Mat som rusmiddel

Noen mennesker kan bli avhengige av mat, omtrent på samme måte som andre blir avhengige av narkotika og alkohol, mener kanadiske forskere.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

(Foto: iStockphoto)
(Foto: iStockphoto)

Mennesker som er rusavhengige har symptomer som viser seg i spesielle spørreskjemaer. Nå har de samme avhengighetssymptomene dukket opp hos ei gruppe overvektige mennesker.

Dermed kan det se ut som om folk kan få et tvangsmessig konsum slik vi ser hos rusmisbrukere, sier Caroline Davis, professor ved York University i Canada, ifølge en pressemelding.

- Disse resultatene gir sterk støtte til oppfatningen om at matavhengighet er en identifiserbar tilstand med kliniske symptomer, og at den er karakterisert av en psyko-adferdsmessig profil som ligner tradisjonell stoffmisbruksykdom.

Byttet rusmiddel med mat

Davis og kollegaene brukte et spørreskjema utviklet av forskere ved Yale University.

Det er laget for å måle avhengighet av alkohol og narkotika, i form av symptomer som abstinens, toleranse og fortsatt bruk, til tross for at dette fører til problemer.

Men i denne undersøkelsen byttet forskerne ordet rusmiddel med ordet mat. Deretter fikk de ei gruppe fete menn og damer til å svare.

Spesiell personlighetsprofil

Resultatene avslørte at noen av deltagerne viste tegn til avhengighet. Disse var ikke tykkere enn gjennomsnittet i gruppa, men skilte seg ut på noen andre områder.

De matavhengige hadde større tendens til patologisk overspising og depresjon, og hadde oftere symptomer på ADHD. I tillegg hadde de oftere impulsive personlighetstrekk, og større tendens til trøstespising.

Avhengighet til fett og sukker har tidligere vist seg i dyrestudier, sier forskerne. De mener de nye resultatene gir etterlengtet støtte for at sammenhengen også gjelder for noen mennesker.

- Denne typen informasjon vil hjelpe oss med å utvikle individuelle tilnærminger til behandling for de som sliter med overspising og økende vekt, sier Davis.

Referanse:

Forskningen legges fram på det årlige møtet i Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB). Davis har jobbet sammen med R.D. Levitan, A.S. Kaplan og J.L. Kennedy fra Centre for Addiction and Mental Health, Canada og J.C. Carter fra University Health Network, Canada.

Powered by Labrador CMS