Denne artikkelen er produsert og finansiert av Havforskningsinstituttet - les mer.

Kollage fra testingen.
Skalldyr har generelt et høyt innhold av protein, essensielle aminosyrer og omega-3-fettsyrer.

Spis fisk, lyder kostrådene. Men hva med skalldyr, er de nyttige på matfatet?

Forskere har sjekket 800 prøver av skalldyr som viser næringsverdien deres.

Hva har fersk krabbe og reker i lake til felles? 

Begge har blitt nøye undersøkt av sjømatforskere. De ville finne ut hvor næringsrike ulike skalldyr er. 

Fra 2011 til 2021 har forskere samlet inn over 800 prøver av skalldyr både fra butikk, tokt og direkte fra fiskere. Prøvene har omfattet alt fra ferske krabber til reker i lake. 

Nå er prøvene analysert for mer eller mindre alle næringsstoffer vi kan analysere dem for: fett, protein, vitaminer, mineraler, aminosyrer, fettsyrer og kolesterol.

– Vi har sammenlignet våre nye tall med de eksisterende tallene som finnes i dag. Disse er gjerne veldig gamle, lånt fra andre land eller basert på et fåtall prøver. Vi vet derfor veldig lite om næringsinnholdet i skalldyr fra før.

Det sier forsker Amalie Moxness Reksten ved Havforskningsinstituttet (HI). 

Portrett av forsker
Amalie Moxness Reksten har analysert skalldyr for å oppdatere tall på næringsinnholdet.

Kan dekke behovet for mange næringsstoffer

Arbeidet inneholder prøver av blåskjell, kamskjell, reker, taskekrabbe, snøkrabbe, kongekrabbe, hummer og kreps. Både rå og kokte prøver ble analysert. Det var også ulike arter og ulike vev som ble analysert. 

Forskerne så at skalldyr generelt har et høyt innhold av protein, essensielle aminosyrer og omega-3-fettsyrer. I tillegg fant forskerne at stort sett alle skalldyrene som ble undersøkt, inneholder mye vitamin B12, vitamin E, jod, sink og selen. 

Men om det er D-vitamin du vil ha, så er ikke skalldyr en god kilde. Da må du spise fet fisk som sild, makrell, ørret eller laks.

Samtidig har forskerne sammenlignet funnene med referanseverdiene for hvor mye man bør få i seg av enkelte næringsstoffer. 

– Vår konklusjonen er at dersom du inkluderer skalldyr i kostholdet, vil du kunne dekke behovet for en rekke næringsstoffer samtidig, sier Moxness Reksten.

Blåskjell i gryte.
Blåskjell har et høyt innhold av blant annet jod og vitamin B12.

Stor variasjon i næringsinnholdet

Et av de andre viktige funnene er den store variasjonen av næringsstoffene i skalldyr. Innholdet av jod for eksempel varierte i stor grad mellom de ulike artene, men også innad i hver art. 

Krabber i aluminiumsbokser.
Taskekrabbe er en av artene som har blitt analysert. Næringsinnhodet i krabbeklør og innmaten er nemlig helt forskjellig.

Innholdet av jod i innmaten av europeisk hummer varierte eksempelvis mellom 180–4.000 mikrogram. Det er den hummeren vi finner i norske farvann.

– Til sammenligning er anbefalt daglig inntak på 150 mikrogram per dag for voksne. Det vil si at det lett kan bli for mye jod. Spesielt hvis man spiser mye eller ofte innmat av hummer, sier sjømatforskeren og legger til: 

– Variasjoner i næringsinnholdet vil man finne i stort sett alle matvarer. Det handler i stor grad om variasjonen i hva skalldyrene selv spiser. Men også andre faktorer, som årstid, størrelse og geografisk område. 

Havforskerne har sammenlignet de nye tallene med tallene som finnes i den norske Matvaretabellen i dag. Ikke alle prøvene som ble analysert, finnes det eksisterende tall på. Men for dem som finnes, ble det funnet store forskjeller. 

Prøver av reker på bokser.
Sjømatforskerne analyserte over 800 prøver for å lære mer om næringsinnholdet i en rekke ulike typer skalldyr.

Er hummer bare hummer?

Det høres kanskje relativt enkelt ut: hummer er vel hummer? Men neida, for det første finnes både amerikansk og europeisk hummer. Innholdet av næringsstoffer kan også variere ut ifra om det er rå eller kokt hummer. 

Derfor har forskerne også kommet med en anbefaling om å få frem mer av denne variasjonen, slik at det ikke bare er en gjennomsnittsverdi som blir oppgitt.

– Jeg tror veldig få som leser tallene man finner på næringsinnholdet i matvarer, er klar over at det faktisk ligger stor variasjon bak det ene tallet man ser. Dette bør komme tydeligere frem.

Hummer i bøtte.
Analyseprøvene viser at brunmaten i hummer er noe av det mest næringsrike vi kan spise av skalldyrene som ble analysert. Dette brukes ofte i sauser i andre deler av verden.

Sjømat er ikke bare fisk

I 2024 skal de nye norske kostrådene oppdateres. Forskningssjef Amund Måge i HI mener at vi trenger et bredere grunnlag når det kommer til sjømat. 

I dag heter det at vi bør spise fisk til middag to til tre dager i uken og gjerne som pålegg. Ifølge Moxness Reksten kan man få mange av de samme næringsstoffene som man finner i fisk, ved å spise skalldyr.

– I dag finnes det ikke noen konkret anbefaling om å spise skalldyr i de norske kostrådene. Heller ikke i de fleste land i Europa. I beste fall er skalldyr nevnt som «en del av et sunt kosthold». 

Hun tror at en del av grunnen til at det ikke er noen konkrete anbefalinger om hvor mye skalldyr vi kan spise, er fordi vi vet for lite om næringsinnholdet.

Reker i aluminiumsbokser.
Forskerne har både sett på reker i lake og kokte krabber som kun er renset. Både rå og kokte prøver ble analysert.

– I tillegg til å være full av næringsstoffer er det også mer bærekraftig å spise mat som finnes lenger nede i næringskjeden, sier hun.

Den fullstendige oversikten over næringsstoffene i skalldyr er også tilgjengelig i sjømatdatabasen til HI

Referanse:

Amalie Moxness Reksten mfl.: Exploring the nutrient composition of various shellfish available in Norway and their role in providing key nutrients. Journal of Food Composition and Analysis, 2024. Doi.org/10.1016/j.jfca.2024.106003.

Powered by Labrador CMS