Alkohol og røyk kan forsere tarmkreft

Røyking og drikking forbindes i en ny studie av kreftpasienter med større risiko for at kreft i tarmen utvikles på et tidligere tidspunkt, enn hvis man er avholden.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du også mann, gjør ikke dét saken bedre.

Hvert år oppdages nærmere 3 100 nye tilfeller av kreft i tykktarmen og endetarmen hos nordmenn.

Vanligvis sitter svulstene i tykktarmens siste del eller i endetarmen, og for å kunne helbrede kreften, er det svært viktig at svulsten oppdages på et tidlig stadium.

Nå har forskerne Anna L. Zisman og kolleger ved Northwestern University i Illinois, utført en studie som antyder at også personer under 50 år som røyker og drikker bør gjennomgå forebyggende kartlegging.

Eksempler på slik kartlegging og undersøkelser som kan påvise tarmkreft, er rektoskopi og kolonoskopi.

De som røykte og drakk

Studien Associations Between the Age at Diagnosis and Location of Colorectal Cancer er publisert i JAMAs Archives of Internal Medicine 27. mars i år.

Det er ifølge forskerne første gang en forskningsrapport viser at bruk av tobakk- og alkohol assosieres med at kreft i tarmen oppstår tidligere hos disse pasientene.

Ved å gå gjennom journalene til 161.172 amerikanske tarmkreftpasienter, fant forskerne at de som både røykte og drakk alkohol i gjennomsnitt utviklet kreften 7,8 år tidligere enn de som aldri hadde nytt verken sigaretter eller alkohol.

De som enten hadde røykt eller drukket foregående år fikk sin kreftdiagnose i snitt 5,2 år tidligere enn tarmkreftpasienter som ikke benyttet slike nytelsesmidler.

Menn hadde generelt større risiko for å oppleve at kreften brøt tidligere ut, men effekten av røyking var spesielt negativ for kvinner. De som røykte, men ikke drakk, utviklet tarmkreft 6,3 år tidligere enn de som aldri verken drakk eller røykte.

Ikke-arvelige faktorer

Forskerne påpeker videre at det har vært vanlig å undersøke andre faktorer, som arvelig disposjon, snarere enn alkohol og røyking for å vurdere risiko og behov for nærmere undersøkelser.

Hvorfor oppstår tarmkreft?

Det finnes ikke noe enkelt svar. Tar man utgangspunkt i at kreft i tykk- endetarmen skyldes forstyrrelser i den normale ordnete celledeling, så har noe gått galt med mønsteret for celledeling i cellene som kler slimhinnen av tykk- endetarm.

Det har vært pekt på muligheten for at en diett med høyt fettinnhold, rik på mettede fettsyrer og kolesterol, synes å øke forekomsten av tykktarmskreft i en befolkning, mens diett rik på fiber har beskyttende innflytelse.

Vi kjenner ikke alle detaljer om hvorfor kreft i tykk- og endetarm oppstår, men man kjenner relativt godt til faktorer som øker risikoen:

- Genetisk disposisjon. En arvelig sykdom heter familial adenomatøs polypose (FAP), ansvarlig for 1-2 prosent av alle tilfeller av tarmkreft.
- Inflammatorisk tarmsykdom
- Polypper i tykktarm
- Strålebehandling av bekkenet
- Tidligere gjennomgått kreft i tykktarm/endetarm.


Kilde: Ullevål universitetssykehus

- I fremtiden ser vi for oss at både forhold som omhandler arvelige disposisjoner, samt ikke-arvelige faktorer som kosthold, alkohol, røyking, alder, kosthold og kalsiuminntak, tas med når en persons screening-program skal skreddersys, slår forskerne fast.

Tarmkreft forekommer faktisk oftest av samtlige kreftformer når vi ser norske menn og kvinner under ett.

Og Norge opplever ifølge Kreftregisteret den høyeste forekomsten i Norden av denne alvorlige sykdommen.

Alle hadde tarmkreft

Siden alle personene i studien var pasienter som allerede var rammet av tarmkreft, understreker forskerne at deres arbeid i seg selv ikke kan vurdere forholdet mellom alkohol/tobakk og antall tilfeller av tarmkreft.

For det man har studert, er om røyking og drikking gjør at tarmkreften rammer på et tidligere tidspunkt enn den ellers ville gjort. Og forskernes resultater viser at dét er tilfelle.

Den alvorlige sykdommen rammer oftest i de eldste aldersgruppene, opplyser Ullevål universitetssykehus. I Norge er rundt 75 prosent av pasientene under 75 år, 50 prosent under 70 år, mens 10 prosent er under 55 år.

Referanse:

Anna L. Zisman, et al. Associations Between the Age at Diagnosis and Location of Colorectal Cancer and the Use of Alcohol and Tobacco. JAMA, Archives of Internal Medicine 2006;166:629-634.

Les mer:

Kreftregisteret: Tykk- og endetarmkreft.

Ullevål universitetssykehus: Gastrokirurgisk avdeling.

Kreftforeningen: Informasjon om tarmkreft.

Powered by Labrador CMS