Denne artikkelen er produsert og finansiert av Norges forskningsråd - les mer.

Trusselbildet for norsk næringsliv er høyere enn noen gang
– Alle norske bedrifter som handler med utlandet, bør ha et eget sikkerhetsteam, mener forsker.
– Nye geopolitiske trender, flere fiendtlige aktører og økende cyberangrep gjør sikkerhetsledelse til en stadig viktigere del av norske lederes hverdag, sier Nick Sitter.
Han er professor i politisk økonomi ved Institutt for rettsvitenskap og styring på Handelshøyskolen BI og ved Central European University i Wien.
Sitter har skrevet flere bøker om terrorisme og terrorbekjempelse, energimarkeder og -politikk og offentlig ledelse. I tillegg har han jobbet som politisk risikoanalytiker i oljebransjen.
Han hevder trusselbildet for norsk næringsliv har endret seg de siste tiårene.
Sikkerhet har gått fra å være et statlig ansvar til å bli en viktig lederoppgave i både private og offentlige bedrifter. Store norske selskaper har i dag ofte egne sikkerhetsteam som involveres i alle prosjekter.

Verken krig eller fred
– På 1990-tallet skjønte vi at sikkerhet ikke bare handlet om tanks og bombefly, men også kunne knyttes til handel, energiforsyning og miljøsikkerhet, sier Sitter.
I dag betyr ikke sikkerhet bare at staten ikke blir invadert, forklarer han, men også at vi har tilgang på de energiressursene vi trenger, at vi klarer å opprettholde samfunnet, både sosialt og med samfunnskritiske funksjoner og infrastruktur.
Professoren mener vi befinner oss i en gråsone, der grensen mellom krig og fred på mange måter er visket ut.
Påvirkningsoperasjoner og cyberangrep ligger under terskelen for full krig, men går langt utover det stater gjør mot hverandre i fredstid.
– Vi ser også at stormaktene Russland og Kina i økende grad er villige til å bruke handel og økonomiske pressmidler for å oppnå politiske mål, sier han.
Han viser til at trusselbildet har endret seg både i Europa og ellers i verden og ført til mer usikkerhet.
Vinning og terror
– Russland rasler med sablene for å få kontroll over territorier og oppnå politiske mål, mens Kina kjemper om markedsandeler og handelsmakt. USA og EU står svakere enn tidligere. USA fremstår som mindre troverdig og handlingslammet etter fire år med Trump og nå krisen i Afghanistan. Samtidig er høyreekstreme regjeringer, som ofte er Russland- og Kina-vennlige, på fremvekst i Europa, sier Sitter.
Han tror det store aktørbildet og variasjonen i type angrep gjør det vanskelig å skille truslene fra hverandre.
– Når du leder en norsk bedrift, kan det være vanskelig å skille mellom vanlig kriminalitet og sikkerhetskriminalitet. Blir du utsatt for et dataangrep, vet du ikke om det er vinningskriminelle eller en stat som står bak. Det kan også være vanskelig å si hvorvidt motivet er politisk, økonomisk vinning eller industrispionasje, sier han.
Trenger sikkerhetsteam
Alle norske bedrifter som handler med utlandet, bør ha et eget sikkerhetsteam, mener han.
De bør bestå av ansatte med ekspertise på sikkerhet, samt bedriftens ledere og eventuelle prosjektledere.
– Toppledere og mellomledere i bedriften må involveres, slik at sikkerhet integreres i hele organisasjonen. Dagens nøkkelord er sikkerhetskultur. Vi må ha en bred forståelse av sikkerhetsproblematikken i hele organisasjonen og stadig trene og øve på ulike krisesituasjoner, sier Nick Sitter.
Referanse:
Fokus 2021. Etterretningstjenestens vurdering av aktuelle sikkerhetsutfordringer. Rapport fra Etterretningstjenesten, 2021.
Fikk du med deg disse artiklene fra Norges forskningsråd?
-
Kristopher Schau møter forskere: Hva har immunsystemet å gjøre med psykiske lidelser?
-
Kristopher Schau møter forskere: Hva har jordskjelv, kaffefiltre og lungene dine til felles?
-
Kristopher Schau møter sol-forskere: Hvor nærme tør vi egentlig gå før alt smelter?
-
Kristopher Schau møter KI-forskere: Er kunstig intelligens fortellingenes fremtid?
-
Kristopher Schau spør forskerne: Hva gjør en planet egnet for liv?
-
Kristopher Schau møter forskere: Kan dyrking av menneskelige organer revolusjonere medisinsk forskning?