Professor i trombone, Drew Leslie, var en av de frivillige deltagerne i studien. Her spiller han i et rom som er spesiallagd for å kunne måle produksjonen av aerosoler.
Professor i trombone, Drew Leslie, var en av de frivillige deltagerne i studien. Her spiller han i et rom som er spesiallagd for å kunne måle produksjonen av aerosoler.

Blåseinstrumenter kan spre enda mer smitte enn sangere

Men ikke alle instrumenter eller musikere er like ille, viser en ny studie.

I fjor vinter kom forskningen som bekreftet det mange hadde mistenkt: Synging sprer smitte.

Særlig syngende menn lagde mange aerosoler – små svevende dråper som typisk kan inneholde SARS Cov-2 eller andre virus.

Men hva med resten av ensemblet? Som trompetisten og hun på fagott? Blåser de ut noe farlig fra instrumentene sine?

Ideen er såpass plausibel at du allerede får kjøpt såkalte «bell covers», en form for tøymasker for instrumenter.

Men vi vet ikke så mye om dannelsen av aerosoler fra instrumenter. Og undersøkelsene som finnes, viser litt sprikende resultater.

Derfor har John Volckens fra Colorado State University og kollegaene hans undersøkt hva som kom ut av instrumentene til 81 musikere.

Fra tuba til pikkolofløyte

Deltagerne i undersøkelsen spilte en rekke ulike instrumenter: fagott, klarinett, fløyte, valthorn, obo, pikkolofløyte, saksofon, trombone, trompet og tuba. Noen var også sangere.

Både kvinner og menn deltok, og utøverne var i ulik alder. Den yngste var bare 12 år, mens den eldste var 63.

Forskerne lot hver av deltagerne spille eller synge, mens det ble gjort målinger av hvor mye aerosoler som spredte seg i rommet rundt dem.

Resultatene viste at det var store forskjeller. Ikke bare mellom instrumentene, men også mellom hver enkelt deltager.

Messingblåserne var verst

Én person som spilte tuba, kunne for eksempel spre få aerosoler, mens en annen med samme instrument spydde ut 20 ganger mer. Samme person kunne også lage ulike mengder aerosoler, alt etter hvordan de spilte på instrumentet.

Men gjennomsnittlig var det klare forskjeller mellom instrumentene.

Messingblåseinstrumenter som tuba, trompet og trombone spredte gjennomsnittlig tre ganger så mye aerosoler som treblåseinstrumenter som fagott, obo og klarinett.

Messingblåserne var faktisk verre enn sangerne.

Messingblåseinstrumenter som tuba, trompet og trombone var supersprederne blant instrumentene.
Messingblåseinstrumenter som tuba, trompet og trombone var supersprederne blant instrumentene.

Menn og høyt volum

Det så ikke ut til at alder hadde noe å si for spredningen av aerosoler. Men menn spredte ofte vesentlig flere enn kvinner. Og de som spilte eller sang med høyt volum, lagde flere aerosoler enn de som spilte eller sang lavt.

Resultatene viste også at et «bell cover» – altså et tøydeksel som settes over enden av lydtrakten – kan redusere antallet aerosoler fra noen instrumenter.

For messingblåseinstrumentene ble antallet aerosoler mer enn halvert når dekslet var på, mens det hadde mindre å si for treblåserne.

Dermed kan slike deksler være et av redskapene som kan brukes under øvinger og konserter, for å redusere faren for smitte med covid-19 eller andre infeksjonssykdommer som sprer seg via ørsmå dråper i lufta.

Referanse:

John Volckens mfl.: Aerosol emissions from wind instruments: effects of performer age, sex, sound pressure level, and bell covers. Scientific Reports, juli 2022.

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om noe vi bør skrive om?

Powered by Labrador CMS