tiden og denne utvidelsen har gått fortere og fortere. Dermed har lyset fra den urgamle stjernen reist 28 milliarder lysår for å komme helt til oss. 

En annen sak er hvor fort universet  utvider seg – det er det ingen som vet helt sikkert. Dette er et faglig problem som er så omfattende at mange kaller det for «krisen i kosmologien». Dette kan du lese mer om i denne saken på forskning.no.

Ifølge forskerne stammer denne stjernen sannsynligvis fra omtrent 900 millioner år etter Big Bang. Den ble nylig undersøkt med James Webb-teleskopet som er spesialbygget for å undersøke infrarødt lys fra det tidlige universet. Dette lyset trenger gjennom støv og gass i rommet mellom stjernene.

Du kan lese mer om James Webb-teleskopets fortid og framtid på forskning.no. 

Forskerne mener nå at de vet mer om hva slags stjerne Earendel egentlig er. 

En gigastjerne

Analyser av lyset tyder på at Earendel er en svært massiv stjerne sammenlignet med vår egen sol. 

Den er også ekstremt mye mer lyssterk. Hvis du ganger sollyset du ser ute med en million vil det tilsvare lysstyrken til Earendel hvis jorden gikk i bane rundt dette beistet. 

Resultatene fra instrumentene på Webb-teleskopet er nå til videre analyse og det kommer helt sikkert flere forskningsartikler om denne stjernen. 

Men hva er stjernen laget av? Hvis den bare er laget av hydrogen og helium, er dette en av de aller første stjernene som brant i universet. Dette er de to første grunnstoffene som ble til etter Big Bang. 

Denne første generasjonen med stjerner ville ha produsert nye grunnstoffer som så ville blitt tatt opp i neste generasjon med stjerner. 

Navnet Earendel er gammelengelsk for Aurvandil eller Orvandil. Det er navnet på den norrøne figuren som var gift med volven Groa. Navnet betyr «den skallede», men også morgenstjerne. Navnet har også en direkte kobling til J.R.R. Tolkiens litterære univers. 

Tolkien, som blant annet står bak Ringenes Herre-trilogien, var inspirert av navnet da han skapte rollefiguren Eärendil som skal ha båret en juvel kalt en silmaril over havet og nattehimmelen, ifølge Space.com. 

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS