De færreste liker kanskje å tenke på det, men eldre har faktisk et ganske aktivt seksualliv. Det viser en ny undersøkelse som har sammenliknet seksuell aktivitet i fire ulike land. (Foto: Photographee.eu / Shutterstock / NTB scanpix)

Norske besteforeldre onanerer mye, viser forskning på sexlivet til europeiske eldre

Over 90 prosent av norske menn mellom 60 og 75 år er seksuelt aktive. Det samme gjelder nærmere 75 prosent av kvinnene.

Dette viser en ny studie som Bente Træen, professor i helsepsykologi, er hovedforsker bak.

Sammen med en gruppe europeiske forskere har hun studert et fenomen som nesten ingen har forsket på tidligere, nemlig sex blant eldre.

Hun forklarer fraværet av forskning slik:

– Forskere er som andre folk. Vi er oppdratt til å tenke på seksualitet som noe for de unge og pene. Det at eldre har sex, er på en måte en ubehagelig tanke.

Men forskere blir også eldre.

– Og da forstår vi hvor feil vi har tatt, sier hun.

Mange onanerer

Forskere fra seks land har sammenliknet den seksuelle aktiviteten til folk mellom 60 og 75 år i Norge, Danmark, Belgia og Portugal i en stor studie. Nå begynner de første resultatene å komme.

Professor i helsepsykologi Bente Træen leder et stort prosjekt om eldre og sex som slår i hjel myter. (Foto: UiO)

De byr på noen overraskelser, selv for en som studerer seksualvaner.

– Jeg er overrasket over hvor mange som er seksuelt aktive. Når jeg sier at jeg er overrasket, handler det ikke om at jeg sammenlikner med tidligere studier. Dem finnes det ikke mange av. Det handler mer om hvilke myter vi har eldre og sex i samfunnet, sier hun.

Mange onanerer og har ganske ofte samleier. Og ikke minst overrasket er jeg over at de eldre gjennomgående er såpass fornøyde med seksualiteten sin, ifølge Træen.

Norske menn og kvinner ligger på topp når det gjelder onani.

65 prosent av mennene og 40 prosent av kvinnene sier at de har tilfredsstilt seg selv den siste måneden.

Svært få portugisiske menn og kvinner sier at de har onanert.

Hyppigst samleie i Portugal

Menn i Portugal ligger derimot på samleietoppen, ifølge undersøkelsen.

Portugiserne sier at de har samleie en til tre ganger i uka. Det er langt hyppigere enn menn Norge, Danmark og Belgia. I de tre landene har menn samleie omtrent to til tre ganger i måneden.

Av mennene i undersøkelsen er det, kanskje ikke overraskende, de portugisiske mennene som er mest fornøyde med sitt seksualliv.

Blant kvinnene er det de nordiske som er mest tilfreds med sitt sexliv.

Træen tolker disse resultatene ut fra hvilken posisjon likestillingen har i de ulike landene.

– I Norge forhandler kvinner mye mer om egen seksualitet. I middelhavsland er det et mye mer et tradisjonelt kjønnsrollemønster. Den portugisiske mannen har tilgang på en partner som han har samleie med – og han er kjempefornøyd. Mens vi her i nord har sjeldnere samleier og onanerer mer, er det samleie som virkelig betyr noe i Portugal.

Dårligere data fra Portugal

Træen er professor ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo. En gruppe forskere fra hennes institutt har designet det metodiske opplegget for studien sammen med meningsmålingsinstituttet Ipsos.

De har først gjort et rekrutteringsintervju på telefon for å finne et representativt utvalg både seksuelt aktive og ikke-aktive personer til undersøkelsen. Disse har deretter fått et spørreskjema i posten som de har besvart.

Det er stor forskjell på deltakelsen i de ulike landene.

I Norge har 68 prosent sagt ja til å delta. I Portugal har bare vel en fjerdedel sagt seg villige til å være med på undersøkelsen. Mange trakk seg etter først å ha sagt ja på telefon. Derfor er det en viss usikkerhet med hensyn til dataene fra Portugal, mener Træen.

– Svarprosenten i Norge er mye høyere enn vi hadde trodd den skulle bli. Jeg hadde faktisk forventet at denne undersøkelsen ville støte mange flere fra seg. Men også i Danmark og Belgia svarprosent bra. I Portugal kan de hende at noen spørsmål ble oppfattet som støtende, selv om vi har forsøkt å unngå det.

Lysten blekner, men blir ikke borte

Bente Træen har også nylig vært hovedforfatter på en annen studie om eldres seksualitet. Her har forskerne spurt 75-åringer i de samme fire landene om hvordan det står til med lysten deres i dag, sammenliknet med da de var ti år yngre. De fleste svarer at den er litt mindre eller den samme.

– Lysten avtar med alderen, men det betyr ikke at den blir borte. Hvor tilfreds du er med ditt seksualliv endrer seg fra du er ung til du er gammel. Som ung setter du mest pris på de «gymnastiske sidene» ved sex og nytelse knyttet til genital kontakt. Når du blir eldre er det å bli kost med, tatt på og kysset viktigere, sier Træen.

Det er et viktig skille mellom kjønnene her. For menn er det helsa som avgjør om begjæret fortsatt brenner. For kvinner betyr mellommenneskelige forhold mest for om de har lyst.

Også 80-åringer har lyst

Kvinner blir mer fornøyde med sexlivet i alderdommen. Det viser en undersøkelse av 806 eldre kvinner i USA forskning.no skrev om i 2012.

– Omkring halvparten av kvinnene i alderen 80 år eller over rapporterte at de under sex ble opphisset, våte – og for det meste oppnådde orgasme. Men de rapporterte sjelden at de faktisk hadde lyst på sex, fortalte Elizabeth Barrett-Connor fra University of California.

Ifølge undersøkelsen ble seksuell aktivitet ikke alltid sett som nødvendig for seksuell tilfredsstillelse. De som ikke var seksuelt aktive, oppnådde i stedet seksuell tilfredsstillelse gjennom berøringer, kjærtegn eller annen intimitet utviklet i løpet av et langt forhold.

Må anerkjenne at sex er viktig

Denne nye forskningen på eldres seksualvaner slår i hjel myter, mener Træen.

– Eldre er ikke aseksuelle. Det betyr at sex må opp og fram som et tema når helsetjenester for eldre voksne planlegges.

Seksualitet har knapt vært nevnt i helsevesenets planer før. Nå begynner det å skje noe, mener hun.

– I en ny strategiplan om helsetjenester for eldre som kommer fra Helsedirektoratet er eldres seksualitet nevnt som et område som skal prioriteres.

Referanse:

Bente Træen, mfl: Sexual Activity and Sexual Satisfaction Among Older Adults in Four European Countries, Archives of Sexual Behavior, juli 2018.

Powered by Labrador CMS