En original profiltekst kan være nøkkelen til suksess i jakten på en partner.Foto: Erik Johansen / NTB
En original profiltekst kan være nøkkelen til suksess i jakten på en partner.Foto: Erik Johansen / NTB

Nettdating:
En original profil er mer tiltrekkende

– Hvis du oppfattes som original, blir du også oppfattet som mer intelligent og at du har mer humor, sier norsk forsker.

Den nye forskningen antyder at det er en sterk sammenheng mellom hvor original teksten i datingprofilen din oppfattes og hvor tiltrekkende og date-verdig du framstår. Kanskje spesielt hvis du er over 50 år.

Forskere ved universitetet i Tilburg samarbeidet med to datingnettsider og sendte ut en spørreundersøkelse til 1.234 nettdatere. 93,4 prosent av dem var medlemmer av nettsiden 50PlusMatch, noe som forklarer gjennomsnittsalderen på 63,5 år.

Forskerne samlet et utvalg av ekte datingprofil-tekster som de mente hadde forskjellig grad av originalitet. Deltakerne ble bedt om å evaluere hvor originale de oppfattet at tekstene var. De ble også spurt om hvilke oppfatninger de hadde om profileierens personlighet og tiltrekningskraft. Til slutt svarte de enten ja eller nei på om de ville gått på en date med personen bak profilen.

Kan være en viktig egenskap

Oppfattet originalitet hadde en positiv innvirkning på inntrykksdannelsen. Mer originale tekster gir altså bedre førsteinntrykk. Og når det gjelder førsteinntrykk, er det en stor fordel å få det til på første forsøk.

– Vi danner oss ganske raskt et bilde av andre og hvordan de er. Det er en prosess som går veldig fort og som vi kanskje ikke er så bevisst på, forklarer Fanny Duckert.

Hun er professor i psykologi ved universitetet i Oslo og har skrevet bok om flørting.

Fanny Duckert er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo
Fanny Duckert er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo

Sunn fornuft og glorie-effekt

– Hvis du oppfattes som original, blir du også oppfattet som mer intelligent og at du har mer humor. Og derfor er mer attraktiv. Det passer jo overens med sunn fornuft - det er ganske stor enighet om at originalitet er en positiv faktor, sier Duckert.

Dette henger sammen med noe som kalles glorie-effekten, sier Duckert.

– Vi vil veldig gjerne ha helhet, vi liker ikke usikkerhet. Så hvis vi ser én god egenskap, ser vi gjerne at du også har mange andre gode egenskaper, sier hun.

Pene mennesker tillegges derfor ofte andre gode egenskaper, som intelligens eller troverdighet, selv om det eneste vi faktisk vet om dem, er at de er pene.

– Dette er en del av hvordan vi mennesker sorterer verden rundt oss, sier Duckert.

Metaforer og selvutlevering

De nederlandske forskerne ville også finne ut hva som gjør at en tekst oppfattes som original. Tekster som blant annet inneholder metaforer og tekster som inneholdt konkret og personlig informasjon, ble godt tatt imot.

Det betyr ikke at du må utlevere alle skjelettene i skapet før første date, men heller at det er bra å fortelle om noe som er spesifikt for akkurat deg.

Ikke overraskende

Artikkelens funn stemmer godt overens med det vi vet fra før om hva som gjør folk attraktive, forklarer Duckert.

– Selvutlevering er noe vi er veldig opptatt av med tanke på autensitet og nærhet. Etter hvert som man kommer tettere på hverandre, så utleverer man seg selv mer. Så en person som kan utlevere seg selv, vil oppleves som veldig attraktiv, sier hun.

I studien reagerer nettdaterne positivt dersom teksten forteller noe om hva man ser etter i en potensiell partner og ikke bare handler om personen selv.

– Å være opptatt av andre og ikke være selvopptatt, er også klassisk noe man er på jakt etter og som oppleves attraktivt, forklarer Duckert.

De fleste er også tiltrukket av intelligens, sier hun.

Fortsatt usikkert hvor grensen går

Studien konkluderer med at en god nettdating-tekst er en balansegang mellom nyskapning og passelighet.

– Det som denne artikkelen ikke helt svarer på, er grenseoppgangene mellom originalitet og å trå over grensene. De sier det er viktig at det må være passende originalitet, men de forklarer ikke hva som er passende, sier Duckert.

– Når man ser etter en partner på nettet, så prøver man jo å unngå gærninger og å unngå å investere tid i feil person.

Hun sier det er litt uklart hvordan de har sortert i denne studien, men at det er nærliggende å anta at det blir upassende dersom det er snakk om fordommer, diskriminering, seksualitet og andre tabuområder.

–At det støter normene våre for anstendighet, sier hun.

Ligger lykken i forskning?

På spørsmål om det går an å forske seg frem til den perfekte dating-profilen, svarer Duckert at det er forskjellig fra person til person. Men studien viser at det er ganske stor enighet om hva som er attraktivt. Og man kan prøve å justere profilen sin deretter, sier hun.

– Du kan legge inn nye originale vinklinger, du kan prøve å rette fokuset ut istedenfor å fokusere på deg selv. Spørsmålet blir kanskje hvor mye originalitet vi kan få til i praksis. Men det er klart vi kan justere ting. Dette viser at ordvalget ditt betyr ganske mye, sier hun.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS