- Verdens mest avslappende rom

Den britiske psykologen Richard Wiseman sier han har laget verdens mest avslappende rom. Det betyr blant annet grønt lys, lavendel og en kunstig blå himmel.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Richard Wiseman roer ned i det han kaller verdens mest avslappende rom. (Foto: University of Hertfordshire)

Vi begynner med en liten test. Ifølge Wiseman kan det være lurt å lette trykket på gasspedalen dersom du svarer ja på fem eller flere av disse spørsmålene:

1) Virker det som du ser på klokka mer enn andre?

2) Når noen bruker lang tid på å komme til poenget, har du lyst til å skynde på dem?

3) Er du ofte den som blir først ferdig under måltider?

4) Når du går langs en gate, føler du deg ofte frustrert fordi du står fast bak andre?

5) Vil du bli irritabel om du setter deg ned i en time uten å gjøre noe?

6) Går du ut av restauranter eller butikker dersom du møter selv en liten kø?

7) Dersom du står fast i sakte trafikk, virker det som du blir mer irritert enn andre sjåfører?

Ble du kanskje stressa bare av å komme gjennom de sju punktene?

Psykologiprofessoren har laget et rom han mener kan roe ned til og med de mest oppjagede av oss, ved å kombinere ulike elementer som virker beroligende ifølge den vitenskapelige litteraturen.

Puter med lavendel

Det har blitt et slags stort multimediarom, med myke matter på gulvet og puter som lukter lavendel. Du bades i et grønt lys som kanskje minner om en lysning i skogen, får høre spesialkomponert musikk, og ser opp på en helt klar, kunstig blå himmel.

- Forskning antyder at det dempede grønne lyset fremmer produksjonen av dopamin i hjernen, og gir en beroligende fornemmelse, sier Wiseman i en pressemelding fra University of Hertfordshire.

- I tillegg hjelper den kunstige himmelen med å skape en mild form for frarøvelse av sanseinntrykk, som hjelper folk til å snu oppmerksomheten innover og distraherer dem vekk fra daglig stress, sier han.

Den spesialkomponerte musikken ble laget av en musikkprofessor ved det samme universitetet.

- Richard ba meg om å lage et musikkstykke med en sakte og distinkt rytme, lavfrekvente noter og uten plutselige endringer i tempo, sier Tim Blinko.

Vil selge ideen om avslapning

Rommet er åpent for publikum under universitetets pågående Health and Human Sciences Research Institute Showcase.

Det er åpenbart ikke noe kontrollert vitenskapelig eksperiment, men Wiseman sier til den britiske avisa The Guardian at han håper det kan være en måte å få avslapping ut til skoler og bedrifter på.

Rommet koster ikke så mye å sette opp, og Wiseman håper organisasjoner kan lage noe lignende for å motvirke stressrelatert fravær og andre moderne lidelser.

- Vi er interesserte i å hjelpe den kommersielle sektoren, men dette er ikke en kommersiell øvelse. Vi selger ikke et avslapningsrom, vi seller ideen om avslapning, sier han.

10 tips

Journalisten fra The Guardian avslører imidlertid at han ikke klarer å slappe av fordi han har mista pennen og ser at konkurrenten fra avisa Times ser veldig rolig ut.

Dessuten går den spesialkomponerte musikken ham på nervene, og han svir i øynene på grunn av en røykmaskin som skal hjelpe til med å forsterke lyseffektene.

(Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no)

Enten du har tro på verdens mest avslappende rom eller ikke. Her er i alle fall Wisemans 10 tips for å ta knekken på stress:

1) Dra på landet. Forskning viser at rundt 30 minutter i grønne og stille omgivelser kan få deg til å føle deg mer avslappet.

2) Lytt til beroligende musikk. Å høre på Vivaldis De fire årstider, en avslapnings-CD, eller naturlyder, kan hjelpe til med å senke blodtrykket.

3) Gjør avslapningsøvelser. Begynn med tærne og arbeid deg oppover, og spenn musklene sakte for så å slappe av, i hele kroppen.

4) Bruk tid samen med venner. Å være med folk du liker hjelper til med å distrahere deg fra engstelige tanker, og kan gi deg bedre humør.

5) Hjelp andre. Forskning viser at selv små vennlige handlinger, som å gi penger til et veldedig formål, hjelper på humøret og reduserer stress.

6) Aksepter det du ikke kan endre. Det er ikke noe poeng i å dvele ved fortida, eller tenke på det som ikke kan endres. Fokuser isteden på hvordan du kan skape en bedre fremtid.

7) Smil mer. Ikke ta livet så alvorlig, og forbedre din evne til å håndtere stressende situasjoner ved å se det morsomme i det som skjer.

8) Bruk lavendel. Forskning viser at de fleste mennesker syns lukten av lavendel er spesielt avslappende, og at det også hjelper dem til å få en god natts søvn.

9) Tren. Trening øker produksjonen av endorfiner, som får deg til å føle deg bedre og bli mer avslapper.

10) Se på himmelen. Er det en fin dag, ligg på gresset, se opp på den klare himmelen, og la positive tanker og bilder drive gjennom hodet ditt.

Lenker:

University of Hertfordshire: Pressemelding

The Guardian: Lights, inaction, music: University looks for the antidote to stress
 

Powered by Labrador CMS