Spekkhoggere gjør opp etter parkrangel

Ja, spekkhoggere har ekteskapelige krangler. Og, ja, de blir sure, furter ei stund, og gjør opp med litt gemyttlig samkvem til slutt. Hm. Og vi som trodde vi var spesielle…

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om det ikke alltid virker slik, har vi mennesker godt utviklede evner til å skvære opp med hverandre etter en disputt.

Denne sosiale begavelsen er utvilsomt praktisk for alle som bor i flokk, og forskere har også funnet spor av slik fredsmekling hos andre primater.

Men hva med marine pattedyr, som vitterlig både er sosiale og intelligente?

For å finne ut av akkurat det har Michael Noonan fra Canisius College i USA gått igjennom 2 800 timer med videofilmede spekkhoggere i fangenskap. Konklusjonen er at også disse dyra ser ut til å krangle og bli venner igjen, melder Science.

Mor jager far

Det er ikke ofte spekkhoggere i samme flokk kommer i klammeri med hverandre. Og parkrangler mellom de digre rovdyra er enda sjeldnere. Likevel fant Noonan åtte tilfeller hvor mor og far spekkhogger røk uklar over ett eller annet, skriver Science.

Krangelen artet seg da omtrent som følger: Mor jager far. Far stikker, og bruker spesielle ruller for å unngå utfallene hennes. Etter omtrent ti minutters jakt rundt i tanken stikker begge parter til hver sin kant og er sure.

Men så skjer det altså. Etter ti minutters tid i tenkeboksen, søker partnerne sammen igjen. Nå begynner mor og far å svømme ved siden av hverandre i en slags samstemt synkrondans. Slik kan de holde på i ti minutter eller mer, før alt igjen er som det skal.

Ingen bevis

Oppførselen ser unektelig ut som en innsats for å skvære opp etter en uoverensstemmelse, mener Noonan, som likevel påpeker at adferden ikke beviser at det er dette som faktisk foregår der inne i tanken.

Det er heller ikke sikkert at spekkhoggere i det fri oppfører seg på samme måte, skriver Science. Likevel kan oppdagelsen kaste lys over hvordan enkelte skapninger, inkludert mennesket, har utviklet spesielle metoder for å bli venner igjen.

Referanse:

Forskningen ble lagt fram 15. august 2006 på Animal Behavior Societys møte i Utah, USA.

Lenke:

Science: Killer Whales Kiss and Make Up

Powered by Labrador CMS