Svante Pääbo fra Sverige mottok nobelprisen i medisin fra kong Carl Gustaf.

Fem nobelpriser delt ut i Sverige

I Stockholm har 1.500 gjester vært på plass i Konserthuset for å overvære utdelingen av nobelprisene i fysikk, kjemi, medisin, litteratur og økonomi.

Det var kong Carl Gustaf som delte ut prisene.

I år var rekordmange nobelprisvinnere på plass på scenen. Etter to pandemi-år hadde Nobelstiftelsen også invitert vinnerne fra 2020 og 2021.

Neandertalere og klikk-kjemi

Kungliga Filharmonikerna sto for musikken, og det ble blant annet verdenspremiere på et stykke av den svenske komponisten Andrea Tarrodi. Dette stykket er bestilt for å hedre prisvinnerne fra 2020 og 2021.

Ordfører Carl-Henrik Heldin i Nobelstiftelsen hyllet nobelprisvinnerne i sin innledningstale. Han markerte også avstand fra nasjonalisme som «sørgelig nok er på frammarsj i mange land». Heldin avsluttet med å lese opp navnene på vinnerne fra 2020 og 2021, som fikk rungende applaus.

To skandinaver er blant årets vinnere. Svenske Svante Pääbo er tildelt prisen i medisin, og danske Morten Meldal er én av tre vinnere i Kjemi.

Kronprinsesse Victoria og nobelprisvinner i fysikk Alain Aspect ankom nobelbanketten i Stockholms rådhus.

Pääbo tildeles prisen for forskning på neandertaleres arvestoff, mens Meldals pris handler om en måte å bygge molekyler på gjennom såkalt klikk-kjemi.

Disse fikk priser

Senere på kvelden åpnet dørene til banketten i rådhuset i byen. Med prisvinnere fra tre år til stede ble det en stor tilstelning med rundt 1.300 gjester.

Disse fikk prisene som ble delt i ut i Sverige:

  • Fysikk: Alain Aspect, John F. Clauser og Anton Zeilinger
  • Kjemi: Carolyn R. Bertozzi, Morten Meldal og K. Barry Sharpless
  • Medisin: Svante Pääbo
  • Litteratur: Annie Ernaux
  • Sveriges Riksbanks pris i økonomisk vitenskap til minne om Alfred Nobel: Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond og Philip H. Dybvig.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS