Dette gir færre tårer når du kutter løk

Forskere har gjort tester med høyhastighetskamera.

Ung mann skjærer løk og gnir seg i øynene.
Grining på kjøkkenet? Det er ikke ett fett hvordan du skjærer løken, ifølge en ny studie.
Publisert

Det er ingen hemmelighet at det svir i øynene når man skjærer løk. Ikke hva det skyldes heller:

Et kjemisk stoff som heter propanetial S-oksid.

Når dette stoffet treffer nervene i hornhinna, begynner det å svi og snart strømmer tårene.

Men hvordan kommer egentlig propanetial S-oksid seg fra løken på skjærebrettet og opp til hornhinna?

Dette lurte forsker Zixuan Wu og kollegaene ved Cornell University på. Derfor bygde de en liten giljotin for å undersøke saken.

Kutt og sprut

Når du skjærer i en løk – eller en hvilken som helst annen grønnsak med skall – skapes ofte en liten dusj av saft idet kniven trenger igjennom overflaten.

Wu og kollegaene ville vite hvordan denne spruten skapes og om ulike kutt gir forskjellig sprut.

Det er her giljotinen kommer inn. Forskerne brukte den til å kutte løk på samme måte, men med forskjellige knivblader og hastigheter. Et høyhastighetskamera fanget hendelsene på film, slik at forskerne kunne analysere dem etterpå.

Sløve og skarpe knivblader

Resultatene viste at løkspruten ble skapt ved at knivbladet først presset skallet ned, slik at trykket under økte.

Når overflata brast, ble trykket utløst, og saft fra innsida ble slynget ut med en hastighet på mellom 5 og 40 meter per sekund. I lufta delte safta seg videre opp i ørsmå dråper.

Det er altså disse dråpene som treffer øynene våre.

Men ifølge forskerne var det klar forskjell på ulike blader.

Sløve knivblader presset løken betydelig mer sammen før skallet brast. Dermed ble det større trykk på innsiden, som igjen slynget ut flere dråper med høyere hastighet. Det samme gjaldt også med raske kutt, i forhold til mer forsiktige snitt.

For å lage færrest mulig dråper med kortest mulig rekkevidde lønner det seg altså å skjære forsiktig med en skikkelig skarp kniv.

Kan spre smitte

Dette er ikke bare interessant informasjon for folk som ofte griner på kjøkkenet, mener Wu og kollegaene.

Det er nemlig ikke bare saft som kan slynges ut når man skjærer grønnsaker. Dersom overflaten er forurenset av sykdomsfremkallende bakterier eller virus, kan disse følge med i dråpene som sprutes ut.

På denne måten kan løk og andre grønnsaker være med på å spre smittestoffer igjennom lufta, både hjemme og på restauranter og storkjøkken.

Referanse:

Z. Wu m. fl., Droplet outbursts from onion cutting, PNAS, september 2025. Sammendrag. 

Her finner du hele artikkelen på arXiv, et arkiv for elektroniske fortrykk av vitenskapelige artikler. 

LES OGSÅ

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

 

 

Powered by Labrador CMS