Datakortet for blinde ga pris

Dataforeningen står bak prisen som årlig deles ut i seks kategorier. MediaLT K fikk Kompetanseprisen for sin innsats med å bistå funksjonshjemmede «slik at datateknologien blir et verktøy som bryter barrierer», skriver juryen i sin begrunnelse.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Morten Tollefsen (foran til v.) og Magne Lunde (foran til h.) fra MediaLT vant Kompetanseprisen for 2002."

MediaLT har utviklet banebrytende hjelpemidler som gir blinde og svaksynte muligheten til å ta det internasjonalt anerkjente kompetansebeviset Datakortet.

Ledende i verden

Firmaet er et av de ledende selskaper i verden innen utvikling av nye produkter, opplæring og tjenester for funksjonshemmede. Ved å utvikle nye digitale og manuelle hjelpemidler kan også blinde bruke programvaren som inngår i Datakortets pensum. I Norge har hittil ni blinde og sterkt svaksynte tatt Datakortet ved hjelp av MediaLTs fjernundervisningsopplegg.

Hjelpemidlene gjør at skjermbildet leses via en “leselist” - en tykk linjal med små hull som spretter opp som blindeskrift. Tekst og ikoner omsettes i kunstig tale, og navigasjonstaster og piltaster i blindeskrift dirrer for å fortelle hvor markøren er. Tastaturet har forhøyninger på de viktigste tastene og det følger med en digital lydbok som forteller brukeren hvor i “boken” han befinner seg og hvilke kapitler og underkapitler som finnes.

Prismottakerne er selv blinde

De to prismottakerne som selv er blinde, står også bak Forskningsrådsprosjektet “Øyetelefonen” - en tjeneste som skal gi blinde og sterkt svaksynte mulighet for å komme i kontakt med seende øyne. Tanken er at øyetelefonen skal kunne betjenes fra dagens teksttelefonsentraler i Telenor.

Prisprosjektet har fått støtte av Forskningsrådsprogrammene IT-FUNK og TYIN.

Powered by Labrador CMS