Fortsatt usunn hurtigmat

25 prosent av amerikanske barn fra fire til åtte år spiser hurtigmat på en typisk dag. Men bare tre prosent av barnemenyene ved amerikanske hurtigmatrestauranter oppfyller føderale ernæringskrav, ifølge en fersk studie. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er selvsagt ikke sunt å stappe i seg hamburgere og pommes frites, det hjelper fint lite at det er lagt et salatblad og en tomatskive i skvis mellom kjøttet og brødet. Bøtten med Cola hjelper heller ikke på sunnhetsnivået, og det er ikke spesielt overraskende at hurtigmatkjedene synes å stå i kø for å presentere det som hevdes å være ”sunne” alternativer.

Ifølge en fersk amerikansk studie er andelen måltider i hurtigmatrestauranter som faktisk kan karakteriseres som sunne svært liten. I studien er riktignok bare et utvalg måltider undersøkt, men det er et ikke ubetydelig utvalg. De amerikanske forskerne har undersøkt barnemenyene som serveres på hurtigmatrestaurantene og sett på hvorvidt de oppfyller føderale ernæringskrav.

Konklusjonen er drepende: Bare tre prosent av barnemenyene oppfyller de føderale kravene.

Frukt og melk

Studien er gjennomført i byen Houston der markedet for hurtigmat inkluderer 12 av 13 nasjonale eller regionale hurtigmatkjeder, representert ved 477 restauranter som selger barnemenyer. Dette er forøvrig den første studien der barnemenyene på hurtigmatrestauranter sjekkes opp mot de føderale ernæringskravene.

Kravene det er snakk om er retningslinjer nedfelt i National School Lunch Program (NSLP). Hurtigmatkjedene er selvsagt ikke er forpliktet til å følge disse retningslinjene, noe de heller ikke gjør. Dette har store konsekvenser for en stor andel av barna i et land der overvekt er et stadig større problem.

Ifølge en pressemelding om studien fra Michigan State University konsumerer 25 prosent av amerikansk barn mellom fire og åtte år på en typisk dag hurtigmat, eller malbouffe (søppelmat) som den opprørske franske ostebonden José Bové ville ha sagt.

Den lille andelen barnemenyer som faktisk møtte kravene hadde ifølge studien tilbehør som frukt og melk, i de fleste tilfeller servert sammen med en sandwich. Det var med andre ord slett ikke snakk om hamburger og pommes frites skylt ned med brus.

Mindre fett og sukker

Måltidene som oppfylte de føderale kravene hadde om lag en tredel så mye fett, en seksdel så mye tilsatt sukker, to ganger jerninnholdet og tre ganger så mye vitamin A og kalsium som måltider som ikke møtte kriteriene.

Blant de som ikke møtte de føderale retningslinjene hadde 65 prosent av måltidene for stor andel fett, 75 prosent hadde for lite kalsium, 82 prosent hadde for lavt jerninnhold og 85 prosent hadde for lite vitamin A.

Selv om andelen som oppfyller de føderale kriteriene altså er liten, øyner de amerikanske forskerne et aldri så lite håp i enden av det hele. Det vises nettopp til at restaurantene ikke er forpliktet til å følge kravene, og til at 42 prosent av menyene ifølge studien oppfyller fire eller flere av kriteriene.

Kilde:

Studien “Nutrient Quality of Fast Food Kids Meals” er publisert i The American Journal of Clinical Nutrition (Volume 88: 1388-1395). www.ajcn.org
 

Powered by Labrador CMS