Det var ikke en meteoritt som skapte skjelvet.
Det var ikke en meteoritt som skapte skjelvet.

Forskere har funnet ut hva som skapte det største skjelvet som er registrert på Mars

Hendelsen var sannsynligvis forårsaket av frigjøring av spenninger i Mars sin skorpe, sier forsker.

Romsonden InSight landet på Mars i 2018 og hadde som oppdrag å lytte etter jordskjelv, eller marsskjelv, på Mars. Dataene har avslørt mer om hvordan Mars ser ut inni. 

InSight gikk tom for strøm ved årsskiftet, men det forskes fremdeles på rystelsene som romsonden registrerte. 

Det største skjelvet InSight fanget opp, kom 4. mai 2022. Det hadde en styrke på 4,7 og skapte vibrasjoner i seks timer. 

Det seismiske signalet fra skjelvet lignet på tidligere rystelser som har vært forårsaket av meteoritt-nedslag. Romorganisasjoner fra flere land har derfor søkt etter et ferskt krater. 

Krateret var antatt å ha en diameter på rundt 300 meter og en sone rundt på 180 kilometer hvor støv var blåst vekk. Noe slikt ble ikke funnet. 

Men i en ny studie konkluderer forskere med at skjelvet sannsynligvis ikke kom fra et meteoritt-nedslag, men fra bevegelser i Mars sin skorpe. 

Brukte sonder i bane rundt Mars 

Lederen for studien, Benjamin Fernando, innledet et samarbeid med romorganisasjonene i Europa, Kina, India og De forente arabiske emirater. 

Romorganisasjonene gikk igjennom observasjoner fra Mars og lette etter et krater av passende størrelse eller en støvsky som oppstod rett etter skjelvet. 

Alle de åtte sondene som gikk i bane rundt Mars i 2022, var involvert, også de fra NASA. 

Det ble ikke funnet noe krater som kunne forklare skjelvet. 

Skjelvet må isteden ha blitt skapt av store krefter inne i Mars. Det kan tyde på at planeten er mer seismisk aktiv enn det man tidligere har trodd, ifølge en pressemelding om studien

Daniela Tirsch jobber med Mars Express-sonden fra Den europeiske romorganisasjonen. 

– Dette eksperimentet viser hvor viktig det er å opprettholde et mangfoldig sett med instrumenter på Mars, og vi er veldig glade for å ha spilt vår rolle i å fullføre den multi-instrumentelle og internasjonale tilnærmingen til denne studien, sier hun i en uttalelse. 

Seismogram av skjelvet 4. mai 2022.
Seismogram av skjelvet 4. mai 2022.

Spenninger som slipper

InSight registrerte rundt 1.300 skjelv på Mars. To nokså store skjelv med en styrke på 4 og 4,1 kom i 2021.

I etterkant ble det funnet ferske kratre som viste at skjelvene ble dannet av meteorittnedslag, ifølge Scientifc American.

Forskerne trodde at det største skjelvet hadde samme årsak. Men det var altså skapt av indre krefter. 

– Vi tror fortsatt at Mars ikke har noen aktiv platetektonikk i dag, så denne hendelsen ble sannsynligvis forårsaket av frigjøring av spenninger i Mars sin skorpe, sier Benjamin Fernando ved University of Oxford i pressemeldingen. 

– Dette stresset er et resultat av milliarder av år med evolusjon, inkludert avkjøling og krymping av forskjellige deler av planeten med forskjellige hastigheter.

Ville ikke veltet huset

Man forstår fortsatt ikke hvorfor noen deler av planeten ser ut til å være mer utsatt for press og spenn enn andre, sier Fernando. 

– En dag kan denne informasjonen hjelpe oss å forstå hvor det ville være trygt for mennesker å leve på Mars og hvor en kanskje vil unngå å være. 

Skjelvet ville vært middels stort på jorden, men er i øvre ende av hva man forventet å måle på Mars, ifølge en tidligere artikkel fra NASAs Jet Propulsion Laboratory

– Hvis folk noen gang skulle dra dit, er dette skjelvet stort nok til at du ønsker å være klar over det. Det ville ikke rive ned huset, men ville sikkert riste og potensielt velte små gjenstander, sier Fernando til Newsweek.

Varme som skal ut

Mars sitt ytterste lag er ikke delt opp i flere plater, slik som på jorden. På jorden skjer de fleste og de største skjelvene på grensene mellom disse platene. 

Likevel er det mekanismer på Mars som kan skape skjelv. 

– Mars har fortsatt varme, og denne varmen prøver fortsatt å komme seg ut, sier Mark Panning, fra NASAs Jet Propulsion Laboratory, til Scientific American

– Det vil føre til at spenninger bygges opp som fører til marsskjelv.

Kom fra en annen plass

Jordskjelvet ser ut til å komme fra Al-Qahira Vallis regionen på den sørlige halvkulen av Mars, rundt 2000 kilometer fra InSight, ifølge Reuters. 

– De fleste av marsskjelvene vi har oppdaget så langt har vært assosiert med en region kalt Cerberus Fossae, som ligger øst for InSight, sier Constantinos Charalambous, som deltok i studien, til Reuters. 

Opprinnelsesstedet til det største skjelvet er litt forunderlig, synes han. Det er ingen tydelige overflatetrekk der som indikerer pågående tektoniske prosesser, spesielt ingen som skulle ha skapt et så kraftig skjelv, sier Charalambous. 

I Cerberus Fossae er det derimot sprekker i overflaten som er mange hundre kilometer lange og opp mot en halv kilometer dype. Skjelv her kan skyldes spenninger som slipper når det sprekker opp. 

Referanse: 

Benjamin Fernando, m. fl.: «A Tectonic Origin for the Largest Marsquake Observed by InSight», Geophysical Research Letters, 17. oktober 2023. 

LES OGSÅ:

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS