Eldre kvinner har bedre sex

Kvinner blir mer fornøyde med sexlivet med alderen, viser stor amerikansk undersøkelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Alderen endrer kvinners forhold til sex. De blir mer fornøyde – uansett om de får mange orgasmer, eller om de blir berørt og kjærtegnet av sine partnere. (Foto: Colourbox)
Alderen endrer kvinners forhold til sex. De blir mer fornøyde – uansett om de får mange orgasmer, eller om de blir berørt og kjærtegnet av sine partnere. (Foto: Colourbox)

Om undersøkelsen:

Forskernes spørreskjema ble sendt til 921 kvinner. 806 svarte. Det innebar at forskerne fikk en svarprosent på 87,5 – noe som er et godt utgangspunkt for en vitenskapelig undersøkelse.

Annamaria Giraldi mener at den amerikanske undersøkelsen er god og grundig.

– Det er relativt mange kvinner med. Og forskerne bruker de parametrene som vi også bruker når vi gjennomfører undersøkelser. Det er en god undersøkelse, sier Giraldi.

Kvinner blir mer fornøyde med sexlivet i alderdommen. Det viser en ny undersøkelse av 806 eldre kvinner i USA.

Det skyldtes – sikkert til noens overraskelse – ikke at kvinnenes partnere ble mer fokusert på orgasmer.

– Kvinnene opplevde at følelsesmessig og fysisk nærhet til partneren kunne være mer viktig enn å få orgasme, sier undersøkelsens hovedforfatter, Susan Trompeter, klinisk professor ved University of California, i en pressemelding.

De fleste seksuelt aktive kvinner får orgasme

De eldre kvinnene er del av et stort forskningsprosjekt. Gjennom 40 år har de latt seg undersøke. Blant annet rapporterer de detaljer om sexlivet sitt til forskerne fra University of California.

Da den nye undersøkelsen ble satt i gang, var kvinnene over 40 år, og 63 prosent av dem fikk ikke lenger menstruasjon.

Undersøkelsen avslørte følgende:

  • Halvparten (49,8 prosent) av kvinnene hadde hatt seksuell aktivitet innenfor den siste måneden, med eller uten en partner.
  • De fleste (64,5 prosent) rapporterte at de ble seksuelt opphisset i hvert fall en av de gangene de hadde hatt sex i den siste måneden.
  • 69 prosent opplevde at de ble våte i skrittet.
  • 67,1 prosent fikk orgasme.
  • En av tre kvinner rapporterte at de opplevde lite eller manglende lyst.
  • Følelsesmessig nærhet under sex førte generelt til orgasme og våthet.
  • 66 prosent av de seksuelt aktive kvinnene var fornøyde med sexlivet sitt.
  • Det samme var nesten halvparten av de seksuelt inaktive kvinnene.

Sexliv er bra tross manglende lyst

Forskerne la spesielt merke til én ting, nemlig at 61 prosent av alle kvinnene var fornøyd med sexlivet sitt. Og de var fornøyde selv om de opplevde liten sexlyst.

– Omkring halvparten av kvinnene i alderen 80 år eller over rapporterte at de under sex ble opphisset, våte – og for det meste oppnådde orgasme. Men de rapporterte sjelden at de faktisk hadde lyst på sex, forteller Elizabeth Barrett-Connor fra University of California.

– Tradisjonelt går man ut fra at et ønske om sex går forut for akten. Men disse resultatene tyder på at kvinner tar del i den seksuelle aktiviteten av flere andre grunner. For eksempel bekreftelse eller opprettholdelse av et forhold.

Kjærtegn gir godt seniorsexliv

Bare en del av kvinnenes seksuelle tilfredsstillelse skyldtes orgasmer.

– Ifølge undersøkelsen blir seksuell aktivitet ikke alltid sett som nødvendig for seksuell tilfredsstillelse. De som ikke var seksuelt aktive, oppnådde i stedet seksuell tilfredsstillelse gjennom berøringer, kjærtegn eller annen intimitet utviklet i løpet av et langt forhold, sier Trompeter.

Hun mener at undersøkelsens resultat kan endre måten vi forstår eldre kvinners seksualitet.

– I forbindelse med kvinners seksuelle helse bør fokus muligens være på tilfredshet med sexlivet – mer enn at man begrenser fokus til selve den seksuelle aktiviteten eller dysfunksjon, sier Trompeter.

Dansk forsker: bra å fokusere på tilfredshet

Faktisk er det en god idé å fokusere på kvinners tilfredshet med sexlivet – i stedet for bare å se på hvorfor de ikke kan oppnå orgasme, eller hvorfor de har manglende sexlyst.

Det mener ph.d. og avdelingslege Annamaria Giraldi, som forsker på kvinners sexliv ved Sexologisk Klinik, Rigshospitalet.

– Vi har hatt stort fokus på kvinners seksuelle dysfunksjoner. Det kom i kjølvannet av at menn plutselig kunne ta Viagra og dermed gjenoppta seksuell aktivitet. Så det er en god utvikling at vi nå ikke bare ser på problemer med menns reisning og kvinners orgasmer, men også spør: Hva er god sex?, sier Giraldi.

Også viktig å huske det aktive sexlivet

Det er også viktig å huske at orgasmer for mange kvinner er grunnlaget for god sex. Derfor skal vi holde fast i at et aktivt sexliv – med orgasmer– er viktig for mange eldre kvinner, selv om andre kvinner ikke er så opptatt av det.

– Det er viktig at kvinner går til legen når sexlivet deres ikke fungerer. Vi skal ikke tilbake i fortiden, hvor man ikke tok kvinners seksuelle problemer alvorlig når de var over 45, sier Giraldi.

Hun mener at vi bør finne en balanse. På den ene side skal vi fokusere på kvinners problemer med lyst og orgasme. Og på den andre siden skal vi huske at orgasmer ikke nødvendigvis er veien til et godt sexliv for alle kvinner.

– Seksualiteten din er ofte avhengig av hvordan du har det med partneren din. Det er et bilde man særlig ser hos kvinner. Undersøkelsen viser at det også gjelder når kvinnene blir eldre. Og ofte er det nok enda mer uttalt hos eldre kvinner, konstaterer Giraldi.

___________________

© videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no

Vitenskapelige kilder

Trompeter, Susan E. et al: Sexual Activity and Satisfaction in Healthy Community-dwelling Older Women, doi:10.1016/j.amjmed.2011.07.036

Powered by Labrador CMS