På Møvik utenfor Kristiansand står denne 370 tonn tunge kanonen. Den skulle være med på å sikre tyskerne kontroll over havet mellom Norge og Danmark. Hele 1.400 norske, danske og tyske arbeidere og seinere 200 sovjetiske krigsfanger deltok i byggearbeidene. Tre slike kanoner stod kampklare i løpet av 1942. Store deler av dette kystfortet er bevart.

Forskningspodden:
Da Hitler ble lurt og maten var krydret

PODCAST: Britisk etterretningstjeneste lurte Hitler til å bruke masse ressurser i Norge og norsk mat var ganske så krydret i middelalderen. 

Her finner du podcasten:

Du kan lytte til podcastene våre på de fleste plattformer. F.eks. Apple Podcasts og Spotify.

Tyskerne bygde under krigen et forsvarsverk av kystfort – Atlanterhavsvollen – som strakte seg fra Øst-Finnmark i nord til den fransk-spanske grensen i sør.

Alt i alt cirka 1.500 militæranlegg. Med kanoner rettet mot en angriper fra vest.

Adolf Hitler og den nærmeste klikken rundt ham i Berlin hadde en idé de aldri slapp: De mente at en landgang med tusenvis av britiske og allierte soldater først ville skje i Norge.

Du ser kanskje for deg at maten i Norge under middelalderen var grå og trist og preget av grøt og velling? 

Det er ikke helt riktig. De viktigste krydderne var safran, nellik, muskat, kardemomme, ingefær og kanel.  

Dagens oppskrifter på norsk tradisjonsmat, som pinnekjøtt, fårikål, lutefisk og lapskaus, har bare salt og pepper. Hva skjedde?

Det har vært en gjengs oppfatning i lang tid: at når du er veldig god i noe, presterer kroppen nærmest på automatikk – du blir en slags zombie der hodet er frakoblet.

Er det virkelig slik? 

Få med deg ny forskning

Powered by Labrador CMS