Ebola-utbruddet i Vest-Afrika er det største og hardeste i sitt slag, ifølge Verdens helseorganisasjon. (Foto: Scanpix/Reuters)

- Frykt for ebolasmitte holder gravide og syke borte fra sykehus

Syke og gravide tør ikke oppsøke sykehusene i Sierra Leone fordi de er redde for ebolasmitte, ifølge norsk forsker. Også helsearbeiderne rammes av sykdommen.

Håkon Bolkan var i Sierra Leone senest i august i år. I sitt doktorgradsarbeid ser kirurgen på effekten av opplæringen i den ideelle organisasjonen CapaCare i Sierra Leone, spesielt utenfor de sentrale områdene.

Han sier at frykten for ebola holder pasientene vekk fra helsevesenet i landet. Dødstallene blant disse pasientene er nå større enn gruppen som faktisk dør av ebola. 

Også i CapaCare har antallet pasienter falt dramatisk.

Siden det første utbruddet i Guinea i desember 2013, har ebola hatt uforholdsmessig store konsekvenser for helsearbeidere i Vest-Afrika. I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) har minst 240 helsearbeidere blitt smittet, og over halvparten av disse har mistet livet. 

Kollaps for helsetjenestene

I slutten av august rammet sykdommen også CapaCare, da Joseph Heindilo Ngegba, én av de 24 studentene i programmet, døde av viruset.

– Dødstallene blant helsearbeiderne er en alvorlig side av ebola-epidemien, sier Bolkan. Han er også leder for CapaCare – som han var med og startet i 2011. Målet er å lære opp lokale helsearbeidere til å utføre livreddende operasjoner.

– Det blir færre helsearbeidere, og helsetjenestene er i ferd med å kollapse, sier kirurgen.

Kort tid før han selv ble smittet, skrev Ngegba et innlegg på CapaCares blogg om belastningen med å risikere å bli syk selv:

“Ebola-epidemien har en negativ påvirkning på dagliglivet mitt, både med tanke på operasjonene jeg utfører og arbeidet ute i avdelingene, fordi jeg ikke vet om menneskene jeg jobber med er smittet eller ikke. Det medfører mye stress. Folk flest har en negativ holdning til utbruddet, fordi de fleste ikke tror at ebola eksisterer. De tror at helsearbeiderne dreper folket deres.”

Ti kiruger i hele landet

Sierra Leone har allerede et av verdens laveste antall leger per pasient. Ifølge WHO har Sierra Leone én lege per 45 000 mennesker. I USA er det tilsvarende tallet én lege per 410 mennesker, mens Norge har omlag én lege per 270 mennesker. I 2008 hadde Sierra Leone ti kirurger som skulle dekke behovet til landets seks millioner innbyggere. Det er 150 leger totalt i landet. 

Samuel Batty og Mohamed Kamara er helsearbeidere i Sierra Leone og på opplæring i CapaCare-programmet. De kom til Norge tidlig i september for å få videre opplæring her. Begge forteller at familiene deres ville at de skulle slutte å jobbe i helsevesenet, fordi risikoen for selv å bli smittet er så stor. Men de vil fortsette arbeidet.

– Helsearbeiderne må bidra i kampen mot ebola. Vi må være forsiktige for å unngå å bli smittet, men vi kjemper en viktig kamp mot sykdommen og ønsker å gjøre det vi kan, sier Batty.

Koster 600 millioner dollar

CapaCare har midlertidig  stoppet praksisperiodene for de som er på opplæring.

– På grunn av krisen har vi måttet finne nye løsninger og bruke mer nettbasert opplæring, sier han.

I en uttalelse torsdag 4. september kalte WHOs generaldirektør Margaret Chan ebola-utbruddet for “det største, mest komplekse og alvorlige vi noen gang har sett”.

Hun sa også at det vil kreve 6–9 måneder og en kostnad på 600 millioner dollar å få kontroll på epidemien.

Se en av de første traineene i CapaCare Emmanuel Tommy fortelle om ebola-arbeidet:

 

Powered by Labrador CMS