Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Forsker Erik Arnesen understreker at litt nøtter bedre enn ingenting.
Forsker Erik Arnesen understreker at litt nøtter bedre enn ingenting.

Denne snacksen er bra for hjertet

Å spise nøtter og frø ofte kan redusere risikoen for å få hjertesykdom.

Nøtter senker kolesterolet og er knyttet til lavere risiko for hjerte- og karsykdom. Med nøtter i magen får du blant annet lavere risiko for å få eller dø av hjerteinfarkt.

Det viser en ny samlestudie fra forskere ved blant andre Universitetet i Oslo og Karolinska Institutet i Stockholm. De har trukket konklusjonen etter å ha sett på 60 tidligere studier.

Studien er gjort som en del av arbeidet med nye nordiske kostråd.

– Spiser du én neve nøtter daglig, tilsvarer det rundt 30 gram. Da har du 20 til 25 prosent lavere risiko for hjerte- og karsykdom. Til sammenligning spiser voksne i de nordiske landene i gjennomsnitt bare fire gram nøtter om dagen. Mange spiser ikke nøtter og frø i det hele tatt, sier Erik Arnesen.

Han er forsker på ernæring ved Universitetet i Oslo og har vært med på studien.

Litt nøtter er bedre enn ingenting

Arnesen understreker at selv om forskerne snakker om «jo mer, jo bedre», er litt nøtter bedre enn ingenting.

Mandler, pistasjnøtter og valnøtter ser ut til å være best for kolesterolet, men Arnesen sier at det foreløpig ikke er grunnlag for å anbefale spesifikke typer nøtter fremfor andre.

– Nøtter har en gunstig effekt på kolesterolnivået i blodet, som det er viktig å holde lavt for å unngå ansamlinger av fett i blodårene. Åreforkalkning, som det også heter, er nemlig en av de største risikofaktorene for å få hjerteinfarkt, forteller han.

Usikre på om nøtter påvirker risiko for hjerneslag og diabetes type 2

Forskerne ble også bedt om å se på risikoen for hjerneslag og diabetes type 2. Blir den også lavere når vi spiser nøtter?

– Her er vi usikre. Nøtter ser ikke ut til å påvirke blodtrykket. Det er en av risikofaktorene for hjerneslag. Hvorvidt det er bra for blodsukkeret er det heller ikke mulig å fastslå. Blodsukkeret henger sammen med risikoen for diabetes type 2, sier Arnesen.

Resultatene i samlestudien ble nylig publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Food and Nutrition Journal.

Mener nøttespising kan hjelpe på kolesterolnivået i befolkningen

For hjerte- og kar-helsa sin del er det altså en fordel å spise nøtter.

– Selv om flere har antydet tilsvarende sammenhenger tidligere, er dette hittil den største studien som er gjort når det gjelder hjerte- og kar-helse, sier Arnesen.

– Dermed kan vi presentere et mer presist estimat av effekten. Å påvise at nøtter senker kolesterolet, gir dessuten en troverdig forklaring for hvorfor det er en sammenheng mellom det å spise nøtter og risiko for hjerte- og karsykdom.

Arnesen trekker blant annet fram sammensetningene av fettsyrer i nøtter som en forklaring på sammenhengen.

– Selv om nøtter ikke kan brukes til å behandle høyt kolesterol, mener vi at effekten likevel ikke er ubetydelig for forebygging i befolkningen, sier forskeren.

Referanse:

Erik Kristoffer Arnesen mfl.: Nuts and seeds consumption and risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes and their risk factors: a systematic review and meta-analysis. Food Nutr Res. 2023. Doi: 10.29219/fnr.v67.8961

Powered by Labrador CMS