Krymping som øker demensfare

Folk som mister hjerneceller i hippocampus, slik at den blir mindre, har større sannsynlighet for å utvikle demenssykdom.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Sony har tatt patent på direkte stimulering av hjernen med ultralyd - om ikke tankeoverføring, så sanseoverføring. (Illustrasjonsfoto)"

Det går fram av en studie publisert i tidsskriftet Neurology. I alt deltok 144 personer i studien.

Hippocampus er sentral både med tanke på læring og hukommelse.

Den er en struktur i lillehjernen på størrelse med en tommelfinger, og en form som kan minne om en sjøhest (derav navnet).

- Allerede et betydelig svinn

Blant personeme som ikke hadde Alzheimers, hadde de med minst hippocampus-volum og større krymp-tendens, 2-4 ganger så høy sannsynlighet for å utvikle demens som de med større hippocampus og mindre svinn.

- Det ser ut til at når de milde kognitive svekkelsene inntreffer, så har det allerede skjedd et betydelig svinn i hippocampus, sier lege og forfatter på studien, Wouter Henneman ved VU University Medical Center i Amsterdam, Nederland.

- Hos de som allerede har utviklet Alzheimers sykdom, inntreffer tap av nerveceller i hele hjernen, fortsetter Henneman i et presseskriv fra American Academy of Neurology.

Skannet hjernene

64 av deltakerne hadde Alzheimers sykodom, 44 hadde milde kognitive svekkelser, en type hukommelsesproblemer som kan være forstadiet til Alzheimers. 34 hadde ingen problemer med tankeevne eller hukommelse.

Hjerneskanninger (MRI) ble utført på alle deltakerne, og deretter 1,5 år senere. I løpet av denne tiden, hadde 23 av testpersonene med de milde kognitive svekkelsene utviklet Alzheimers, i likhet med tre fra den friske gruppen.

Forskerne hadde målt hele hjernevolumet, og hippocampus-området, som blir påvirket og skadet av den fryktede demenssykdommen. Når de sammenlignet ved oppfølgingen, beregnet de hvor mye hippocampus hadde krympet på halvannet år.

Unngå krymping og svinn? 

Mosjon kan være en forfriskende måte å unngå “hippocampus-krypming” på.

En studie som nylig ble publisert i tidsskriftet Hippocampus, viste at eldre som holder seg i god form har oftere større hippocampus enn dårligere trente.

Det har også vist seg at daglig fysisk aktivitet virker positivt på hukommelsen og evnen til å tenke.

Referanse: 

Kirk I. Erickson, et al. Aerobic fitness is associated with hippocampal volume in elderly humans. Hippocampus, 2009; NA DOI: 10.1002/hipo.20547

Powered by Labrador CMS