Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Bergen - les mer.

Lege, parterapaut og forsker Siri Dalsmo Berge snakker om førstehjelp for parforholdet.

– Prat med fastlegen om parforholdet

– Nesten ingenting påvirker helsen like mye som hvordan du har det i dine næreste relasjoner, sier fastlege og parterapeut Siri Dalsmo Berge. Hun deler råd, der små grep kan gjøre en stor forskjell.

Hvis du har kjærlighetssorg eller har kranglet med kjæresten føler du deg gjerne trist og sliten. Men dårlige parforhold påvirker mye mer enn humøret. 

Kvaliteten på parforholdet påvirker alt fra hormonbalanse og blodsukkerregulering til for eksempel risiko for hjerneslag.

Det å være i en dårlig relasjon over tid fører nemlig til forhøyede kortisolnivåer og en stressbelastning som påvirker alle deler av kroppen.

– Fordi parforholdet påvirker helsen i så stor grad, kan det noen ganger være lurt å prate med fastlegen sin om det, sier fastlege, forsker og parterapeut Dalsmo Berge.

Hun forsker på hvordan fastleger forholder seg til pasientenes samlivsproblemer.

Podcast: Førstehjelp for parforholdet

I denne episoden av podcasten UiB Popviten forklarer lege, parterapaut og forsker Siri Dalsmo Berge hva som skjer i kroppen når du du er i en dårlig relasjon, hvilke forhold som er mest helsebringende og hvordan du absolutt ikke bør krangle. 

Hør hele episoden her

Tilsvarer en sykdom

Samlivsproblemer er ikke en gyldig sykemeldingsgrunn. Men ifølge Dalsmo Berge kan konsekvensene av samlivsproblemer i perioder gjøre at du får et funksjonsnivå som tilsvarer en sykdom.

– For eksempel kan søvnmangel på grunn av et dårlig parforhold gjøre det vanskelig å utføre flere jobber. Jeg tror vi er tjent med å snakke mer om hvordan kjærlighetslivet og andre nære relasjoner påvirker helsen. Til og med sår gror raskere hvis man er i et godt forhold. Det finnes blant annet en studie hvor man påførte deltakerne små sår med lik diameter. Hos de deltakerne som var i krevende parforhold, tok det lenger tid før sårene grodde, sier hun.

Hennes forskning viser at samlivsproblemer er et tema på fastlegekontoret. En spørreundersøkelse blant pasienter på venterommet på 70 ulike legekontor viste at en fjerdedel av pasientene hadde snakket med sin fastlege om samlivsproblemer.

– Men det er ikke vanlig å bestille en time for å snakke om parforholdet. Derimot så vi at mange tar det opp i forbindelse med andre plager, som at man er sliten, har vondter i kroppen eller sliter med søvnen. Det kan ta tid å få en relasjon til fastlegen som gjør at man er trygg nok til å prate om samlivsproblemer. Vi så en tendens til at erfarne fastleger oftere pratet med pasientene sine om kjærlighetslivet, sier hun.

Forskning på kjærlighet

Dalsmo Berge mener at det ville vært nyttig hvis man lærte mer om nære relasjoner under medisinstudiet, slik at flere fastleger kunne gitt forskningsbaserte råd om hva som kan bedre parforholdet. 

Forskning på parforhold viser nemlig at små grep kan gjøre en stor forskjell i dårlige relasjoner.

– En svært godt dokumentert metode innen parterapien er utviklet av psykologene John og Julie Gottmann. De har studert par i mer enn 40 år og har identifisert hva som kjennetegner par som lykkes. Ved å lære seg noen enkle triks fra deres forskning kan de fleste bedre relasjonen, sier hun.

Et av de viktigste kjennetegnene ved lykkelige par er at de gir hverandre oppmerksomhet i hverdagen.

– Det er ikke den fantastiske helgeturen som redder parforholdet, men det du gjør hver dag. Og da er litt av nøkkelen å gi hverandre respons. Det kan være noe så enkelt som å bekrefte at man hører etter ved å komme med en reaksjon når partneren forteller noe. Vi vet at det gir en helt annen kroppslig respons hos partneren enn hvis man for eksempel svarer med stillhet, sier hun.

Hør episoden her om hvordan kjærlighetslivet påvirker kroppen, hvilke forhold som er de sunneste og hvilken type krangling som gjør størst skade på relasjonen:

Powered by Labrador CMS