En FN-rapport viser at en femdel av verdens trekkende villdyr står i fare for å bli utryddet. Blant årsakene er jakt, landbruk og klimaendringer.
En FN-rapport viser at en femdel av verdens trekkende villdyr står i fare for å bli utryddet. Blant årsakene er jakt, landbruk og klimaendringer.

FN-rapport: En femdel av verdens migrerende arter står i fare for å bli utryddet

En FN-rapport slår fast at en femdel av verdens migrerende villdyr står i fare for å bli utryddet. Rapporten er den første av sitt slag.

Rapporten er utarbeidet som en del av Bonn-konvensjonen. Den ble vedtatt i 1979 for å beskytte trekkende arter av ville dyr og dekker i dag omtrent 1200 arter.

Norge er blant de over 130 landene som har ratifisert konvensjonen.

Rapporten som ble offentliggjort i Samarkand i Usbekistan mandag, viser at en femdel av disse artene står i fare for å bli utryddet. 44 prosent har fallende populasjon.

Artene som Bonn-konvensjonen skal beskytte, flytter seg over store områder og mellom ulike klimatiske områder. Det er alt fra trekkfugler og skilpadder, til hvaler og haier.

– Migrasjon er avgjørende for noen arter. Hvis man forhindrer denne migrasjonen, kommer man til å ta livet av arten, sier økolog Stuart Pimm ved Duke University.

Det er stort sett oss mennesker som har skylden for de økte farene til de trekkende villdyrene. Jakt og forurensing er blant årsakene til dette. Landbruk kan også føre til at naturlige habitat blir ødelagt.

I tillegg fører klimaendringene til ytterligere vanskeligheter for trekkende dyr.

Få med deg ny forskning:

Powered by Labrador CMS