Mer grønnsaker og frukt, men mindre kjøtt og alkohol. Hvilket kosthold er egentlig det billigste?
Forskere konkluderer med at det faktisk er mulig å spise i tråd med kostrådene uten at det behøver å bli dyrere enn det vi spiser i dag.(Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB)
For å finne priser, brukte forskerne nettbutikken Oda.
Der valgte de stort sett den billigste varianten innen hver
matvaretype.
Da de regnet sammen kassalappen, var gjennomsnittlig pris
per uke for dagens meny 2.863 kroner, mens kostrådsmenyen hadde en pris på 2.814
kroner.
De var altså omtrent like i pris.
Annonse
Billigere for menn, litt dyrere for kvinner
De som skulle spise denne maten, var en hypotetisk familie
som bestod av fire personer, en voksen kvinne, en voksen mann, en gutt på 13 år
og en jente på 4 år.
Det var spesielt mye penger å spare på godteri, brus og
alkohol, viser studien, som nylig ble publisert i Norsk tidsskrift for
ernæring.
Derfor var det også litt forskjeller innad i familien.
Siden menn spiser mer kjøtt og drikker mer alkohol enn
kvinner, var dagens meny klart dyrest for ham. I kostrådsmenyen var det nemlig mindre
kjøtt og ingen alkohol, siden kostrådene anbefaler oss å begrense dette.
Faktisk anbefaler kostrådene ingen alkohol overhodet.
Siden kvinner spiser mer frukt, bær og grønnsaker enn menn, ble kostrådmenyen litt dyrere for henne.
Middager som folk kjenner igjen
Maten skulle være både variert og brukes i vanlige retter
som mange liker.
Forskerne valgte derfor middager som mange kjenner igjen,
for eksempel kjøttkaker, fiskekaker, pizza, taco, risengrynsgrøt, torsk, sei,
tomatsuppe, salat, gryter med fisk og kylling og pokebowl.
Maten skulle både være hjemmelaget og hel- og halvfabrikata.
– Det hadde vært mulig å gjøre mer av maten hjemmelaget, men
det ville krevd mer tid til matlaging og stilt større krav til
matlagingskompetanse, skriver forskerne i rapporten.
Menyen bestod av middager som er vanlige for folk i Norge, og som alle kan lage.(Foto: Kyrre Lien / NTB)
Forbrukeren må kunne mye
Annonse
For at kostrådsmenyen skal bli like billig som dagens meny, kreves
det en del av oss som forbrukere.
Vi må være prisbevisste, gode til å planlegge og ha kunnskap
om matvarene, ifølge forskerne.
– Det er mange måter å sette
sammen menyer på, sier Inger Therese Lillegaard til forskning.no. Hun er en av forskerne
som har sammenliknet menyene.
Lillegaard sier det finnes helt
sikker menyer som er enda billigere eller enda dyrere enn det hun og kollegaene
fant da de handlet matvarer på Oda.
Hvilke matvarer de gikk for, kunne
nemlig få ganske store utslag. Gikk de for eksempel for en entrecôte istedenfor
svinekotelett eller fersk torsk istedenfor frossen sei, slo det kraftig ut på
kassalappen.
– Poenget er at de som har dårlig
råd, og som har et veldig stramt matbudsjett, må ha veldig god peiling på
kostråd og pris for å velge det beste og billigste. Samtidig må de gjøre de beste
valgene på hvert eneste innkjøp, sier hun.
– Du må altså ha veldig god
oversikt.
Er ikke dette litt mye å
forvente av den vanlige norske forbrukeren?
Annechen Bahr Bugge er sosiolog og forsker ved OsloMet og
har tatt en titt på den nye studien.
Annonse
Hun synes sammenlikningen forskerne har gjort, er veldig
spennende.
Samtidig er det mer enn bare kunnskap om pris og
næringsinnhold som avgjør hva vi velger å spise, mener hun.
– Kanskje er det heller villighet til å endre kostholdet fra
det er vi vant med, som står i veien, sier hun.
Det vi putter på tallerkenen handler vel så mye om kultur,
tradisjon, det sosiale, hygge, kos, politikk og etikk, ifølge Bugge.
Kjøtt er viktig for folk
Ta for eksempel kjøttet.
Bugge har selv gjort undersøkelser blant forbrukere i Norge,
der et mindretall sier de ønsker å redusere inntaket sitt av kjøtt. Bare i underkant
av 20 prosent, forteller hun.
Mange sier de er veldig glad i kjøtt.
– Kjøtt inngår også tydelig i hva forbrukerne mener er en
ordentlig middag, sier hun.
Seks at ti mener at en middag trenger kjøtt eller fisk for å
være velsmakende og mettende, ifølge en
rapport fra SIFO. Halvparten sa det samme om en komplett og næringsrik
middag. Noen færre, omtrent 40 prosent, mente dette trengtes for å oppfatte
middagen som sunn.
– Når i tillegg åtte av ti svarer at kjøtt og kjøttmat er
noe de er veldig glade i, tror jeg det kan by på utfordringer å redusere kjøtt,
sier Bugge.
– Det er mange utfordringer med å lykkes med kostrådene, sier Annechen Bugge.(Foto: Sonja Balci, OsloMet)
Forbrukere er opptatt av pris
Bugge peker på at mat var mye dyrere før.
Annonse
I 1958 brukte norske familier 40 prosent av inntekten sin på
mat, ifølge SSB.
Nå bruker vi bare 12
prosent.
– Lav pris har hatt så stort fokus. Men alle vi som jobber
med mat, vet hvor mye arbeid som ligger bak ribbe og grønnsaker, sier Bugge.
I tillegg er maten som tidligere var festmat, nå blitt
hverdagsmat.
Hun mener det er viktig å gjøre dette synlig for folk.
Eplebonden med eplebabyer
– Produsentene må fortelle historien til ribba som du finner
i butikken. Alt fra den lille grisungen, gjennom hele dens seks måneder lange
liv, til den blir slaktet og ribbe på tallerkenen, sier Bugge.
Bugge besøkte nylig en eplebonde i Hardanger som nærmest
behandlet hvert enkelt eple som en liten baby, før hun leverte dem til Bama.
– Det å kaste et dårlig eple er blitt vanskeligere for meg
etter det besøket.
Så hvordan skal vi komme nærmere maten og forstå hvor mye
som ligger bak?
Jo, det å for eksempel ha en egen kjøkkenhage, enten på
bygda eller i byen, gjør arbeidet som skal til for å lage mat synlig, mener
Bugge.
– Da ser man hvor mye arbeid og kunnskap som trengs.
En grønnere tallerken
Bugge mener den nye studien viser hvor langt vi er fra å
spise i tråd med kostrådene.
Mens anbefalingene er å spise mellom 500 og 800 gram frukt
og grønt hver dag, spiser vi bare 300 gram. Vi rådes også til å spise belgfrukter
som bønner, linser og erter til middag minst én gang i uken, og som tilbehør
eller pålegg.
– Men bare 10 prosent sier at de spiser dette ukentlig, sier
Bugge.
Vi spiser også for mye rødt kjøtt. Mens anbefalingene er
opptil 350 gram rødt kjøtt per uke, spiser vi i gjennomsnitt 620 gram.
Helsedirektoratet ønsker at vi oftere skal velge fisk og sjømat, bønner og
linser enn rødt kjøtt.
– Det kommer til å bli en stor utfordring å erstatte kjøtt
med bønner, linser og erter. Folk spiser lite av det og har lite kunnskap om
det, sier Bugge.
Informasjon om hva den gjennomsnittlige nordkvinne spiser,
finner du i denne rapporten Kjøttets
tilstand.