Psykolog Pål Grøndahl har et tydelig råd til de som rammes av «VM-depresjon». (Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix)

Slik takler du tomheten etter fotball-VM

Mange opplever tomhet etter at fotball-VM er over. Psykolog Pål Grøndahl har ett tydelig råd til dem som rammes av «VM-depresjon».

Etter en måned fylt med spenning, glede, lidenskap og dramatikk er fotballfesten i Russland over. Til slutt var det Frankrike som kunne løfte VM-trofeet etter at mesterskapets 64 kamper var ferdigspilt. Det franske stjernegalleriet slo Kroatia 4-2 i søndagens finale.

Nå går millioner av fotballfans tilbake til den mesterskapsløse hverdagen. Mange av dem opplever tomhet, energimangel og nedstemthet – den såkalte «VM-depresjonen», generelt kjent som «postturneringsdepresjon».

Psykolog Pål Grøndahl er tydelig i sitt råd til de som rammes.

– Når folk ikke lenger kan sette seg ned foran den store begivenheten, bør de erstatte det med noe annet. Vær klar på at de gode følelsene forsvinner og finn noe annet. Det er opp til hver enkelt hva det vil være, og kun fantasien setter grenser, sier Grøndahl til NTB.

Tyngst i starten

Overgangen fra fotball-VM til eliteseriefotball, treningskamper og europacupkvalifisering kan oppleves tøff for mange, spesielt når det er fire år til neste VM.

– Det vil være tyngst i starten og kan komme tilbake med ujevne mellomrom, men det kommer til å gå helt fint. Sorg over tapet av fotball-VM går vanligvis atskillig fortere enn skikkelig sorg. Det går over, sier psykologen.

Neste verdensmesterskap spilles i Qatar i 2022. Fotballinteresserte menn og kvinner kan samtidig trøste seg med at fotball-EM kun er to år unna. Mesterskapet vil for første gang spilles spredt over hele Europa.

Powered by Labrador CMS