Ottar Brox var en av Norges mest profilerte samfunnsforskere og debattanter. I 2009 ga han ut boka «Klimakrisen, hva kan vi gjøre?».

Ottar Brox er død: – Som forsker var han nytenkende og original

Samfunnsforsker og SV-politiker Ottar Brox fra Senja er død, 91 år gammel. 

Familien bekrefter dødsfallet overfor NRK.

Ved UiT Norges arktiske universitet ble han hedret i anledning 90-årsdagen i 2022. Der ble Brox sine bidrag til akademia, norsk politikk og samfunn løftet fram, skriver NTB.

– I 1966 skrev Ottar Brox boka «Hva skjer i Nord-Norge?» der han kritiserte trålindustriens inntog i fiskeriene. Boka fikk stor oppmerksomhet og bidro til økonomiske overføringer til Nord-Norge. Fra 1970-tallet og helt fram til i dag, har Brox gjort seg bemerket både som politiker og samfunnsforsker, skrev UiT den gang.

– Var nytenkende og original

Slik omtaler UiT dødsfallet på sin Facebook-side: 

– Få, om ingen, har satt så stort preg på samfunnsforskningen og debatten om Nord-Norge som Ottar Brox. Han har vært, og er fortsatt en stor inspirasjonskilde for alle samfunnsforskere som er opptatt av regional utvikling. Som forsker var han nytenkende og original, han har publisert mer enn de fleste og står på pensumlisten ved mange universitet og høgskoler. 

Videre skriver universitetet: 

– En av vår landsdels mest kjente og anerkjente forsker er gått bort. Vi lyser fred over Ottar Brox sitt minne.

Opptatt av klimaendringer

Brox var også opptatt av miljøet og klimaendringene. I 2009 ga han ut boka «Klimakrisen, hva kan vi gjøre?».

Som stortingsrepresentant satt SV-eren Ottar Brox for Troms i perioden 1973 til 1977. Han var en lederskikkelse i utviklingen av SV som et distriktsparti.

– Han insisterte på at det man kalte et godt liv i et kyst- og bygdesamfunn, også skulle telle når sentralmyndighetene skulle legge sin politikk, sier SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

– Han var min forgjenger i Troms og min læremester i fiskeripolitikk. Arven hans lever i beste velgående, sier Fylkesnes.

– En kjempe i norsk politikk

De to har hatt jevnlig kontakt opp gjennom årene.

– Nå kommer det en stor melding om fiskeripolitikken på Stortinget. Jeg hadde håpet at vi skulle fått den på broxsk kurs mens han var i live. Nå får vi gjøre det til ære for ham, sier SV-nestlederen.

SV-leder Kirsti Bergstø kaller Brox for en kjempe i norsk politikk

– Det var veldig trist å motta beskjeden om at Ottar Brox har gått bort. Han var en kjempe i norsk politikk, i utviklingen av SV, og sentral i kampen for at folks liv må være utgangspunktet for politikken, ikke ekspertløsninger. Han har satt sterke avtrykk i SVs politikk for distriktene, for kysten, for fiskeri. Ideer han fikk kjeft for da han la dem fram er i dag allemannseie, skriver Bergstø i en kommentar sendt til NTB.

– Ottar levde i tråd med en idé om at makta skal komme nedenfra og at kystens ressurser må komme lokalsamfunnene til gode. Han la ned en uvurderlig innsats i norsk offentlighet gjennom seksti år. Vi kjemper videre for ham, lover hun.

Ottar Brox var ifølge Wikipedia medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og var æresdoktor ved universitetene i St. John's (Canada), Aberdeen og Tromsø (UiT). Han skrev en rekke populærfaglige bøker og artikler.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS