Tran kommer fra fiskelever og inneholder derfor miljøgifter. Er tran eller kapsler med fiskeolje likevel en sunn måte å få i seg
nok D-vitamin på?
Ekspertene er uenige.
Anbefaler rent D-vitamintilskudd
Overlege Anne-Lise
Bjørke-Monsen ved Førde sykehus vil ikke anbefale tran. Selv om det også
inneholder omega-3-fettsyrer, som ofte kobles til positive helseeffekter.
– Det man trenger i vinterhalvåret, er jo vitamin D. Jeg
ville anbefalt dette som et rent vitamintilskudd fremfor å ta tran, sier Bjørke-Monsen.
Hun peker på at tran inneholder miljøgifter og er skeptisk
til om vi trenger de ekstra omega-3-fettsyrene.
Om sommeren lager kroppen D-vitamin når huden får sol på seg. Men fra oktober til april trenger mange tilskudd av D-vitamin, ifølge helsenorge.no.
Det er få kilder til D-vitamin i maten. Helsenorge.no slår fast at dette er de viktigste: Fet fisk, tran og D-vitamin-beriket melk og margarin.
Myndighetene framhever altså tran.
Fet fisk er en kilde til D-vitamin.(Illustrasjonsfoto: siamionau pavel / Shutterstock / NTB)
Anne-Lise Bjørke Monsen anbefaler heller rent D-vitamin enn tran.(Foto: Privat)
I artikkelen pekte forskerne på at anbefalt mengde tran til
barn og voksne er fem milliliter om dagen. Det er en stor teskje eller
en barneskje. Dermed vil barn få i seg mer miljøgifter i forhold til
kroppsvekten enn voksne.
Forskerne beregnet at et barn på ett år vil få i seg mellom
43 og 332 prosent av tålegrensen for miljøgiftene per uke, avhengig av hvor mye
miljøgifter tranen inneholder.
– For små barn utgjør tran et betydelig bidrag av
miljøgifter, sier Bjørke-Monsen.
Får i oss mer enn anbefalt
Helle Katrine Knutsen jobber med risikovurdering av miljøgifter ved Folkehelseinstituttet.(Foto: Simen Gald/ FHI)
Miljøgiftene det er snakk om, er spesielt dioksiner og dioksinliknende PCB, kalt dl-PCB.
Mat er hovedkilden, spesielt fisk og skalldyr, etterfulgt av meieriprodukter og kjøtt.
– Hvordan ligger det an med nordmenns inntak av disse miljøgiftene?
Annonse
– Vi har et inntak som ligger over tolerabelt ukentlig inntak, sier Helle Katrine Knutsen, toksikolog ved Folkehelseinstituttet.
Vi får altså i oss for mye.
Mens grensen er satt til 2 pg TE per kilo kroppsvekt per uke, er mediant inntak hos nordmenn 5,5 pg TE per kilo kroppsvekt per uke, ifølge Folkehelseinstituttet.
Tran utgjør rundt en fjerdedel
I gjennomsnitt er marine oljer kilde til 5 prosent av miljøgiftene av denne typen vi får i oss i uka, forteller Knutsen. Hos 4-åringer er det 7,6 prosent og hos 2-åringer 11 prosent.
For den vanlige nordmann gjør altså ikke tran noen stor forskjell. Vi er allerede over grensen.
Men ikke alle tar tran. Hvor mye bidrar tran med hos dem som tar det?
Er du voksen og følger doseringen på flasken, får du gjennom tran i deg rundt en fjerdedel av anbefalt maksimalt inntak per uke av dioksiner og dl-PCB, forteller Knutsen. Hvis tranen har gjennomsnittlig innhold.
For en toåring vil tran bidra like mye som resten av kostholdet.
Gjennom tran får vi altså i oss miljøgifter selv om den er renset, oppsummerer Knutsen.
Det varierer hva prøver av tran inneholder
Havforskningsinstituttet måler jevnlig miljøgifter i fiskeoljer på oppdrag fra Mattilsynet.
I 2022 testet de ti marine oljer som selges som kosttilskudd. Ingen av dem inneholdt miljøgifter over grenseverdiene som er satt i Norge og EU, forteller forsker Bente Nilsen ved Havforskningsinstituttet.
Det var lite tungmetaller i oljene. Av miljøgiftene dioksiner og dl-PCB var det godt under grensene for hva som er lov å selge.
Men hvor mye miljøgifter det er i produktene, avhenger både av råstoffet som er brukt og hvor godt oljen er renset.
– Tran er tradisjon
Samfunnsmedisiner Haakon Eduard Meyer er skeptisk til
å fraråde tran.
Annonse
Det er lett å få i seg for lite D-vitamin om vinteren, sier professor Haakon Eduard Meyer.(Foto: UiO)
Det dannes D-vitamin når UVB-stråler fra sola treffer
huden. Men ikke på vinteren.
– Midt på vinteren er det ingen produksjon, selv om det er
strålende sol og blå himmel, fordi UVB-strålene blir filtret bort i atmosfæren, sier han.
– Da kan vi spise mat som inneholder vitamin D. Men det er
ganske få matvarer som er rike kilder. Fet fisk er den tradisjonelle gode
kilden, deretter produkter beriket med vitamin D.
Om du spiser for lite slik mat, er det lurt å ta tilskudd, ifølge Meyer.
Han er professor ved avdeling for samfunnsmedisin og global
helse ved Universitetet i Oslo og overlege ved Folkehelseinstituttet.
– Når det gjelder vitamin D, gjør en multivitamin-tablett og
tran samme nytten. Man trenger ikke å ta tran, men det er en tradisjon i norsk
kosthold. Og det at folk er vant til å ta det, har en verdi, sier Meyer.
Hvis folk slutter med tran, spørs det om de erstatter det
med en annen kilde til vitamin D, mener professoren.
– Er skeptisk til å være for streng
– Jeg er skeptisk til å være for streng når det gjelder tran, sier Meyer.
– Vi vet at en god del får for lite vitamin D, og jeg tenker det er lurt å få i seg litt av de langkjedede omega-3-fettsyrene. Da har vi et produkt som gir begge deler.
Men du bør ikke ta mer tran enn anvisningen på flaska, sier han.
Det er ganske mange nordmenn som tar tran.
Annonse
– Da skal vi ha gode argumenter for å si at man ikke skal gjøre det. Det føler jeg ikke vi har. Det er mye fokus på miljøgifter, og det blir kontrollert, sier Meyer.
Så er det så farlig? Hva gjør de egentlig med oss, disse miljøgiftene?
– Neste generasjon som rammes
Hva er dioksiner og dl-PCB?
En gruppe på 29 miljøgifter som virker på samme måte i kroppen. De er fettløselige organiske miljøgifter og lagrer seg i fett.
I 2018 satte EUs mattrygghetsmyndighet en ny tålegrense for disse stoffene. Den er på to pikogram toksiske ekvivalenter (TE) per kilo kroppsvekt per uke, som er en måte å måle den samlede giftigheten av de ulike stoffene på.
Helsemyndighetene anbefaler likevel fiskeolje til gravide. Spiser gravide
fet fisk mindre enn to-tre ganger i uka, bør de rådes til å ta tilskudd av
D-vitamin i form av tran eller annet tilskudd, skriver
Helsedirektoratet på sin nettside.
– Ja, tran kan brukes som kilde til D-vitamin og omega-3-fettsyrer for gravide som ikke spiser nok fet fisk, sier Thomas Berg i Helsedirektoratet til forskning.no.
Du kan lese hele direktoratets svar om miljøgifter i tran i boksen lenger ned.
Fiskeolje er et populært kosttilskudd i Norge. Her er ulike tranprodukter fra flere produsenter, både flytende olje og kapsler.(Foto: Wolfmann/ Wikimedia Commons/ BY-SA 4.0)
Anbefaler å unngå visse typer
Annonse
Marine oljer som ikke er renset, kan ha veldig høye nivåer
av de fettløselige organiske miljøgiftene, forteller Bente Nilsen ved Havforskningsinstituttet.
Noen ganger oppdager forskerne fiskeoljer med ulovlig høyt
nivå av miljøgifter, forteller hun. Da vil Mattilsynet få produsenten til å
trekke produktet fra markedet.
Nilsens erfaring er at vi kan være trygge på kjente
merkevarer. Men hun anbefaler å unngå enkelte typer oljer der de flere ganger har funnet de høyeste nivåene av
miljøgifter, særlig oljer framstilt fra lever av havmus, også kalt sølvhai.
– Vi har også sett at mange av de marine oljene med høyest
nivå av miljøgifter er såkalt kaldpressede oljer, som kan være merket «extra
virgin» eller «handcrafted», sier hun.
Sier Möller’s analyser viser lave og stabile nivåer
Tone Hagerup-Lyngvær jobber med kvalitetssikring i Orkla Health, som produserer Möller's Tran. Hun svarer dette om dioksiner og dl-PCB i tran:
– I Möller’s Tran renses disse stoffene i flere trinn for å sikre svært lave nivåer. Renseprosessen overvåkes kontinuerlig og verifiseres gjennom jevnlige tester hos uavhengige, akkrediterte laboratorier.
Nivåene ligger godt under både EUs grenseverdier og GOEDs bransjestandard, ifølge Hagerup-Lyngvær.
– Tallene i artikkelen fra Tidsskrift for Den norske legeforening viser variasjoner i tran generelt basert på historiske analyser, inkludert produkter med mye høyere verdier enn det som finnes i Möller’s Tran, skriver hun i en e-post til forskning.no.
– Möller’s egne analyser viser lave og stabile nivåer, og eksponeringen fra våre produkter ved anbefalt dose ligger godt innenfor de tolerable grensene definert av EFSA.
Hun viser til at produktet «Min Første Tran» i uavhengige undersøkelser har hatt blant de laveste målte nivåene i kategorien.
– Analyser gjennomført for Möller’s opp igjennom tidene viser at vi ligger i nedre sjikt av tålegrense for barn for alle trantyper.
– Norske marine produkter har generelt lavere nivåer enn det europeiske gjennomsnittet, og Möller’s Tran bidrar ikke til at forbrukere overskrider TWI (ukentlig tålegrense, jou.anm.), skriver Hagerup-Lyngvær.
Hun peker på at D-vitamin-tilskudd og tran dekker ulike behov, siden tran også inneholder omega-3-fettsyrene EPA og DHA.
Dette sier Helsedirektoratet
Thomas Berg, senior kommunikasjonsrådgiver ved Helsedirektoratet, skriver i en e-post at helsemyndighetene anbefaler folk å ta en barneskje tran eller andre D-vitaminstilskudd.
– Dersom man tar tran, bør man ikke ta andre tilskudd som inneholder vitamin D eller omega 3-fettsyrer. Vi anbefaler ikke tran til barn under to år, skriver han.
– Er det sunt og anbefalt å ta tran, selv om det inneholder noe miljøgifter?
– De fleste matvarer inneholder noen miljøgifter, også tran og fisk. Derfor er det viktig å balansere ulempene fra miljøgifter med andre helsemessige fordeler. Når det gjelder fisk, veier fordelene for folkehelsen av å spise 300 til 450 gram fisk per uke opp for ulempene, men vi mener selvsagt at nivået av miljøgifter bør være så lavt som mulig. En undersøkelse fra Vitenskapskomiteen for mat og miljø viser at mange i Norge får i seg mer miljøgifter enn dagens grenseverdier, men denne grensen overgås også uten å spise fisk og sjømat. Det er også viktig å følge advarsler fra Mattilsynet om visse typer fisk og sjømat og fisk fra forurensede områder.
Minst 200 gram av fisken vi spiser i uka, bør være fet fisk, ifølge Berg.
– Tran foreslås som en kilde til D-vitamin for gravide. Er dette trygt med tanke på at dette vil bidra til inntaket av dioksiner og dioksinlignende PCB mens fosteret er i magen?
– Ja, tran kan brukes som kilde til D-vitamin og omega-3-fettsyrer for gravide som ikke spiser nok fet fisk. Både fisk og tran kan inneholde noe miljøgifter, men produktene er renset, og nivåene i tran er innenfor de tillatte grenseverdiene fastsatt i forskrift. Derfor kan tran brukes, også under graviditet.
Illustrasjonsfoto øverst i artikkelen: Tob1900/Shutterstock/NTB
Opptatt av helse, psykologi og kropp?
Mat hjernen med nyheter fra forskning.no om sykdommer, psykologi, kosthold, sex, trening og andre av kroppens mysterier.