Denne artikkelen er produsert og finansiert av NTNU - les mer.

Dumbo-blekkspruten har fått navnet sitt etter Disney-figuren Dumbo, elefanten med de store ørene.

Forskere fant «dumbo-blekksprut» på 3.500 meters dyp 

Skapningen danser i dypet med ballerinaskjørt.

Forskere i det store forskningstoktet GoNorth har i sommer brukt flere uker på å undersøke den undersjøiske Gakkelryggen ved Svalbard. Denne ryggen har oppstått i sprekken mellom to kontinentalplater og strekker seg fra Svalbard til Nordpolen.

I havet og på havbunnen i nordområdene finnes mange ennå uoppdagede hemmeligheter. 

Dypvannsblekksprut skapte stor begeistring

Det norske forskningsfartøyet «Kronprins Haakon» og det tyske «Polarstern» tok del i toktet, som ble avsluttet 7. august. 

Om bord på FF «Kronprins Haakon» hadde de med en stor ROV – undervannsdrone. Den er utstyrt med kamera og ulike sensormålere. Når den senkes ned i dypet kan den hente opp verdifull informasjon.

ROVen senkes i vannet gjennom en brønn om bord på skipet.

Det første dykket med ROV-en foregikk i Molloydjupet. Dette er en dyphavsslette i Framstredet, 160 kilometer vest for Svalbard. Dette er det dypeste punktet i Arktis på rundt 5.550 meter. 

Molloydjupet er et av de «fem dypene» – altså de dypeste punktene i hvert verdenshav.

Det ble stor begeistring om bord da kameraet på 3.500 meter dyp fanget krystallklare bilder av en svevende danser i ballerinaskjørt. Det var en blekksprut av slekten Grimpoteuthis, kjent under kallenavnet «dumbo-blekksprut».

Dumbo-blekkspruten «ører» er finner som den bruker til å svømme med.

Leter etter svar

Forskningstoktets mål er å utvide vår forståelse for Norges nabolag i Polhavet. Toktet er et initiativ for å øke den norske aktiviteten i Polhavet.

Forskerne har samlet inn data fra havbunnen, fra havet og fra sjøisen. De gjør dette blant annet for å forsøke å kartlegge hvor mye is det var i Polhavet under historiske klimaforhold. 

Forskerne samlet også prøver for å kartlegge artsmangfoldet i havet og på havbunnen. De lette etter undersjøiske vulkaner som avsetter sjeldne metaller på havbunnen. De så også etter spor av legemidler og hud- og hårpleieprodukter om fraktes med havstrømmer fra Atlanterhavet til Polhavet.

På havbunnen lever dyr av kjemisk energi i steden for energi fra solen. De små trådene på bildet er rørormer. Her er også en anemone og små hvite snegleaktige skjell.

Med andre ord er det stor bredde i hva forskerne søker å finne svar på.

GoNorth ledes av forskningsinstituttene Sintef og NORCE. Forskere fra flere ulike forskningsinstitusjoner deltok på toktet, blant annet NTNU.

Bruker kunstig intelligens for å tolke havisen

NTNU-forskerne om bord studerte sjøisen, med mange formål: Hvordan måle den, hvordan bruke kunstig intelligens til å tolke bilder og sensordata i områder dekket med sjøis?

De så også på hvordan det er mulig å forutsi sannsynligheten for sjeldne ishendelser. Det kan for eksempel være store isflak som driver ned til det sørvestlige Barentshavet.

NTNU-forskerne om bord studerte sjøisen.

Tanken er å lære opp maskiner til å analysere bilder av sjøis. Skip som reiser i nordområdene, er utstyrt med kameraer. Et system som kunne hjelpe dem å analysere isen raskt, hadde vært nyttig. 

Slike analyser blir samlet for å danne et bedre bilde av isforholdene generelt.

Neste generasjons eksperter

NTNUs deltakere er doktorgradsstipendiater, noe som illustrerer ett av GoNorths mål: å bidra til utdanningen av neste generasjon eksperter. 

NTNU-professor Knut Høyland forklarer viktigheten av forskningstokt for utdanning slik:

– Det gir folk en praktisk, intuitiv følelse av det de jobber med. Når du sitter ved PC-en og modellerer sjøis, kan en forskjell på en centimeter i tykkelse virke viktig, men når du kommer til et isflak, innser du at det mer eller mindre er uten betydning.

– En prioritet for den norske regjeringen

For den norske regjeringen er nordområdene landets viktigste strategiske satsingsområde.

– Klimaendringene krever at vi styrker våre kunnskaper på en rekke vitenskapsområder, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Selnes Skjæran.

– Norge er ei stormakt på havet, og en ledende polarnasjon – både i nord og i sør. Vår forskning, tilstedeværelse og aktivitet oppe i det høye nord handler om å forvalte Norges interesser, sier fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran i en pressemelding.

Han fremholder at klimaendringene krever også at vi styrker våre kunnskaper på en rekke vitenskapsområder.

– GoNorth bidrar til at vi blir klokere på hav, geofysikk, biologi, oseanografi med mer. Det er åpenbart for meg at det å styrke kunnskapen om vårt nærområde er av grunnleggende nasjonal interesse. Det finnes fortsatt kunnskapshull, og disse skal vi tette blant annet gjennom kartleggingen som er i gang gjennom GoNorth. Dette er også et viktig element i nordområdepolitikken, ifølge Skjæran.

Om forskningsekspedisjonen

forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Powered by Labrador CMS