Sex er sunt, men som oftest er det ikke farlig å unnvære det. (Foto: Shutterstock /NTB Scanpix)

Spør en forsker: Er det usunt å ikke ha sex?

I noen tilfeller kan det slå ut negativt på helsa dersom du lever uten sex, ifølge forskerne.

Om han er bekymret for helsa sin eller om han spør av ren interesse vet vi ikke. Men en leser lurer på om kan slå ut negativt på helsa hvis han ikke har et aktivt sexliv.

Christian Graugaard er professor i sexologi ved Aalborg Universitet. Han kan berolige leseren med at det i utgangspunktet ikke er skadelig å leve uten sex.

– Vi vet at seksuell aktivitet kan fungere som en «friskhetsfaktor» som styrker parforholdet og øker livskvaliteten hos den enkelte. Det er antakelig noen kroppslige helsegevinster å hente ved å ha sex.

– Men vi kan konkludere motsatt – at det ikke i seg selv er helseskadelig eller trivselsnedsettende å avstå fra sex, sier Graugaard.

Derfor er sex sunt

I tillegg til at det å ha seg er bra for parforholdet og kan gjøre at du opplever høyere livskvalitet, finnes det studier som tyder på at sex kan være bra for helsen på flere måter:

 • Gir deg bedre søvn
 • Styrker immunforsvaret
 • Forbrenner kalorier
 • Styrker hjertet
 • Virker avstressende
 • Virker smertelindrende
 • Gjør deg i bedre humør
 • Reduserer risikoen for svangerskapsforgiftning
 • Styrker hjernen
 • Kan redusere risikoen for prostatakreft

Ikke bevist at sølibat er usunt

Når vi har sex, frigjør vi forskjellige stoffer i kroppen som kan gi de fordelene for helsa som du finner på listen over.

Disse stoffene er blant andre:

 • Endorfiner: De styrker immunforsvaret og virker avstressende
 • Oxytosiner: De virker smertestillende
 • Østrogen: kan for eksempel redusere risiko for Alzheimers

Det er all mulig grunn til å ha sex, ifølge lektor Claus Juul Løland ved Neuropharm and Genetics Lab ved Københavns Universitet. Løland forsker på effekten ulike stoffer har på hjernen.

Sex og østrogen

Sex skal være bra for huden.

Når kvinner har sex, frigjør kroppene deres mer østrogen. Østrogen er bra for mange ting, blant annet minsker det kvinnelige kjønnshormonet risikoen for Alzheimers og benskjørhet.

Østrogen øker og kroppens naturlige produksjon av stoffet kollagen, som gir en sunn og mer spenstig hud.

(Kilde: University of Bradford)

– Sex er bra for mange ting, i tillegg til artens overlevelse. Mosjonen vi får gjennom sex er i seg selv bra for den fysiske tilstanden din. Psykologisk sett, aktiverer sex belønningssenteret i hjernen som igjen stimulerer velvære og motivasjon, sier han.

Sølibat kan være usunt hvis …

Leseren som sendte inn spørsmålet sitt til videnskab.dk, kan leve i sølibat uten å ta skade av det. Men det er noen omstendigheter som på den annen side kan gjøre et sexløst liv usunt, ifølge Graugaard.

Hvis vi tenker oss at en person er forhindret fra å ha sex på grunn av sykdom, et handikap eller et dysfunksjonelt parforhold, kan temaet sex bli et stressmoment for ham eller henne. Da kan det på sikt bli en belastning også for helsen, ifølge sexologiprofessoren.

– Det springende punktet er om personen lever i sølibat fordi han klarer seg fint uten sex eller fordi omstendighetene tvinger ham til det.

Hvis han rett og slett mangler sexlyst, finnes det ikke belegg for at kroppen skulle ta skade av å ikke ha sex, mener han.

– Det «farligste» ved å leve i sølibat er nok forventningene og idealene i samfunnet som kan gjøre den aseksuelle stresset og lei seg, sier Graugaard. 

Powered by Labrador CMS