Gigantisk brun sky over Asia

En gigantisk sky av forurensning henger over store deler av Asia, og truer livsgrunnlaget og helsa til milliarder av mennesker som bor i regionen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

"Korea og havet utenfor Japan blir utydelig under et teppe av forurensning. Bildet er tatt av NASAs SeaWiFS, 23. November 2001."

Teppet av forurensning er tre kilometer dypt og består av en giftig blanding av aske, syrer, aerosoler og andre partikler, dokumenterer en fersk rapport fra FNs miljøprogram.

Den brune skyen forstyrrer blant annet værsystemet vest i Asia, inkludert nedbørs- og vindmønster, og den forårsaker tørke i de vestlige delene av det asiatiske kontinentet. I tillegg skader den menneskenes helse direkte.

Stopper sola

I følge rapporten reflekterer sulfat og andre aerosoler sollyset, og reduserer mengden av solenergi som treffer jordens overflate med hele 15 prosent.

Samtidig absorberes varme av noen av de kjemiske forbindelsene, slik at den nedre delen av atmosfæren blir varmet opp - faktisk viser rapporten til en fordobling av oppvarmingen i den nedre delen av atmosfæren.

Setter været ut av balanse

Denne kombinasjonen av oppvarming og nedkjøling kan endre vintermonsunen. Dermed kan mer vann komme til å gjennombløte den asiatiske østkysten, samtidig som regnet kan bli redusert med opp til 40 prosent over Nordvest-India, Pakistan, Afghanistan, Vest-Kina, og områder i Vest- og Sentral-Asia.

Forfatterne av rapporten sier reduksjonen av solenergi som når jordoverflaten også betyr mindre fordamping fra havet. Dette er fuktigheten som kontrollerer regnet om sommeren.

Forskerne anslår at den brune skyen kan redusere rishøstingen i India med opp til ti prosent. Asia har mellom 60 og 90 prosent av verdens jordbruksproduksjon, og står for mellom 80 og 90 prosent av verdens risproduksjon.

En helsefare

Forurensningen truer også helsa til Asias innbyggere, og kan, i følge rapporten, føre til flere hundre tusen for tidlige dødsfall på grunn av luftveissykdommer.

Resultater fra syv byer i India anslår at forurensningen var ansvarlig for 24 000 dødsfall i året tidlig på 1990-tallet. Rundt 1995 var tallet steget til 37 000.

200 forskere

Forurensningen og virkningen av den er beskrevet i rapporten som er laget av 200 forskere fra Europa, India og USA. Forskerne arbeider med prosjektet Indian Ocean Experiment (INDOEX), understøttet av nye satellittdata og datamodelleringer.

Forskerne frykter at virkningene av forurensningen vil forverres over de neste 30 årene, mens befolkningen i Asia stiger mot fem milliarder som beregnet.

Årsakene

Rapporten antyder også årsakene til den forpestede luften.

- Disen er et resultat av skogbranner, brenning av avfallstoffer fra jordbruket, dramatiske økninger av forbrenningen av fossilt brennstoff, og utslipp fra millioner av lite effektive vedkomfyrer, sier Klaus Toepfer i en pressemelding. Han leder FNs miljøprogram.

Globale følger

- Dette har også globale følger, ikke minst fordi en forurensningspakke som denne, som strekker seg tre kilometer oppover, kan reise halvveis rundt jordkloden på en uke, sier Toepfer.

Rundt 60 prosent av verdens befolkning på seks milliarder lever i Asia. De siste tiårene har regionen opplevd rask økonomisk utvikling. Resultatet av den voksende befolkningen, globaliseringen og IT-revolusjonen, er større krav til energi, mobilitet og kommunikasjon. De miljømessige konsekvensensene er store.

Første omfattende studie

Luftforurensning, dis, smog, ozon og global oppvarming er noen av dem. Mest synlig er disen, som ligger som et tre kilometer tykt, brunt teppe over store deler av Asia. Denne disen blir transportert langt bort fra dens geografiske opphav, særlig fra desember til april.

UNEP-rapporten er den første omfattende studien av disen over Sør-Asia, og virkningene den har på klimaet. Effektene er veldig mye de motsatte av effektene av drivhusgassene. Mens drivhusgassene varmer opp jordoverflaten og forårsaker mer nedbør, gir den brune skyen en nedkjøling og uttørking av jordoverflaten.

Oppspark til Johannesburg

Presentasjonen av rapporten utfordrer verdenslederne som skal møtes til World Summit for bærekraftig utvikling 26. August i Johannesburg - ti år etter Rio-konferansen.

Rapporten fra UNEP United Nations Environment Programme
INDOEX - The indian ocean experiment:http
Johannesburg Summit 2002

Powered by Labrador CMS